16-годишната Малала Юсуфзай спечели наградата за свобода на мисълта на ЕП

Вероника Шербанова 10 октомври 2013 в 13:41 2380 1

Малала Юсуфзай
Малала Юсуфзай

16-годишната пакистанка Малала Юсуфзай спечели наградата на ЕП за свобода на мисълта „Сахаров“ за 2013 г., съобщи РИА Новости.

Преди година 16-годишната Малала е простреляна в главата от пакистански талибани заради това, че защитава правата на жените на образование.

В своя блог на сайта на Би Би Си момичето разказала за живота в пакистанската провинция Хайбер-Пахтунхва. В блога си Малала се застъпва за закритите от талибаните училища за момичета.

Според талибаните обаче нейният разказ показвал, че момичето се обявява против тях. Освен това тя открито поддържала пропагандата за светски начин на живот.

Малала водела блога с измислено име, но талибаните успели да я открият и да я прострелят в главата. Лекарите обаче успяват да я върнат към живота.

Малала Юсуфзай беше избрана за лауреат на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент. Наградата за свобода на мисълта се дава на хора и организации с особен принос в защитата на правата на човека. Лауреатът на наградата печели и сумата от 50 000 евро.

Сред номинираните за наградата беше и бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който разкри, че американското правителство подслушва милиони американци.

Първите носители на наградата „Сахаров“ са Нелсън Мандела и дисидентът от времето на СССР Анатолий Марченко.

Освен това тя е носител и на наградата „Анна Политковска“, която се присъжда на жени, защитаващи човешките права по време на войни, както и на наградата „Симон дьо Бовар“ за защитници на правата на човека.

16-годишната Малала е и сред фаворитите за тазгодишната Нобелова награда за мир. Носителят й ще бъде обявен в петък.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!