Държавата отпуска 112 млн. лева на общините за подобряване качеството на въздуха

OFFNews 27 септември 2018 в 16:41 2497 0

Общините ще получат 112 млн. лева за изработване на регионални програми за подобряване на атмосферния въздух.

Това заяви днес вицепремиерът Валери Симеонов по време на представянето на проекта за Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.).

В конференцията участваха още министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова и постоянният представител на Световната банка Фабрицио Дзарконе.

Валери Симеонов посочи, че подобряването чистотата на въздуха е важен ангажимент, който е свързан със здравето на българските граждани.

Ние трябва да осигурим все по-подобряваща се околна среда за живот. По линия на общините са отделени 112 млн. лв., с които трябва да бъдат изработени, подготвени и реализирани програми за опазване чистотата на атмосферния въздух, заяви вицепремиът. 

Стратегията е подобряване качеството на въздуха е както в регионален, така и в национален аспект. Няколко министерства – на околната среда и водите, транспорта, икономиката, енергетиката, социалната политика и вътрешните работи, ще имат конкретни задачи по изпълнението на мерките.

Няколко мерки са заложени в Националната програма – сред тях са централно топлоснабдяване за градовете, преминаване към газ, качествена смяна на горивата – от въглища към сухи дърва, както и промяна на печките с такива, при които изгарянето е пълно и не се отделят толкова фини прахови.

Екоминистърът Нено Димов посочи, че Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух е ключов документ. Неговото реализиране трябва да доведе до по-добро качество на въздуха в градовете, където има превишаване на съответните норми. Той бе категоричен, че изпълнението на програмата е нещо, с което едно отделно ведомство не може да се справи.

Нено Димов даде за пример катализаторите на автомобилите, както и еко таксите за автомобилите.

„Това е едно много ясно послание в посоката, в която искаме да вървим. Предвижда се сложна система за проверка на твърдите горива за определено съдържание на сяра и пепел. На практика ще продължат мерките за подобряването с мръсния въздух“, заяви той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че когато става дума за чистотата на въздуха, вниманието се насочва към най-големия град - столицата.

„Работим по този важен от години проблем. Изпълняваме втора програма за качеството на атмосферния въздух. Най-важната стъпка по тази тема е всички да работят заедно на държавно и местно ниво. Подобряването на качеството на въздуха е подобряване качеството на живот“, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови