Държавна тайна е, че охраната на Борисов и Цветанов излиза 400 000 лв. на месец

Юлиан Христов 17 май 2013 в 16:59 41799 33

Бойко Борисов шофира сам автомобилите на НСО. Снимка: БГНЕС, архив
Бойко Борисов шофира сам автомобилите на НСО. Снимка: БГНЕС, архив

Близо 400 000 лв. излиза охраната на бившия премиер Бойко Борисов и бившия министър Цветан Цветанов.

Изчисленията са резултат от средните стойности на разходите по гардовете и за техниката, която се използва за охраната на двете ВИП персони. 

Пред OFFNews бившият служител на НСО Николай Марков изчисли, че месечната издръжка на един охранител излиза средно около 4 000 лв. Ако към това се добавят и разходите за гориво на автомобилите, които влизат в кортежа, заедно с авангарда, който остава извън полезрението, месечната издръжка на един такъв екип може да достигне 120-130 хил. лв.

Официално разходите за охрана на властта остава една от най-пазените тайни в държавата. През февруари от НСО отказаха да дадат отговор на запитване на OFFNews какви пари месечно отиват за охрана на политиците. Позовавайки се на Закона за защита на класифицираната информация, от службата тогава отговориха, че такава информация представлява държавна тайна и не може да бъде оповестявана, въпреки че става въпрос за харчене на средства от държавния бюджет.

Борисов е най-скъпо охраняваният човек в държавата, смята Марков. По думите му освен НСО за сигурността на бившия премиер се грижи почти целият апарат от системата за национална сигурност. Тук влизат ДАНС, службата за подслушвания в МВР – СДОТО, силите на Областните дирекции на МВР и Охранителна полиция, които обезпечават сигурността на Борисов и Цветанов по време на обиколките им в страната.

Като началник на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обикаляше ежедневно страната, като само неговият явен екип от охранители се състои от два джипа и две бронирани лимузини, които го следват неотлъчно по време на визитите му. За пример – до 1000 лв. може да достигнат разходите за горивото на един брониран автомобил на службата от София до Бургас. Максималният разход на тези машини е около 50 л. гориво на 100 км.

Излиза, че в рамките на близо 4-годишното управление на кабинета „Борисов“ за двамата държавници за охрана са извадени 17 млн. лв. от държавната хазна.

Мерките за сигурност, които НСО е взело за охраната на двамата, идват от постъпилата в службата информация, касаеща сигурността им. Охраната на Цветанов беше подсилена в един от последните дни на кабинета на Бойко Борисов. Решението е взето от комисия, която се състои от началника на НСО (бившият охранител на Бойко Борисов бригаден генерал Тодор Коджейков), главния секретар на МВР Калин Георгиев (сочен за най-доверения човек на Цветанов във ведомството) и шефа на ДАНС – Константин Казаков, който пое поста в мандата на миналото правителство. Тогава е преценено, че той се нуждае от засилени мерки за сигурност, както това стана преди два дни с главния прокурор Сотир Цацаров. Обикновено подобни решения се взимат след постъпването на допълнителна оперативна информация от службите, че сигурността на конкретното лице е подложена на сериозен риск.

Според прогнозните бюджетни разчети до 2015 година разходите на НСО се очаква да достигнат близо 37 млн. лв. За сравнение през 2012 година те са били 30,9 млн. лв., а за тази година – 35,3 млн. лв. В същото време за външното разузнаване, от което зависи събирането на оперативна информация за сигурността по случаи, като атентата в Сарафово например, се отделят значително по-малко средства. Отпуснатите на Националната разузнавателна служба (НРС) за 2012 година средства са били в размер на 16 млн. лв., а за тази година те са с два милиона повече. До 2015 година е планирано службата да харчи около 19 млн. лв. Една пета от този бюджет (около 22%) ще струват новите автомобили, които НСО планира да купи тази година. За това службата е заделила 3,65 млн. лева.

Като цяло бюджетът в сектор „Сигурност“ отчита растеж. За силовите структури скокът в бюджета е както следва: МВР – с 13.5%, ДАНС – с 13.4%, НРС – с 12.8%, НСО – 10.7% и МО – около 9%. В същото време немалко са орязаните средства в здравеопазването, които тази година са с 19.6% по-малко, и за образование – минус 10%.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите