Новият министър се оказа от кръга „Батко и Братко“

28 май 2013 в 16:03 11958 10

Иван Данов. Снимка УАСГ
Иван Данов. Снимка УАСГ

Новата номинация за министър на инвестиционното проектиране на мястото на предложение „министър „Дюнигейт“ Калин Тихолов, също се оказа свързан със смущаващи фирми, съобщи „Биволъ“.

Архитект Иван Данов, който е делял един кабинет с Тихолов в архитектурния университет в София, е в управлението на няколко фирми, сред които „Тера груп“ АД и „Аса проджект“, показват фирмените регистри.

"Тера Груп" е част от едноименен холдинг, собственост на Динко Пенев – съдружник на Данов. В холдинга влизат множество фирми с разнородни дейности – строителство, инвестиции във възобновяема енергия, медии.

В холдинга влиза и известната фирма „Биндер“ от скандала „Батко и Братко“. „Биндер“ е на Емил Георгиев, който спечели поръчка от пътната агенция, докато тя се оглавяваше от брат му Веселин Георгиев. Заради скандала през 2008 г. Брюксел спря парите за България от еврофондовете. Миналата година на Веселин Георгиев най-накрая бе повдигнато обвинение за това, че е облагодетелствал фирмите на двамата си братя Емил и Бойко Георгиеви с поръчки за стотици милиони лева.

„Тера груп“ е била сред фирмите – фаворити на властта от някогашния „обръч на Гагаузов“ (бившият министър на регионалното развитие в кабинета на тройната коалиция Асен Гагаузов), разкри преди години в. „Монитор“.

Кому е нужно това министерство?

Днес OFFNews потърси мнението на сегашния служебен министър Екатерина Захариева за решението на бъдещия премиер Пламен Орешарски да извади кадастъра и инвестиционното проектиране в ново министерство. Тя заяви, че не е наясно с мотивите за решението на Орешарски и го окачестви като "странно".

Според източници на "Биволъ" самият Тихолов е посочил колегата си Данов за поста на свое място. Зад идеята за новото министерство на инвестиционното проектиране стоят Йордан Цонев (Данчо Ментата) и Камен Костадинов от ДПС, които са близки с Тихолов, пише още изданието. Според информаторите на "Бивол" целта е това министерство да акумулира всички регионални европроекти, включително проектите за водните цикли на градовете, които сега са подчинени на екоминистерството. Те се очаква да акумулират най-много европейски пари през следващия програмен период (2013 - 2020 г.). Нещо повече, ДПС е поставило този сценарий на лидера на БСП Сергей Станишев като условие за подкрепата му за за правителството на Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!