Американското разузнаване смята, че болницата Ал Шифа в Газа е използвана от Хамас като команден център

Боевете в Ивицата се изместват в южната ѝ част, а Хизбула нанася въздушни удари над Израел в отговор на убийство на заместник-лидера на "Хамас" Салех ал Арури

Кристина Минчева 03 януари 2024 в 12:00 6649 0

Войната в Газа

Снимка Израелски отбранителни сили/ Х

Американските разузнавателни агенции смятат, че ислямистката терористична групировка "Хамас" и Палестинският ислямски джихад, воюващи с Израел, са използвали болницата Ал Шифа в Ивицата Газа като команден център и място за задържане на заложници, но са евакуирали комплекса дни преди израелските войски да влязат в него, казва американски официален представител, цитирайки разсекретени данни на американското разузнаване. 

Междувременно израелските военни съобщиха, че са нанесли удар с дрон срещу група палестински въоръжени мъже по време на нападение в бежанския лагер Нур Шамс на Западния бряг. Голяма част от боевете се изместват в южната част на Ивицата Газа, а терористичната групировка "Хизбула" в Ливан пое отговорност за десет атаки в Северен Израел.

Според американския служител болницата Ал Шифа в Ивицата Газа е била използвана както от "Хамас", така и от Палестинския ислямски джихад.

Американските разузнавателни агенции не са разкрили доказателствата, на които са базирали оценката си. Служителят казва още, че САЩ независимо са потвърдили информацията.

Американското правителство смята, че "Хамас" е използвал болничния комплекс и обектите под него, за да извършва командни и контролни дейности, да съхранява някои оръжия и да държи заложници.

Американските разузнавателни агенции са получили информация, че бойците на терористичната групировка до голяма степен са евакуирали комплекса дни преди операцията на Израел и са унищожили документи и електроника, докато са си тръгвали.

Оценката на американското разузнаване беше съобщена първо от в. "Ню Йорк таймс". Класифицирана версия на оценката беше изпратена до законодателите в Конгреса на САЩ.

Военни действия в Ивицата Газа и ракетен обстрел над Израел

Израелските военни съобщиха, че са нанесли удар с дрон срещу група палестински въоръжени мъже по време на нападение в бежанския лагер Нур Шамс на Западния бряг. Мащабната антитерористична операция край Тулкарем започна тази нощ и досега войските са разпитали десетки заподозрени и са задържали шестима издирвани палестинци, казват още от ЦАХАЛ. Войските са конфискували и военна техника. Операцията все още продължава, а голяма част от боевете се изместват в южната част на Ивицата Газа.

Ударът с дрон е бил извършен срещу група палестинци, хвърлящи взривни устройства по израелските войски, съобщава армията. В Калкиля военните казват, че войските са задържали още четирима издирвани палестинци и са иззели оръжие.

В изявление на Израелските отбранителни сили се казва, че в училище, в южната част на Газа, войските на 5-а бригада са открили тунелна шахта. Бригадата е ударила няколко обекта на "Хамас" в района, включително позиции за наблюдение и изстрелване на ракети.

Армията казва, че войските на бригадата Гивати са забелязали агент на терористичната групировка, опитващ се да постави взривно устройство върху израелски танк в Хан Юнис в южната част на Газа. Войските са насочили самолет срещу него и още трима агенти, които са били в района.

Военните казват, че войниците на Гивати също са намерили оръжия и сейф със стотици хиляди шекели в дома на оперативен агент на "Хамас Нухба".

Междувременно в северната част на Газа войските на бригадата Нахал са идентифицирали клетка на "Хамас", управляваща дронове в района на кварталите Дарадж и Туфа в град Газа, за да наблюдават израелските сили. Клетката е била елиминирана при удар с дрон.

Терористичната групировка "Хизбула" в Ливан пое отговорност за десет атаки в Северен Израел днес.

В изявления Хизбула твърди, че е изстреляла ракети и дронове по позиции на армията по границата. При някои от атаките обаче снарядите са поразили израелски общности в Северен Израел. Няма съобщения за ранени.

Последните четири атаки, извършени от терористичната група, са в отговор на убийство на заместник-лидера на "Хамас" Салех ал Арури в Бейрут.

Хизбула обеща да отговори на смъртоносния въздушен удар, въпреки че вече извършва ежедневни атаки на север от 8 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!