16-годишно момиче сред фаворитите за Нобеловата награда за мир

Вероника Шербанова 07 октомври 2013 в 18:04 5484 21

Малала Юсуфзай
Малала Юсуфзай

16-годишната пакистанска ученичка Малала Юсуфзай е сред фаворитите за тазгодишната Нобелова награда за мир.

Малала защитава правото на жените да получават образование. Заради това преди година тя е простреляна в главата от пакистански талибани.

16-годишното момиче обаче оцелява и се бори за правото за образование с нови сили.

„Да вдигнем учебниците и химикалките. Те са най-силното ни оръжие. Едно дете, един учител, една книга, една писалка могат да променят целия свят. Образованието е единственото решение. Образованието е на първо място“, категорична е Малала Юсуфзай.

В началото на Нобеловата седмица се разрази дебат – редно ли е едно 16-годишно момиче да получи такова голямо отличие. Според критиците на идеята Малала да получи наградата е по-добре момичето да бъде оставено да изживее детството си и да завърши училище далеч от вниманието на медиите.

16-годишната Малала е носителка на наградата „Анна Политковская“, която се присъжда на жени, защитаващи човешките права по време на войни, и наградата „Симон дьо Бовар“ за защитници на правата на човека.

Освен за Нобелова награда за мир тя е номинирана и за наградата за свобода на мисълта на ЕП „Андрей Сахаров“.

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2013 г. ще бъде избран сред общо 259 номинирани.

Сред фаворитите за Нобеловата награда за мир са още конгоанския гинеколог Денис Муквеге заради работата му със стотици жени жертви на изнасилване, бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън за публикуването на секретни документи, разкриващи американска програма за глобален шпионаж, и американският войник Челси Манинг за предаването на секретни данни на „Уикилийкс“. Сред номинираните е и социалната мрежа Facebook.

Миналата година Нобеловата награда за мир беше присъдена на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!