И хубавият боб за бедни пълен с гъгрици

Александра Маркарян 06 ноември 2012 в 17:09 10245 11

Боб от помощите за бедни в Трън. Снимка: Сергей Антонов
Боб от помощите за бедни в Трън. Снимка: Сергей Антонов

 

 

Бобът, който в момента БЧК раздава на бедните, също е заразен с гъгрици, показа проверка на OFFNews.bg.

Вчера отидохме в Трън, където даваха помощи на бедните от почти 53 кг., за да се уверим какво е реалното количество продукти и има ли проблем с боба. Ромите пред пункта на БЧК бяха така добри да ни дадат един пакет с боб, за да пробваме как се готви. Координаторът на БЧК в  Перник Наталия Минева ни отказа пакет с боб с мотива, че всичко е под отчет.

Малко по-рано тя ни предложи заедно да отворим един пакет, за да се уверим, че всичко с фасула е наред. Минева беше категорична, че бобът е чист от гъгрици.

Ромите, които бяха дошли да си вземат помощите, бяха единодушни, че фасулът в първия пакет с продукти от септември е бил изключително некачествен - вари се с дни и е с червеи.

Дадохме днес пакета от Трън на професионален готвач в София, за да разберем за колко часа ще го сготви. Още с отварянето му той забеляза зърна, заразени с гъгрици.

Скандалът с некачествения боб тръгна от проверка на Агенцията по храните, откъдето в началото на миналата седмица обявиха, че в боба за бедните е открит некачествен продукт с гъгрици. Първоначално бяха открити 50 тона, а после още 40 тона.

Доставчик на 3 хил. тона боб е ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков". Цанков е спечелил обществената поръчка за този продукт, както и за още 8 продукта от всички 15, които тази година Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) купува с помощ от Европейския съюз.

Цанков даде извънредна пресконференция, в която обяви, че това е атака от страна на конкуренти и беше убеден, че бобът е здрав и качествен. Продуктът е от Аржентина и е внесен от софийската фирма "Ести трейд" с всички необходими документи за качество, обясни едноличният търговец.

Той обяви още, че е дал проба за изследване в лицензирана лаборатория във Варна и резултатите трябваше да са готови до края на миналата седмица, но така и не ги оповести. Телефонът на Цанков в момента е изключен.

Шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов обяви, че не е даден и един килограм некачествен боб на бедните.

Той вероятно беше забравил, че в пакета с помощите от септември имаше и килограм боб от същия доставчик. 

В края на миналата седмица от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обявиха, че Георги Цанков е глобен 130 хил. лв. за откритите 90 тона боб с червеи.

Освен качеството на боба съмнителни са и цените, на които се доставят продуктите по програма "Благотворителност", финансирана от Европейския съюз.

В края на лятото от ДФЗ се похвалиха, че са привлекли допълнителен ресурс от 14 млн. евро за храни за бедните. Отделно от тази сума България е получила 4 183 873 евро под формата на интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия.

ДФЗ направи 3 обществени поръчки за общо 15 продукта, като последната беше за инстантно кафе с екстракт от цикория (Инка) и мед.  Поръчката за Инка, както и за още 8 продукта, спечели ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков”. Инката се доставя на цена от близо 20 лв. за килограм. Това е най-луксозната Инка, обясни доставчикът Георги Цанков. 

Друг проблем е времето, за което се доставят поръчаните храни до складовете на БЧК. Заради забавени доставки в 6 области - София-град, Благоевград, Пазарджик, Хасково, Монтана и Плевен, се отлага раздаването на помощите със седмица. Първоначално продуктите от втория транш трябваше да се раздават още от 24 октомври.

Боб засега ще се раздава само в областите Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив, Сливен и Стара Загора, предупредиха от БЧК.

Нели Чолашка, Лъчезар Ангелов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика