Бъдещето им тъне в мъгла - какво пишат руските медии за бойците от Азовстал

OFFNews 19 май 2022 в 09:17 2774 4

Бойци от Азовстал

Снимка ЕПА

Предаването в плен на украинските бойци, блокирани в завод "Азовстал" в Мариупол, бързо набира обороти. Сега не е в техен интерес да нарушават примирието, проваляйки този спасителен за тях процес, пише в коментар за хуманитарния коридор в района в. "Росийская газета", цитирана от БТА.

Москва обяви вчера, че от понеделник насам са се предали 959 бойци, които се бяха барикадирали в завода, припомнят руски издания. Министерството на отбраната на Русия не дава информация какво смята да прави страната с тези пленници, отбелязва Франс прес.

Всички те ще минат през разпити, очни ставки и други следствени процедури, а "мнозина ще бъдат изправени и пред съда, за да отговарят пред закона за своите престъпления", пише "Росийская газета".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори на въпрос дали Москва смята предалите се украински военни от "Азовстал" за военнопленници или за престъпници. Той препрати журналистите към министерството на отбраната и им припомни думите на президента Владимир Путин, че към украинците ще се отнасят според международните закони, пише "Лента".

Електронният вестник цитира първия заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски, заявил, че бойците от "Азовстал" са се предали в плен, без да поставят условия.

"Бъдещето им тъне в мъгла" – законите на Донецката народна република (провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна) предвиждат смъртно наказание, а в руската Държавна дума "отекват призиви за доживотен затвор за нацистите", отбелязва "Свободная преса".

Въпреки заявените си намерения Държавната дума реши вчера да не разглежда проектопостановление, забраняващо да се разменят "нацистки престъпници". Така депутатите смятаха да възпрепятстват възможното включване на предалите се бойци от Мариупол в размяната на пленници в Украйна, пише в. "Комерсант".

Според източници на руския всекидневник в близко бъдеще парламентът няма да разглежда тази инициатива, при все че концепцията й отговаря на позицията на властите – те искат пленниците от "Азовстал" да бъдат съдени, а не разменени. Според експерти забраната за размяна би ограничила руското ръководство с прекалено твърди рамки в преговорите и другите му действия в Украйна, добавя "Комерсант".

Междувременно според говорителя на Кремъл руско-украинските преговори фактически са спрени поради "пълното нежелание на украинските преговарящи да продължават този процес", пише в. "Независимая газета".

Политологът Олег Неменски предполага, че в Донбас може да бъдат обкръжени и други украински подразделения, а тогава ще трябва да се решава и съдбата на техните бойци. И ако Киев пак се окаже неспособен за съответните преговори, тези военни ще бъдат обречени на унищожаване – или на масово предаване в плен според мариуполския сценарий, заявява експертът.

В Русия има две крайни мнения дали пленниците да бъдат съдени или разменени срещу взети в плен от Киев руски войници, резюмира "Независимая газета" в друг материал.

От една страна, размяната ще позволи на Киев да изглежда победител, спасил "героичните защитници на Мариупол" - ще излезе, че те съвсем не са се предали, а са се "евакуирали". Това ще обезцени ефекта от военния успех на Русия, ще повдигне бойния дух на украинската армия и ще деморализира руската. А съвсем пък не бива да се освобождават от наказание открити неонацисти и военни престъпници. Освен това украинците, върнати на Киев, отново ще застанат в строя и ще се сражават срещу руснаците, разсъждава всекидневникът.

От друга гледна точка, свободата на руските и донбаските (сепаратистките, б. ред.) военнопленници е по-важна от подобни съображения. В случай на размяна украинците може би ще започнат по-охотно да се предават на други участъци от фронта, като знаят, че ще бъдат разменени. А Киев ще запази имиджа си, което може да е политически важно, ако някой ден отново се наложат мирни преговори с Украйна, обяснява "Независимая газета".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

7

редовно четящ

19.05 2022 в 20:25

Нещо се разсмърдя на развален лук във форума!

1767

4

fiki

19.05 2022 в 10:46

всичките им доказателства са тип 'един преател', 5х5 пикселови снимки или крайно ужасен фотошоп, въздух под налягане, пропаганда за най-простите

2550

3

alfakentavur

19.05 2022 в 09:45

А кое е конкретното престъпление на конкретно тези войници? Поименно. Както първия осъден рашист. Знае се точно кой кога и къде е застрелял.
Няма нито един такъв случай с нито един от войниците от Азовстал.

-240

2

редовно четящ

19.05 2022 в 09:27

Така е, военен съд и затвор за русонацистите, а фюрерът им да бъде изправен пред съда в Хага, заедно с обкръжението си. И този момент не е толкова далеч.