Дъщерята на пакистански дипломат е била обезглавена

OFFNews 10 август 2021 в 09:15 3875 0

Снимка Getty Images

Демонстрации срещу домашното насилие след убийството на Хур Мукадам

Дъщерята на пакистански дипломат е обезглавена през юли, предаде Си Ен Ен, като се позова на полицейски доклад. Престъплението е на път да изпита правна система, за която активисти твърдят, че многократно се е проваляла в защитата на жертви на насилие.

Според полицейски доклад, разгледан от CNN, 27-годишната Нур Мукадам е починала на 20 юли. Тя е била изтезавана и убита от свой познат - Захир Джафер, 30-годишният син на влиятелно семейство с двойно гражданство от Пакистан и САЩ.

Смъртта на Мукадам можеше да се изгуби в статистиката на престъпността в Пакистан, ако не беше нейният статут и семейните връзки на Джафер, както и мястото на убийството - луксозния блок F7 в един от най-скъпите квартали на столицата Исламабад.

В дните след смъртта на момичето пакистанците създадоха движението #JusticeforNoor (справедливост за Нур) в Twitter, а страницата GoFundMe натрупа почти $50 000 средства за разноски по делата за семейството ѝ, преди те да поискат закриването на сметката.  

Семейството е изправено пред дълга съдебна битка, въпреки твърденията за „силни веществени и съдебномедицински доказателства“ за вината на Джафер от техния главен адвокат Шах Хавар.

Джафер е бил арестуван на мястото на предполагаемата атака и по-късно обвинен в предумишлено убийство. Адвокатът му Ансар Наваз Мирза заявява, че не е разговарял с Джафер след предполагаемата атака, но че клиентът му "заслужава справедлив процес".

Активистите използват този случай, за да подновят призивите към парламента на страната да приеме закон, който криминализира домашното насилие. Въпреки че законът - ако бъде приет - ще се прилага само на територията на столицата Исламабад, активистите смятат, че той ще насърчи други провинции да приемат подобно законодателство, тъй като столицата се контролира от управляващата партия в страната.

След като беше задържан в горната камара на парламента, законопроектът беше изпратен за преглед до изцяло мъжкия състав на Съвета за ислямска идеология, конституционният орган, който съветва законодателната власт дали даден закон е в съответствие с исляма. Съветът няма добра слава по отношение на домашното насилие - през 2016 г. той предложи собствен законопроект, който позволява на мъжете да „бият леко“ жените си.

Активисти за правата на жените се опасяват, че консервативният съвет ще използва влиянието си върху законодателството, за да спре новият законопроект, изпращайки посланието, че насилието срещу жените в собствените им домове е разрешено или дори оправдано.

Нур е родена в Йордания, разказва баща ѝ Шаухат Мукадам, известен пакистански дипломат и бивш пратеник в Южна Корея и Ирландия. Той каза пред CNN, че дъщеря му е артистично момиче с меко сърце, което „обича животните и кара семейството си да се смее“.

Според полицейския доклад бащата и съпругата му са били в различни части на града на 19 юли и са пазарували преди празника Байрам. Прибирайки се в семейното жилище, където живее и дъщеря им, те откриват, че тя не е вкъщи. Опитват да ѝ се обадят, но мобилният ѝ телефон е изключен, затова започват да я търсят с помощта на нейни приятели.

Същата нощ Нур се обажда на родителите си, че ще пътува с приятели до Лахор, втория по големина град в Пакистан, и да не се притесняват за нея. Според полицейския доклад те не са говорили повече с дъщеря си.

На следващия следобед, на 20 юли, семейството получава неочаквано обаждане от Захир Джафер, в което се казва, че Нур не е с него. Часове по-късно полицията се обажда на баща ѝ и съобщава, че Нур Мукадам е убита и той трябва да се яви в полицейското управление. След това бащата е отведен в резиденцията на семейство Джафер, за да идентифицира тялото на дъщеря си.

Полицията не спекулира с мотиви за предполагаемото убийство. Според доклада семействата Джафер и Мукадам са били познати помежду си. 

Родителите на Джафер, Асмат Адамдже и Закир Джафер, директор на една от най-старите търговски компании в страната Ahmed Jaffer & Company Ltd, също са арестувани по обвинение в укриване на доказателства и съучастие.

Молбите за освобождаване на двамата бяха отхвърлени в четвъртък, тъй като информацията, предоставена на съдията, предполага, че и двамата са положили „максимални усилия“ да премахнат доказателствата за предполагаемото убийство.

В изявление пред CNN Ризуан Абаси, адвокат на двамата родители, заяви, че клиентите му публично са осъдили убийството. „Ние стоим със засегнатата страна (и) не подкрепяме сина си“, се казва в изявлението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови