Изгарят ли се боклуци в ТЕЦ Република? Ето какво дишат в Перник (видео)

Мартин Георгиев 27 септември 2018 в 17:26 9129 0

Поне от месец Перник смърди зловещо, а вонята идва от ТЕЦ "Република". Подозренията на перничани са, че в в централата незаконно се изгаря боклук. Ръководството на свързаната с Христо Ковачки фирма, която е собственик на най-стария ТЕЦ в България, отрича.

OFFNews получи видео, което показва 1 час от работата на ТЕЦ "Република" в интервала 23:30 ч. - 00:30 ч. на 20-ти срещу 21 септември.

Според перничани неприятната миризма и обгазяването на въздуха са от незаконно вкарване в пещите на твърдо гориво, получено от отпадъци, познато още като RDF.

След множество сигнали от граждани на Перник на 19 септември от РИОСВ - Перник са извършили внезапна проверка на ТЕЦ "Република" между 21 ч. и 00,15 ч.

От ведомството са установили, че източник на неприятната миризма е инсталация за сушене на твърди горива и площадка за съхранение на отпадъци.

Констатирано е още наличие на смес от въглищен материал и отпадъци от лентите за подаване на гориво към инсталацията. До нея са намерени и шредирани боклуци. В района на инсталацията е усетена силна, неприятна миризма от изгаряне на въглища и отпадъци.

След установените нарушения от РИОСВ - Перник са издали предписание на дружеството, което стопанисва ТЕЦ-а, незабавно да преустанови изгарянето.

Запознати с работата на ТЕЦ-а обясниха пред OFFNews, че дебелият комин, заснет в клипа, трябва да пуши по този начин. Всъщност това не са вредни газове, а водна пара. Въпроси повдига обаче малкият комин (третият от ляво надясно). Не е ясно предназначението му и дали има необходимите филтри. Подозренията са, че той обслужва сушилня за RDF гориво.

Фрапантно е още защо сградата на ТЕЦ "Република" също отделя пушилка.

Във вторник от "Топлофикация - Перник" отговориха на обвиненията, че използват незаконно RDF гориво. В становището на дружеството се твърди, че то е въвлечено в една "нечистоплътна, пошла и миризлива кампания, целяща сатанизирането на предприятието и достъп до мимолетна слава на шепа неразбиращи материята, която дебатират, но достатъчно кресливи, за да повлекат след себе си първосигнално действащите институции в града ни"

Преди месец от "Топлофикация - Перник" представиха инвестиционно предложение за "добавяне при работата на горивната инсталация за прозводство на топлинна и ел. енергия на допълнителни горива - биомаса, шисти и RDF". Според тях именно това е поставило началото на кампанията срещу дружеството.

Изпълнителният директор Любомир Спасов посочи, че инвестиционното намерение цели да се намалят въглеродните емисии, отделяни при работата на ТЕЦ "Република".

Разходите на предприятието за въглеродни емисии значително са нараснали. Само за миналата година пернишката "Топлофикация" е платила 6 млн. лв. за изхвърляне на парникови газове. Затова дружеството търси алтернативни биосуровини за горене, заяви Спасов пред БТА.

В началото на септември екоорганизациите "Грийнпийс" - България и сдружение "За Земята" подадоха становища в РИОСВ - Перник срещу намеренията на ТЕЦ "Република" да използва RDF гориво.

Те твърдят, че са допуснати значителни пропуски в документите по проекта относно вредите за околната среда и човешкото здраве. Организациите настояват при анализа на инвестиционното предложение на ТЕЦ "Република" задължително да се извърши оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

След конференцията, на която беше представена Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух, министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира пред OFFNews, че не е наясно какви административни сакции ще бъдат наложени на ТЕЦ "Република" заради констатираните нарушения. Той заяви, че РИОСВ - Перник е самостоятелен орган и не може да се меси в тяхната работа.

Нено Димов посочи, че не може да определи дали е необходима оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) преди да бъде реализиран инвестиционният проект на ТЕЦ "Република". "Има законова постановка, която зависи от параметрите на проекта. Те не са ми известни", каза той.

-------

Последвай видеоканала на OFFNews в You Tube, за да следиш всичките ни видеа!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови