Един ден същите терористи ще дойдат за вас: Зеленски осъди страхливото мълчание на руския народ след Днипро

Нечовешко! Русия умишлено продължава да извършва военни престъпления срещу цивилни - реагира полският премиер Моравецки

OFFNews 16 януари 2023 в 08:21 6978 10

Спасители разчистват отломките от ударения украински жилищен блок в Днипро с надеждата да намерят оцелял.

Снимка БТА/АП

Спасители разчистват отломките от ударения украински жилищен блок в Днипро с надеждата да намерят оцелял.

Украинският президент осъди "страхливото мълчание" на руския народ след съботния руски ракетен удар по жилищен блок в украинския град Днипро.

Във вечерното си обръщение Володимир Зеленски сподели, че е получил много съболезнователни телеграми от целия свят.

Преминавайки на руски език, той заяви, че иска да се обърне към онези, "които дори сега не могат да произнесат няколко думи на осъждане на този терор". "Вашето страхливо мълчание, вашият опит да "изчакате" случващото се, ще завърши само с това, че един ден същите тези терористи ще дойдат за вас", предупреди ги Зеленски.

Той добави, че сред жертвите на удара е 15-годишно момиче и че две деца са останали сираци.

Опустошителният удар порази входа на девететажна сграда и превърна няколко етажа в тлеещи отломки. Може и да няма оцелели, предупреди кметът Борис Филатов, цитиран от Би Би Си. Има "минимален" шанс да бъдат открити още живи хора, каза той и допълни, че около 70 души се нуждаят от медицинска помощ, а 10 от тях са в тежко състояние.

До момента е известно, че убитите са 30 души. 44-има остават в неизвестност, по данни от градската управа на Днипро - областният център на Днепропетровска област, разположен е на двата бряга на река Днепър.

На фона на удара по жилищен блок с десетки цивилни жертви руският президент обяви, че всичко върви по план.  "Всичко се развива в рамките на плана на Министерството на отбраната и Генералния щаб", заяви Владимир Путин пред държавната телевизия в Москва. Той твърди, че ударите по Киев, Харков и Одеса - също извършени в събота - са целели военна и енергийна инфраструктура на Украйна.

Публично и крайно остро на извършеното от руската армия реагира полският министър-председател Матеуш Моравецки нарече ракетните удари "нечовешки" и добави, че "Русия умишлено продължава да извършва военни престъпления срещу цивилни граждани".

Изминаха две седмици от последната вълна от руски атаки срещу електропреносната мрежа на Украйна. В събота Зеленски заяви, че енергийната инфраструктура в Харковска и Киевска област е била сериозно засегната. Вследствие на атаките украинската държавна енергийна компания "Укренерго" временно наложи денонощни ограничения на потреблението във всички региони. Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко заяви, че следващите няколко дни ще бъдат "трудни".

След съботния удар реагира и НАТО. Ръководителят на организацията Йенс Столтенберг заяви в неделя, че Украйна може да очаква още доставки на тежки оръжия от западните страни. "Неотдавнашните обещания за тежко военно оборудване са важни - и очаквам още в близко бъдеще", заяви Столтенберг пред германски медии.

Ракетният обстрел на Русия дойде в същия ден, в който министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че правителството му ще предостави танкове Challenger 2 на въоръжените сили на Киев в опит да помогне за "изтласкването на руските войски назад". В отговор Москва заяви, че предоставянето на повече оръжия на Украйна ще доведе до засилване на руските операции и повече цивилни жертви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

9

6екеr4о

16.01 2023 в 15:24

За съжаление ефективността на украинските противовъдушни системи докара сериозен проблем на украинците. Оня ден гледах интервю с българче от Одеса, което каза, че вече не си прави труда да слиза в бомбоубежище след воя на сирените, защото ПВО-войските много добре си вършели работата...
Може би това е една от причините за множеството жертви при последния кървав ракетен атентат в жилищен блок в Днипро!?
Жалко, много жалко...

2073

8

Johnny B Goode

16.01 2023 в 11:56

Не свършили, за радост на кръвожадните рашистки идиоти и поддържащите ги кретени.

2073

5

Johnny B Goode

16.01 2023 в 11:33

До урода Сашка отдолу - не забравяй, че логовете на Офнюз и ИТ доставчика се пазят. Когато дойде време да се плаща, ще те намерят и ще плащаш.

-529

3

6екеr4о

16.01 2023 в 10:27

"Вашето страхливо мълчание, вашият опит да "изчакате" случващото се, ще завърши само с това, че един ден същите тези терористи ще дойдат за вас" - силни думи на силен мъж и истински лидер!
А на Запад са меките китки на Олаф Шолц и бабоебеца Макрон, както и мазните полуобещания на шефчето на НАТО Столтенберг, а на изток България граничи с Бабуля Курнела, като пРезидентина Радев е над всичко!
Нещастници...

3767

2

Име на профила

16.01 2023 в 09:46

Че те не мълчаха, напротив - в Телеграм и ВК се радваха на "зарята" и си пожелаваха честита стара нова година...

Толкова по тезата, че путин е лош, а всички останали са мълчаливи жертви... За разлика от ВСВ тук всичко е публично.

Ще има руска дума за Vergangenheitsbewältigung (или, като бутерброд или дизайна на АК-47, просто ще гепят тая от германците...)

3000

1

Акулата

16.01 2023 в 09:23

''Днеска сме ние утре ще сте вие'' Хайле Селасие
 
X

Да помогнем на украинските деца!