След разследването на OFFNews за СМГ: Затварят вратичките за паралелен прием в елитните гимназии

Александра Маркарян 06 декември 2018 в 14:40 22889 7

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще промени радикално реда за прием в елитните гимназии у нас в отговор на разследването на OFFNews, показало механизмите за паралелен прием в Софийската математическа гимназия (СМГ). Промените ще касаят не начина, по който се кандидатства, нито балобразуването, а "вратичките", през които досега се вкарваха деца, чиито балове не са стигнали за място сред класираните.

Какви конкретно ще са те разясни вчера пред OFFNews министър Вълчев, който сформира работна група по повод казуса в СМГ, която да разгледа нормативната уредба за приема и да му предложи решения. Ето за какво са се съгласили министърът и експертите:

Първо, отнема се правото на началниците на регионални управления на образованието (бившите инспекторати) да могат да спускат деца надпланово в училища със свои заповеди.

Сега наредба им дава правото да разрешават "преместване" на ученици от I до VI клас от училище в училище вкл. на база жалби/молби от родители/настойници и доклад от съответния училищен директор. Въпреки че документът изключва от този ред училищата с държавен план-прием (каквато е СМГ), практиката се прилага и там, в резултат на което надпланово се приемат деца в V клас, които не са успели да се класират. Обикновено родителите изтъкват образователни (напр. "Аз съм учител там и искам детето да е при мен."), здравословни или социални причини, за да убедят съответния началник да прати детето им в желаното училище независимо от бала.

Наредбата позволява началник на РУО да увеличи по този начин децата в паралелката с до 3.

Дотук с тази практика. От следващата година началниците на РУО няма да имат такива правомощия и никакви молби на родители няма да могат им развържат ръцете.

Второ, създава се комисия към министъра на образованието, която ще решава всеки отделен казус с искане за надпланов прием в дадено училище заради извънредни обстоятелства. Силно се стеснява кръгът от възможни обстоятелства, при които случаите ще подлежат на разглеждане.

Комисията се създава на обществени начала - половината ѝ членове ще са хора, които не са в правоотношение с институции към министъра на образованието. Останалите ще са експерти.

Ето кои искания за надпланов прием ще подлежат на разглеждане:

1. Дете, идващо от чужда образователна система. Ако се иска прием в математическо училище, ще се разглеждат резултатите му по математика от състезания, олимпиади и др., преди да се прецени дали да се допусне такъв.

2. Дете на дипломати, които се връщат у нас след мисия в чужбина. Тук резултатите му отново ще се вземат предвид.

3. Тежък здравословен проблем, възникнал у детето по време на изпита, който не му е позволил да продължи. Такива молби ще се разглеждат, само ако не е възможно повторното провеждане на изпита и само ако здравословният проблем е потвърден и обоснован документално.

Трето, забранява се преместването на ученик от училище с по-слаби резултати на националното външно оценяване в училище с по-силни резултати на учениците. 

Така ще се пресече практиката деца да кандидатстват например в математическа гимназия в по-малък град с по-малка конкуренция и по-лесен прием, за да се прехвърлят след това в математически училища с жестока конкуренция, например СМГ. (СМГ няма НВО след четвърти клас, но ако някой иска да прехвърли дете там, ще се сравняват резултатите от външното оценяване след 7-и клас).

От тази година има такъв пример в Образцовата математическа гимназия в Пловдив, където четири деца са приети надпланово, като са прехвърлени от пазарджишката математическа гимназия. Там родители дори са сезирали прокуратурата срещу практиката.

Всички тези промени ще бъдат факт до края на февруари 2019 г., обеща министър Красимир Вълчев пред OFFNews вчера. Така те ще могат да влязат в сила още кампанията за прием за предстоящата 2019/2020 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6007

7

Reni97

18.12 2018 в 22:15

Това се случва не само в тази гимназия. Мои познати се оплакаха,че подобен процес има настоящия момент в ППМГ Видин.

6000

6

Гери

09.12 2018 в 14:30

Офнюз, попитайте министъра дали В. Катрева си е понесла отговорността за системното нарушаване на този чл. 106, който не важи за училищата с прием чрез конкурс. И ако иска съвсем да е коректен към тези деца, които са извън СМГ, заради връзкарите, да ги приемат извънпланово. Като са намерили места за връзкарчетата, да се погрижат и за онези, които доказано са по-добри от тях.

6000

5

MI-28

07.12 2018 в 22:54

20 години казвам,всички тези елитни гимназии трябва да се затворят или да се разпродадът.
Нямаме нужда да бъдем люпилня на запада.
Що за тъпанари сме при отворени врати и без договори готвиш емигранти.
Ето пример: New York живеят 8 500 000 души и има само две елитни държавни училища, всичко останало е частно при цени $30,000-$50,000 за една година.
Тези деца знаят език и математика отбрани са и са цветът на нацията а ги подаряваме.
18 години си го гледал ,за да го ползва запада (ТЪПАНАРИ

6000

4

SvetlaC

07.12 2018 в 04:08

СЪЩОТО Е - ВРАТИЧКИТЕ ОСТАВАТ - правомощия няма да има началникът на РУО, правомощия ще има комисия! Децата ще се спускат не от РУО, а от комисия!? ?????? какви извънредни обстоятелства???? - нужно е утвърждаване на ясни и справедливи правила, които да се спазват.

6000

3

MI-28

07.12 2018 в 03:18

20 години казвам,всички тези елитни гимназии трябва да се затворят или да се разпродадът.
Нямаме нужда да бъдем люпилня на запада.
Що за тъпанари сме при отворени врати и без договори готвиш емигранти.
Ето пример: New York живеят 8 500 000 души и има само две държавни училища, всичко останало е частно при цени $30,000-$50,000 за една година.
Тези деца знаят език и математика отбрани са и са цветът на нацията а ги подаряваме.
18 години си го гледал да го ползва запада (ТЪПАНАРИ)

9009

2

Mi

06.12 2018 в 18:02

А с фамозната Ваня Кастрева какво ще стане?

11948

1

зора

06.12 2018 в 17:46

Най-после! Една несправедливост, с която се сблъскват още на 10/11 години деца работили упорито цял четвърти (та още от 3-ти) клас, явявали се на сумати олимпиади и турнири, кажи речи всяка седмица (събота, или неделя ) без почивка. Такова цедило беше...и накрая едни дребни тарикатчета им се присмиват в лицето- ами то може и без труд, бе будали!