Нов депутат се отървал от фирма с половин милион дълг към хазната

OFFNews 16 ноември 2019 в 15:36 16884 1

Стоян Божинов

Снимка БГНЕС

Нов депутат се закле вчера в парламента. Стоян Божинов зае мястото на подалия оставка Атанас Стоилов. Последният се отказа от депутатската банка и стана кмет на Сандански. Общо 7 са народните избраници, напуснали законодателната си дейност. Един от тях стана общински съветник, останалите седнаха в кметските столове.

Освен пресен депутатски имунитет, Стоян Божинов има сложна история с НАП и с банка, разкрива разследване на сайта Биволъ.

През юли 2013 г. активистът на ВМРО Стоян Божинов, който сега влиза в Народното събрание на мястото на новоизбрания кмет на Сандански, продава фирмата си “СМРМ Транс” ЕООД на лицето Въчко Въчков. Към този момент фирмата дължи почти половин милион лева на НАП. Повече от година по-рано, през април 2012 г., НАП е издала на фирмата ревизионен акт за 489 254,07 лв. за отказано право за приспадане на данъчен кредит по фактури.

Новият собственик оспорва в съда ревизионния акт на НАП, но той е окончателно потвърден от ВАС с Решение 1322 от 2017 г.. Междувременно чрез фирмата Въчко Въчков тегли кредити от ДСК и успява да натрупа задължения за впечатляващите 3,6 милиона лева общо към НАП и Банка ДСК.

Новият собственик на фирмата Въчко Въчков има общо 3,6 милиона лв. задължения и запор.
С продажбата на фирмата, дължаща близо половин милион на хазната, Стоян Божинов подобрява рекорда на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев. Както разкри Биволъ, през 2016 г. Гамишев успява да се отърве от фирма, която дължи на НАП 200 000 лв, като я продава на “сламен човек”.

След развихрилия се скандал Гамишев подаде оставка като депутат, а НАП му заведе дело за възстановяване на сумата. Освен това данъчните поискаха да се обявят за недействителни 134 подобни сделки за прехвърляне на имущество за над 20 млн. лв. (информация на в. Сега)

Божинов: “Супер чист съм, но съм прекаран”

Биволъ се свърза за коментар със Стоян Божинов през социалната мрежа Facebook. Той беше категоричен, че е “супер чист” и е бил “прекаран” от лошия мениджмънт на фирмата, поверен на друго лице – Мария Митева.

“Фирмата реално се управляваше от друго лице, с генерално пълномощно и аз нямах подписан нито един документ и след като видях, че фирмата трупа задължения, помолих генералния пълномощник да прехвърли фирмата на неин служител и да се съди колкото си иска с НАП. Пълномощникът така и направи. Пълномощникът се казва Мария Митева. През цялото време фирмата е обслужвана счетоводно и управлявана от Мария Митева. Аз не съм разписвал нито една сделка”, заяви Божинов.

Запитан дали все пак той не се чувства отговорен за големия дълг, Божинов доразви обяснението си:

"Аз не съм се занимавал с тази фирма, просто я бях предоставил на Мария да работи. Когато разбрах, че не работи добре, я помолих да я прехвърли на някой неин приятел, което и направи. И аз съм прекаран в случая".

Стоян Божинов не се съгласи с напомнянето, че случаят прилича на този на Гамишев. “Задължението не е било окончателно, а после тази фирма е взимала кредити и държавата е могла да си вземе всичко. Не знам защо не го е направила.” – каза той. “А и законодателството е било друго.“

Не става ясно обаче как прехвърлянето на задълженията към друго лице, което “да се съди с НАП”, решава репутационния проблем с неплащането на данък в такъв размер и използването на подставени лица.

Мария Митева е била разпитвана от Окръжна прокуратура – Варна по наказателно дело за данъчни измами. Досъдебното производство № 330 ЗМ-477/2015 г.е образувано на 25.04.2012 г. след подадено уведомление от ТД на НАП във Варна. Сигналът на НАП е срещу фирмата “Макском 81” ЕООД, а сред фирмите, на които са издавани фактури, фигурира и “СМРМ Транс”. Митева твърди при разпита, че сделката е била реална и разплатена по банков път.

Делото е спирано и възобновявано няколко пъти през 2013, 2014, 2015 и 2016 г. НАП обаче постоянства и дори през 2016 г. успява да осъди Прокуратурата да продължи досъдебното производство, след като наблюдаващия прокурор го прекратява за пореден път. Това става с определение номер 47 от 18.03.2016 г. на Окръжен съд – Разград. По-нататъшната съдба на това досъдебно производство не е известна.

През 2010 г. транспортният бизнес на семейството на Божинов претърпява неудачи в Гърция. Властите в южната ни съседка конфискуват камиони със стока на фирмата “Сторос” ЕООД, която тогава е собственост на майката на Божинов. Задържани са и шофьорите и започват наказателни дела.

“Няма осъдени шофьори. Не е осъдена и фирма Сторос. Там спедиторите бяха правили някакви далавера. Те са осъдени, гръцки спедиторите. Ние сме били добросъвестни, но за съжаление така е в транспорта.” – коментира Божинов този случай.

Впоследствие камионите са продадени на търг от гръцката държава на безценица. Божинов разказа, че обмислял да съди гръцката държава, тъй като фирмата му претърпяла щети без да има вина. Но тежките процедури и големият депозит го разубедили да завежда дело в Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

21.11 2019 в 14:36

""Аз не съм се занимавал с тази фирма, просто я бях предоставил на Мария да работи. Когато разбрах, че не работи добре, я помолих да я прехвърли на някой неин приятел, което и направи. И аз съм прекаран в случая"." - Тоя съвсем ги качва на черешата. Как се е разпределяла печалбата от тая фирма, като не си се занимавал с нея и тая мария работела защо не и прехвърли дяловете на фирмата? Ти безвъзмездно заради хубавите и черни очи ли си и "предоставил фирмата да работи"? Ти признаваш, че си дал указания да се прехвърли фирмата - значи ти си давал указания и кой как да работи и най-вече как да се разпределят приходите.