Министър Данов назначил кредитен милионер - агент на ДС да му управлява парите

Александра Маркарян 05 декември 2013 в 18:38 15146 3

Борислав Ганчев Шулев - агент на Държавна сигурност и един от кредитните милионери.
Борислав Ганчев Шулев - агент на Държавна сигурност и един от кредитните милионери.

Министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов е назначил за главен секретар на ведомството агент на бившата Държавна сигурност, който фигурира и в списъка с кредитните милионери на БНБ.

Това показа проверка на OFFNews.

Става въпрос за Борислав Ганчев Шулев. Шулев е бил агент към Второ главно управление-XII-II на ДС с псевдоним Стоянов. Неговото дело е било в режим "забранен достъп" до февруари 2007 г., става ясно от картон обр. 4, който се съхранява от Комисията по досиетата.

Името му излиза и сред кредитните милионери - агенти на ДС, при публикуване на решението на Комисията за "Балканбанк". Шулев е член член на Съвета на директорите на фирмата - длъжник "МАК" ЕАД, Габрово. "МАК" дължи 339 108.00 хил. неденоминирани лева главница и 10,450.00 хил. лева лихви.

"МАК" е наследник на ТК "В. Коларов"-Габрово, поделение на ДФ "Мак", Габрово. "Мак" е с предмет на дейност производство и търговия в страната и в чужбина с памучни и памучен тип прежди, тъкани и изделия от тях. Шулев излиза от управата на дружеството няколко месеца след фалита на "Балканбанк". Промяната е обнародвана и влиза в сила на 31 октомври 1997 г.

Въпреки миналото си Борислав Шулев е заемал високи длъжности в държавната администрация и след промените от 1989 година. Той е бил директор на дирекция "Оперативна програма "Техническа помощ" в Министерството на финансите от ноември 2009 г. до април 2010 г., след което се прехвърля на същата длъжност - директор на дирекция "Оперативна програма "Техническа помощ" в администрацията на Министерския съвет. Там е от юли 2010 г. до март 2011 г.

OFFNews потърси информация за Шулев от Министерството на инвестиционното проектиране. Оказа се, че той вече не е главен секретар там. Напуснал сам преди дни - в края на ноември. От ведомството казаха, че е бил освободен по негово желание, без да коментират има ли и други мотиви за решението.

Потърсихме и г-н Шулев, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

 

Балканбанк е наследник на банка "Транспортна техника". Регистрирана е на 24 април 1990 г. на 25 февруари 1991 г. получава международен лиценз от БНБ. През 1993 г. в Балканбанк се вливат търговските банки "Лясковец", "Видин" и "Горна Оряховица". През 1994 г. "Делойт и Туш" ревизират банката. На 4 септември 1995 г. Иван Миронов е отстранен като шеф на банката, а отчетът на финансовата институция не е приет от основния й акционер - Банковата консолидационна компания.

На 25 септември 1995 г. Миронов е задържан по обвинение в умишлена безстопанственост заради т.нар. "Габонска сделка". През 80-те години България получава от Габон концесия за добив на ценна дървесина. През 1990 г. Миронов като шеф ТБ "Транспортна техника" дава гаранция за получаване на 18 млн. марки кредит от Германия. Парите е трябвало да бъдат усвоени от държавната фирма "Булгаргеомин" и да отидат за оборудване за дърводобива. Оазва, че сделките са фиктивни и въпросните 18 млн. марки трябва да бъдат платени от българската държава на германски кредитори.

Балканбанк приключва 1995 г. със загуба от 6 млрд. лв. На 1 март 1996 г. извънредно общо събрание на акционерите решава капиталът на банката да се удвои до 1.035 млрд. лв. Частните акционери, лоялни към старото ръководство начело с Миронов, бойкотират увеличението и внесеният капитал достига само 916.13 млн. лв. През юни 1996 г. се обсъждат 3 схеми за оздравяването на банката. Мисията на МВФ обаче настоява за фалит. Оказва се, че задълженията на Балканбанк са за повече от 38 млрд. лв., като 90% от тях са трудно събираеми.

На 23 септември 1996 г. БНБ поставя Балканбанк под особен надзор, а на 31 октомври е поискан фалитът й. На 4 август 1997 г. Софийският градски съд обявява банката в несъстоятелност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!