Бивш председател на полския Сейм: През 2008 г. Путин ни предложи да си поделим Украйна

Промяната у руския владетел настъпи около 2011 г., когато в Москва имаше протести срещу това той отново да стане президент. Той ще остане в историята като човека, превърнал Русия във васал на Китай, казва Радослав Сикорски

OFFNews 29 март 2022 в 11:08 11707 4

Бившият председател на полския Сейм и сегашен евродепутат Радослав Сикорски разкрива в интервю за основателя на интернет изданието GORDON Дмитрий Гордон как руският президент Владимир Путин е предложил да се раздели Украйна, какви грешки е допуснал Кремъл, като е започнал въоръжена агресия срещу Украйна, защо НАТО не иска да се включи във войната и защо самият той е против изпращането на полски миротворци в Украйна, както и за международната военна подкрепа, заплахата от ядрена война и вероятният изход от войната. 

Ето цялото интервю със Сикорски:

Г-н Сикорски, Вие сте много опитен и известен политик. Бил сте председател на полския Сейм, министър на отбраната, министър на външните работи на Полша, а сега сте член на Европейския парламент. И което е особено важно за нас, Вие сте дългогодишен и верен приятел на Украйна и ние искаме да ви благодарим за това.

Не, аз ви благодаря за това, че сте защитник на западната цивилизация в Украйна. Цяла Европа и целият свободен свят са ви длъжници. И се надявам, че в Полша ще се грижим за вашите жени и деца и ще продължим да ви подкрепяме по всички възможни начини.

Преди войната казахте: "Русия е насилник, но ще я ритнат по кокалчетата за това, че напада". В крайна сметка Украйна се оказа единствената страна в света, която сега рита Путин по кокалчетата. И кой световен лидер е способен да направи това и ще го направи?

Мисля, че Украйна се справя добре, а вашият президент е лидер не само на Украйна, но и на целия прогресивен свят. Украйна се справя дори по-добре, отколкото си мислех. Имате възможност да се справите с този насилник и да му дадете урок, който ще запомни завинаги. Спрете това, което прави! Много хора, включително и аз, са предупреждавали Русия да не прави това, но урокът, който ѝ давате, е много по-добър.

Преди войната казахте в интервю пред Сергей Сидоренко, цитирам: "В случай на нападение срещу вас Русия няма да воюва с Украйна, а с НАТО. От един месец сме във война с Русия. Сами. Сгрешихте ли в прогнозата си или не?

Не исках да кажа, че НАТО ще участва пряко във войната. Това, което имах предвид, и то е вярно, е, че Украйна получаваше както стратегическо разузнаване преди войната, така и тактическо разузнаване сега, когато войната е в ход. Путин смяташе, че ще има качествено предимство, че ще има предимство във военната информация. Всъщност Украйна има по-добри комуникации, армията й изглежда по-добре координирана, а САЩ изглежда предоставят на Украйна разузнавателни данни в реално време, което е много важно. В този смисъл войната е много различна от очакванията на Путин.

Какво трябва да се случи, за да може НАТО наистина да ни помогне и да се включи в борбата ни срещу Русия?

НАТО не иска да се включи в тази война, защото не сте неин член. Но НАТО и страните от алианса вече са ви доставили няколко хиляди противотанкови оръдия, не знам точния брой на зенитните оръдия. Финансова подкрепа се предоставя както от САЩ, така и от Европейския съюз. Повярвайте ми, не сте сами в тази битка, както бяхме ние например през 1939 г. Спечелили сте информационната война. Спечелихте симпатиите на целия свят. Гласуването в Общото събрание на ООН е най-доброто доказателство за това. Но НАТО е съюз, който защитава своите представители, а вие не се присъединихте към него навреме.

Европа и Съединените щати се страхуват, много се страхуват от Трета световна война. Разбират ли, че Путин вече я води в Украйна? Кой от западните лидери разбира това?

Войната в Украйна може да се превърне в световна война, но все още не е започнала. Много ще зависи от това докъде Путин е готов да изостри ситуацията. Например, ако използва оръжия за масово унищожение. И доколко Китай е готов да подкрепи Путин с боеприпаси например. Войната е ужасна, но може да стане и много по-лоша.

Разбират ли западните лидери, че след Украйна Путин ще започне война срещу страните от НАТО, защото руският народ го подкрепя, а руските пропагандни канали открито казват, че след Украйна същите така наречени военни операции трябва да се проведат срещу Полша, балтийските държави и т.н.?

Подобни изявления потвърждават, че ако някоя страна се нуждае от денацификация, дерадикализация и образование, за да живее в мир и толерантност със съседите си, това не е Украйна, а много части от руското население, включително техните медии и училищни програми. Но трябва да ви кажа - урокът, който западните лидери научават от случващото се в Украйна, не е, че Путин ще продължи да напада НАТО, а че армията на Путин е забележително зле координирана, не особено модерна и неефективна. Разбира се, напрежението остава, но вие ни давате жизненоважно време да се превъоръжим.

Един от ръководителите на Bellingcat Христо Грозев наскоро заяви в интервю за Алеса Батцман, че според неговата информация ядрен удар по Полша е много вероятен и че Путин може да го направи. Вчера бившият командващ силите на НАТО в Европа генерал Кларк направи изявление, в което каза същото. Колко вероятно е това? Какво може да се случи?

Президентът на САЩ току-що е пристигнал в Полша, в Жешов, в югоизточна Полша, където е разположена 82-ра въздушнодесантна дивизия на САЩ. Това е предполагаемото място, където се внасят товари от САЩ и се пренасочват към Украйна.

Очаквам президентът Байдън да потвърди, че, първо, Украйна ще бъде подкрепяна с доставки не само докато руската агресия не бъде прекратена, но и докато тя не напусне напълно украинската територия. Второ, територията на НАТО ще бъде защитавана с цялата сила на алианса. И трето, че всяко използване на оръжия за масово унищожение би имало тежки последици. Путин трябва да разбере, че НАТО също разполага с ядрени оръжия. Денят, в който той използва ядрени оръжия, ще бъде последният му ден.

Искам да благодаря на Полша и на всички поляци във ваше лице, които в момента помагат толкова много на украинците. Знаете ли, никога няма да забравим тази помощ и това, което Полша и поляците направиха за нас в такива трудни времена. Бихте ли ни казали дали Полша ще ни предостави своите миротворци?

Що се отнася до помощта - да, поляците се сплотиха и ние разбираме, че се борите за нас. Така че най-малкото, което можем да направим за вас, е да защитим децата и жените ви.

Що се отнася до мироопазващите сили, това е сложен въпрос. Обикновено мироопазващите сили се изпращат, когато има мир. Когато войната приключи и бившите враждуващи страни трябва да се разделят. Разбира се, бих могъл да си представя и сили на ООН, които да контролират напускането на руснаците например. Или да поеме контрола върху границата в Донбас. Но трябва да ви призная, че не подкрепям изпращането на полски войски. По основателни исторически причини. В продължение на 400 години бяхме една държава. Ние също сме имали трудни моменти в историята. И не искаме руснаците да имат възможност да представят полските войници в лоша светлина.

Ето защо, ако в Украйна се провежда мироопазваща операция, смятам, че други държави трябва да я ръководят, а Полша да ги подпомага от своята територия, за да бъде логистична база. Така че никой украинец да не ни заподозре в егоистични подбуди. И да не даваме повод на руската пропагандна машина да създава недоверие между нашите народи.

Г-н Сикорски, на Вас се приписва, че през 2008 г. Путин уж е предложил на полския министър-председател Туск да раздели Украйна. Поляците трябва да вземат Лвов, Ивано-Франковск и Тернопол. Нека румънците да вземат Буковина и Чернивци. И нека унгарците вземат Закарпатието. Моля, кажете ми, наистина ли звучеше така? Наистина ли Путин е казал това на Туск?

Бях на срещата на върха на НАТО през 2008 г., когато Путин вече говореше, че Украйна е изкуствена държава, събрана от парчетата на други държави. Дори получих текста на речта му от руската делегация. Поканих тогавашния украински министър на отбраната в моето министерство и му държах тази реч. Помислих, че това ще му помогне в борбата с бюджета. През следващите години се случиха две неща. Получих писмо от Жириновски, който беше заместник-председател на Думата. Често го използваха за проверка на безумни идеи. В писмото той изрично предлага Полша да участва в подялбата на Украйна. Разбира се, ние дори не отговорихме.

При беседите при визитата на Путин в Полша през 2008 г. той намекна: "Знаете, Лвов - това е полски град, ние заедно трябва да направим нещо по този въпрос". Това беше по-скоро намек, отколкото предложение. Но на нас този намек ни напомни за думите на Гьоринг в Полша през 1939 година: „Не страдайте за загубата на Гданск, от загубата на излаз на Балтийско море. Черно море също е море“. Нивото е подобно. Путин много искаше да привлече и други държави срещу Украйна. Нещо подобно би унищожило НАТО и той много добре го разбира.

Днес по света наричат Путин по различни начини: фашист, лидер на фашистка държава, терорист, сериен убиец и военнопрестъпник. Кой е Путин за Вас днес?

Всички ние сме имали отношения с Путин в миналото, когато той беше лидер с добра репутация. Знаете, че в отношенията ни с Русия беше извършено пренастройване, което беше донякъде успешно, трябва да се признае. Вече споменах, че през 2008 г. Путин дойде в Гданск, за да отбележи началото на Втората световна война. Това не е дреболия. Той е там, за да коригира сталинската версия на историята, според която Втората световна война започва с операция "Барбароса".

Путин е първият руски владетел, който на 7 април 2010 г. посещава Катинската гора - мястото, където са разстреляни полски офицери. Сключихме местно споразумение за безвизов път между Северна Полша и Калининградска област. Работихме по проект за реставрация на църква. Патриархът, който сега подкрепя инвазията, ни посети. Имахме комисия за решаване на трудни проблеми заедно с полски и руски историци, които работиха по установяването на историческите факти. И беше добре.

Но мисля, че около 2011 г., когато в Москва имаше протести срещу това той отново да стане президент, Путин реши, че Западът е враг, че демокрацията е заплаха и той не иска повече да се интегрира със Запада. Че ще създаде Евразийски съюз като опозиция на Запада и че е абсолютно необходимо Украйна - цяла Украйна - да бъде част от него. И той е готов да плати цената за това. Спомняте ли си, че той предложи на Янукович 15 милиарда долара? Но не се получи. Затова сега той се опитва да го направи със сила.

Моля, кажете ми, г-н Сикорски, как е възможно целият свят да е станал заложник на един маниак? И защо светът го търпи? Защо чака Путин да разкъса цялата планета на парчета?

Не мисля, че ще успее. На първо място, защото се защитавате толкова смело и ефективно. Именно това изненада хората толкова много. Това не е само вашата смелост. Всички знаят, че украинците са смели. А фактът, че всъщност сте спрели нападението му. Повечето предполагаха, че ще загубите и ще спечелите партизанската война. Но Путин не печели инвазията. И мисля, че армията му ще бъде в деградация. Възстановяването му ще отнеме десетилетие, дори и икономиката му да е в добро състояние. Но икономиката му ще бъде съсипана. Мисля, че той ще остане в историята като човека, който започна брутална и неоправдана война и превърна Русия във васал на Китай.

Какво трябва да се направи с Путин, какво наказание заслужава?

Е, най-лесният начин да се сложи край на всичко това би бил московският Брут да го унищожи. Но ако оцелее след това, въпросът е дали ще успее да преживее успеха на Украйна. Не съм толкова сигурен. Защото мисля, че руският елит му е много ядосан. И трето, разбира се, Съединените щати го обявиха за военнопрестъпник. Написах и писмо до ръководителя на Европейския парламент, подписано от десетки хора, с искане Путин да бъде обявен за военнопрестъпник.

Хага ще се нуждае от решение на Съвета за сигурност, затова подкрепям отстраняването на Русия от Съвета за сигурност. Защото Съветът за сигурност не трябва да бъде механизъм за имунитет на военнопрестъпници. Може би ще се наложи да създадем специален трибунал. Това, което прави в Украйна, не бива да остава безнаказано.

Той и всички, които са замесени във военни престъпления: хората, командвали обсадата на Мариупол и други украински градове, хората, които са я планирали, хората, които са направили възможно това престъпление срещу човечеството. Разпалването на непровокирана война вече е престъпление срещу човечеството. Всички те трябва да бъдат санкционирани и да понесат последствията.

Един последен въпрос. Кога ще приключи войната и ще я спечели ли Украйна?

Войната ще приключи, когато Украйна победи. И като казвам победа, имам предвид, че нанасяме такива катастрофални загуби на руската армия, че тя или се срива, или решава да се откаже от операцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

29.03 2022 в 12:06

Изключително точен коментар! Путлер ще остане в историята като човекът, изпълнил мечтата на цивилизованата част от света - разпада на империята на злото!

2210

1

fishcake1

29.03 2022 в 11:26

Интересно как ако Русия ползва СУИФТ и Виза не е васал, обаче ако ползва МИР и китайските системи, изведнъж става васал.

 
X

Да помогнем на украинските деца!