Министър Данов припечелвал като мним безработен във Франция

Последна промяна на 03 юни 2013 в 19:19 9020 37

Иван Данов. Снимка УАСГ
Иван Данов. Снимка УАСГ

Министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов е „спечелил“ близо 15 000 евро от френските социални служби като безработен, докато в същото време е развивал преподавателска и проектантска дейност в София, съобщи сайтът „Биволъ“. Това се е случило между 2004 и 2005 г., става ясно от документи, публикувани от изданието.

Данов смени колегата си Калин Тихолов на поста, след като номинацията на Тихолов предизвика възмущение заради дейното му участие в компрометиращи го проекти като „Дюнигейт“ в Несебър, общия устройствен план на Царево и други. Номинацията на Тихолов трая само един ден, след което Орешарски го оттегли.

Данов, който е син на офицера от Първо главно управление на Държавна сигурност (разузнаването) Евгени Данов, има богат трудов опит в чужбина – във Великобритания, Германия и Франция. През 2003 – 2004 г. той е работил в архитектурното бюро „Juvenelle“ във френския град Троа, след което е съкратен. Бившият му работодател дава добри отзиви за професионализма му, но го освободил заради спад в поръчките.

Така през лятото на 2004 г. арх. Данов пристигнал в Париж, където се записал на трудовата борса като безработен и започнал да получава по около 1850 евро месечно. За същия период обаче в официалната му трудова биография, публикувана на правителствения сайт, е записано, че е бил старши и главен асистент в катедра „Жилищни сгради“ в архитектурния университет (УАСГ) в София, ръководител проекти и главен архитект във Великобритания, Германия и Франция и управител на две свои архитектурни фирми.

Според френското законодателство, за да получава помощи за безработица, гражданинът трябва да търси работа във Франция, да пребивава постоянно на територията й и да декларира присъствие всеки месец. В противен случай се лишава от помощта. Ако отсъства в продължение на седмица е длъжен да уведоми съответното бюро по труда, а ако напусне страната за повече от 5 седмици трябва да се отпише от бюрото. Разбира се, длъжен е да декларира в бюрото по труда, в случай, че започне работа – във Франция или в чужбина.

За периода от 213 дни, в който е получавал помощи, Данов е отскачал до Париж сумарно за 17 дни, сочи информацията на „Бивол“. Така до юни 2005 г. Данов получил помощи в размер на 14.708 евро от френския социален фонд.

Той е избегнал наказателно преследване заради изтеклата 5-годишна давност на нарушението. Данов обаче подлежи на глоба и би могъл да бъде съден да върне парите, тъй като срокът за административно наказание в такива случаи е 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2013 в 12:50

На седми юли Данов призна, че изнесеното от "Биволъ" е истина...
Къде си Поля, минувач и други?

06.06 2013 в 09:03

Сбогом тарикат ! Сега, ако има останал малко морал в "умната" ти главица ще се оттеглиш незабавно от поста на министър и ще спомогнеш за удължаване живота на това временно необходимо правителство.

05.06 2013 в 05:32

Това министерство е било наложено ултимативно на Станишев от ДПС, като целта е да насочи към своите обръчи от фирми всички европроекти, вкл. и водните цикли, които сега са под шапката на МОСВ. Става въпрос за най-значителните средства от еврофондовете.

04.06 2013 в 18:47

Не следищ нищо, понеже явно не си в час. Какъв СЕМ за публикации, какви лупи ти трябват?
Спамиш, добрите хора ти се връзват и ти отговорят, ти спамиш отново ...
---възмутено-наивно-- само аватара си в спортно-неутрален вид не си показал още ...
нали така ви инструктират ?

04.06 2013 в 17:55

БирникЪ, не изместваме ли темата на разговора? Не съм член на СЕМ и не следя публикациите на БиволЪ под лупа.
Може би тази публикация е създадена за да дискредитира БиволЪ, защото несъответствията са очевидни.
Вероятно е адресирана към лековерните читатели, които не обичат да мислят и приемат всичко за истина.
За мен информацията е висяща :)

04.06 2013 в 16:54

Минувачо, и ти не ми отговори на въпроса за поне една информация на "Биволъ", която да не е достоверна. Що се отнася до тайната на кореспонденцията, то тя в пълна сила важи и за телефонните разговори. Като например оня с "Ало Ваньо, ..." Що разследване беше кой е предателят в четата, а за престъпление по служба и търговия с влияние на най-висш държавен служител и пръв рапон на републиката - нищо.

04.06 2013 в 16:52

Минувачо, според мен сканираните документи са на френската служба, никъде не видях лична кореспонденция. Как е получена, не знам, не познавам френските закони за достъп до информация, но това според мен не е "лична кореспонденция". И аз мразя плюенето, но ми се струва, че вече сме стигнали дотам, че и най-мръсната плювка бледнее пред истината за ненаситността на тези хора (дано се лъжа, ама надали)...

04.06 2013 в 16:41

Роси, въпросът е принципен. Омръзна ми от барековци и други псевдожурналисти бълващи безкрайни компромати. Когато някой се опитва да ме манипулира питам на какво основание?
В белите държави има понятие неприкосновеност на личната кореспонденция. Питам откъде личната кореспонденция на един човек е обществено достояние, няма отговор! Просто е! :)

04.06 2013 в 16:17

Зададох много прост въпрос, а отговор не получих. " Откъде авторът на материала има достъп до личната кореспонденция на министъра"? Ако Иван Данов не му я е предоставил лично, то трябва да повярвам, че авторът се е правил на Джеимс Бонд и в 3 през нощта е сканирал архива на министъра. :)
И не ти отива да се правиш, че не ми разбираш въпроса. Остави приказките за файлови формати. Много добре разбираш какво казвам, че ако някой изпрати запитване до френското соц. министерство, отговорът ще се получи на файл, а не на хартиен носител. Документите, обаче, са сканове от писмо, пътувало и прегъвано. Нещо много лесно за манипулиране.
Колкото до нейното съдържание и степента на достоверност, позволих си да се усъмня. Французите имат огромен опит с мароканци, сенегалци, румънски и български цигани и още ред други, които се опитват да хакнат социалната им система. Бъди сигурен, че още първият път, когато някой не се яви в деня и часа за интервю, го зачеркват от системата. На тях за това им плащат.

04.06 2013 в 15:54

За да бъде избран в тн НОМЕНКЛАТУРА всеки кандидат полага няколко изпита и прави дипломна работа. от мой приятел знам, че това е дипломната работа на данов. Точното заглавие – ” Как се прецаква социалната програма на страна с развита демокрация”