Легендата на „Реал Мадрид” Емилио Бутрагеньо откри детска футболна школа във Видин

OFFNews - Видин 08 септември 2016 в 23:08 7391 0

Легендата на „Реал Мадрид” Емилио Бутрагеньо откри детска футболна школа във Видин в късния следобяд в четвъртък.С костюм и вратовръзка ,за радост на децата и публиката даде символичен старт на проекта, като изпълни първия удар в детски футболен мач. Придружаваха го двама български министри – на туризма и спорта- Николина Ангелкова и Красен Кралев. Заедно с тях бе и посланикът на Кралство Испания у нас Н. Пр. Хосе Луис Тапия и Николай Вълков, председател на управителния съвет на „Министрой Холдинг” АД и кметът на Видин Огнян Ценков.

Футболната легенда Емилио Бутрагеньо дойде в България, във Видин за откриването на спортна школа по футбол за социална интеграция на Фондация "Реал Мадрид" . Тя е първата школа на звездния клуб, която започва работа с деца в България.

Церемонията по откриването стана на стадион "Георги Бенковски" в дунавския град.

Със старта на проекта България стана част от 430-те школи на Фондация "Реал Мадрид" в 72 страни , които имат за цел да интегрират деца в неравностойно положение и чрез футбол да им бъдат създадени по-добри условия за развитие в бъдеще обави при откриването й Емилио Бутрагеньо .

Oфициален спонсор на проекта за България е „Министрой Холдинг“ АД.

Известният футболист Бутрагеньо отправи специална благодарност за стартът на проекта в България на министърът на туризма Николина Ангелкова, която е бивш председател на фондацията „Приятели на спорта“ – локален партньор на Фондация "Реал Мадрид" за България и към министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Към децата Бутрагеньо ,известен като „Лешоядът” се обърна с думите, да се забавляват играейки футбол, да създават приятелства играейки в екип, да уважават треньорите, родителите и семействата си.Защото футболът е велика игра.

Бутрагеньо даде десетки автографи, снима се за спомен с деца и възрастни, със заклети фенове. Той обясни, че проектът им е успешен във всичките 72 страни ,където се реализира и навсякъде той има специфични черти. Детски футболни школи на „Реал Мадрид” има дори в зони на война, в Африка и на места където животът е много труден, но децата са обединени от магията, наречена футбол.

„Лешоядът” се снима с всички участници в проекта – над 100 деца за спомен от днешния ден. На изпроводяк похвали Христо Стоичков, нарече го изключителен футболист, дори опасен футболист. Определи го като най-големия посланик на България по света.

От утре 100 видински деца-момичета и момчета от социално слаби семейства два пъти седмично ще играят футбол в новооткритата школа на „Реал Мадрид” във Видин, правейки първи стъпки във футболната игра.

Министър Николина Ангелкова: Преди 5 години стартирахме проекта Фондация „Реал Мадрид“

„Преди 5 години стартирахме проекта Фондация „Реал Мадрид“ за откриване на спортна школа за социална интеграция.

Проектът е стартирал докато бях председател на фондация „Приятели на спорта“. Сега вече съм в друго качество, но колегите от фондацията продължиха това, което започнахме, когато работехме заедно. Важно е, че „Реал Мадрид“ повярва, защото беше изключително трудно да убедим както клуба, така и фондацията, че си заслужава в България да има спортно-социална школа, така че максимално да се обучават деца в неравностойно положение на социални ценности – упоритост и работа в екип.

Целта ни е да се даде шанс на тези деца да се реализират. Хубавото на този проект е, че всички тези деца ще могат да посетят „Реал Мадрид“ и да се докоснат до неговите легенди. Между самите социални школи се организират състезания и тези, които са най-добри, имат възможност да се срещнат с екипа на „Реал Мадрид“, с действащите футболисти, което е уникално за децата.

Радвам се, че избраха Видин, защото Видин като един от най-изостаналите региони в България заслужава това внимание, заслужава този шанс“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!