Капитулация или спасителна операция? Какво се случва в Азовстал

OFFNews 17 май 2022 в 19:42 7871 18

Ранени

Снимка ЕПА

Ранени украински войници бяха изведени от "Азовстал".

През последните 24 часа най-малко 264 украински войници се изтеглиха от завода "Азовстал" в Мариупол, който остана последната контролирана от украинците зона в града. Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече операцията "спасяване на военните", които държаха отбраната в продължение на близо два месеца. Руските власти я наричат капитулация. Би Би Си напомня какво се случи в стоманодобивния завод и коментира какви са перспективите.

Какво се случва в завода "Азовстал"?

Активните военни действия в стоманодобивния завод "Азовстал" започват на 18 март 2022 г. В началото на март руските войски обкръжават самия Мариупол. Въпреки това "Азовстал" остава под украински контрол, тъй като украинските военнослужещи, включително тези от полка "Азов", който защитава завода, намират убежище там.

Кремъл нарича полка "Азов" "неонацистка" формация, пример за радикален антируски национализъм или, според руската терминология, "нацизъм", от който рускоезичните в Украйна трябваше да бъдат спасени чрез "специална операция". (Днес стана ясно, че Кремъл иска да гласува закон, с който да обяви "Азов" за терористична организация - бел. ред.) Експертите обясняват, че полкът вече не е доброволческият батальон "Азов", чийто гръбнак през 2014 г. наистина се състоеше от радикални националисти.

Освен това, заедно с Азов, Мариупол и "Азовстал" се защитават и от украински морски пехотинци и граничари.

Руските войски постоянно обстрелват "Азовстал", опитвайки се да го превземат с щурм, но безуспешно: огромният стоманен комплекс разполага със сложна система от дълбоки подземни убежища и комуникации и на практика се е превърнал в крепост, в която се укриват не само военнослужещи, но и цивилни.

На 21 април руският президент Владимир Путин "пред камера" в инсцениран телевизионен разговор с министъра на отбраната отменя заповедта за щурм на "Азовстал" и нарежда на военните да блокират територията на завода. Въпреки това, според украинската страна, бомбардировките и опитите за атака на стоманодобивния гигант не спират.

Останалите в "Азовстал" военни и цивилни отказват да се предадат и са оставени без почти никаква вода, храна, лекарства или боеприпаси.

С помощта на Червения кръст и ООН украинските и руските власти успяха да договорят отварянето на хуманитарни коридори за цивилното население.

По данни на ООН от завода са изведени 500 цивилни. Военнослужещите, включително и ранените, са останали назад. Тъй като в завода липсват стерилни превръзки, медицински инструменти и антибиотици, както твърди украинската страна, много от тях са обречени на ампутация на увредените крайници или смърт от сепсис.

Когато излизат от завода

Сутринта на 16 май в канала в Телеграм на командира на една от частите на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Ходаковски се появява пост: "Първите десет военни с бели знамена излязоха от "нашия" тунел", пише той, като има предвид войниците от "Азовстал".

Няколко часа по-късно руското министерство на отбраната съобщи, че е постигнато споразумение с представители на украинските военни, блокирани в "Азовстал", за извозване на ранените, въведен е режим на тишина и е открит хуманитарен коридор за транспортиране на ранените украински войници до болница в Новоазовск в самопровъзгласената ДНР.

Късно вечерта на 16 май това беше потвърдено и от украинските власти.

Според заместник-началника на украинското министерство на отбраната Анна Маляр 264 души са напуснали завода: 53 тежко ранени са били откарани в Новоазовск, а други 211 души са били отведени в Оленовка по хуманитарен коридор. Тези селища се намират на територия, контролирана от руските сили.

По данни на руското министерство на отбраната към вторник, 17 май, "Азовстал" са напуснали 265 военнослужещи, от които 51 са тежко ранени.

Как наричат операцията в Русия и Украйна

Реториката, използвана от официалните страни на двете държави, когато се говори за изтеглянето на военните от "Азовстал", се различава значително.

"Вчера започна предаването на бойци от националистическото подразделение "Азов" и украински военнослужещи, блокирани в завода "Азовстал" в Мариупол", описа случващото се в завода говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Руските медии и други официални лица също използват думата "капитулация" и израза, че украинските военни са "сложили оръжие".

Украинският президент Володимир Зеленски я нарича "хуманитарна животоспасяваща операция", а излезлите от "Азовстал" - герои.

"Благодарение на действията на украинските военни - ВСУ, разузнавателната служба, както и на преговорния екип на Международния комитет на Червения кръст и ООН, има надежда, че ще бъде възможно да се спаси животът на нашите момчета. Искам да подчертая: Украйна се нуждае от живи украински герои. Това е нашият принцип. Мисля, че всеки адекватен човек ще разбере тези думи", каза Зеленски в обръщение към украинците.

Какво ще се случи с военните от "Азовстал" по-нататък

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че местните власти работят по следващите етапи на операцията по евакуация на украинските войници от стоманодобивния завод "Азовстал". Не е известно колко точно войници остават там, но по-рано беше съобщено, че в завода има общо между 600 и 1000 души. По-рано имаше съобщения и за 2000.

Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр заяви днес, че няма друга формула за спасяване на армията освен тази, която се използва в момента.

"Военна деблокировка, за съжаление, не е възможна в тази ситуация. Това беше единственият изход", подчертава Маляр. Тя каза още, че украинските власти знаят точния брой на хората, останали в завода, но не го назовават.

Основният въпрос е каква ще е съдбата на тези, които вече са напуснали и тепърва ще напускат завода.

Киев очаква да ги върне на територия под негов контрол, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Ирина Верешчук каза, че се надява да размени ранени украински военнослужещи за руски военнопленници след възстановяването им.

Плановете на Кремъл не са ясни. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че към военнослужещите ще се отнасят в съответствие с международните закони, но отказа да отговори на въпроса дали предалите се от "Азовстал" ще бъдат смятани за военнопленници или военнопрестъпници, като прехвърли въпроса към военните.

По-късно днес председателят на Думата Вячеслав Володин заяви, че "нацистките престъпници", както Думата нарече членовете на украинския полк "Азов", които задържаха отбраната в завода "Азовстал", не трябва да бъдат разменяни за руски военнопленници. Той поиска от депутатите да подготвят резолюция в този смисъл.

Изпълняващият длъжността ръководител на парламентарната фракция на ЛДПР Леонид Слуцкий предложи за украинските военни да се направи изключение от действащия в Русия мораториум върху смъртното наказание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

22

ваксиниран

21.05 2022 в 02:28

Дайте на троловете свобода, а те ще насерат света!

Бях в Украйна по работа през 2019, основно в Киев, но и в Харков. Бях очарован! Нямаше чалга, нямаше мутри с джипове, нямаше очевидни жалкари по улиците. Имаше беднотия. Сигурен съм, че е имало и корупция.

Жена ми беше в Русия през 2018, в Москва. Беше страшно разочарована. Класическа полицейска държава. На Червения площад с метални детектори. Тъжни погледи навсякъде. Без перспектива. 20-30 годишни никога не излизали в чужбина. Алкохолици навсякъде.

Изводите аз съм си ги направил.

Пък после ни убеждавате, че едните били много хубави, пък другите - лоши. Очите друго виждат.

-60

21

офф бее

18.05 2022 в 10:28

Rokhan
18.05 2022 в 09:29

Медий да не е брат на Клавдий? Или на Марк Антоний?
Питам само, че не съм го срещал...

1331

14

ваксиниран

18.05 2022 в 01:29

Те в рашистан толкова могат.

Не си измислям за следното. Веднъж един руснак ме среща в баничарницата и почва да ми говори на руски. Аз му казвам, че не панимая и започвам на английски да го питам какво иска. Той продължи на руски няколко минути. След като го игнорирах, проговори на слаб английски! Попита ме за посоката до някъде си. След като го упътих, реши с искрено учудване да ме пита - как така аз не говоря руски. Как може?!

Казах му, че баба ми, баща ми, майка ми са били длъжни да учат руски, а аз не желая да го владея. И затова не знам руски. Учудването в погледа му никога няма да го забравя.

Как си позволява тоя поданик на нашата империя да не знае руски...

Нещастници сте, братлета, жалкари.

-60

13

офф бее

17.05 2022 в 22:46

Cipolino, бе троловете верно сте неграмотни:
нЕадерталци
бомбаРдировки
Ай бегай да ги препишеш сто пъти тия думички сега! Бастун!