Великото народно въстание V: Напрежение пред БНТ (видео и снимки)

OFFNews 16 октомври 2020 в 18:05 13309 0

Снимка Стефан Йончев/OFFNews

Хиляди се събраха в "Триъгълника на властта" в стотния ден на протеста, който е под мотото "Велико народно въстание V". Това е последното "Велико народно въстание" в този му формат.

"Ние продължаваме с исканията ни: 1. Оставка на Борисов! Оставка на Гешев; 2. Дистанционно и машинно гласуване; 3. Предсрочни избори; 4. Свикване на ВНС за промени в Конституцията" - обявиха от "Отровното трио".

Значителна част от демонстрантите останаха на площада дори и след проливния дъжд, който определено попречи на протеста.

Към 20:35 ч. шествието се отправи към храм-паметника "Свети Александър Невски", а към 21:00 ч. - към БНТ.

Пред сградата на медията се стигна до напрежение, тъй като малка група от демонстрантите се опита да влезе в сградата на БНТ. Пластмасови бутилки полетяха по прозорците на телевизията.

Хронология на протеста:

23:01 ч. - За кратко движението на Орлов мост беше блокирано. Протестът приключи. 

22:13 ч. - Повечето от демонстрантите си тръгнаха. Към момента пред БНТ са около 100 души.

21:45 ч. - Протестиращи се опитаха да влязат в сградата на БНТ. На няколко пъти се стигна до сблъсъци с полицията. Пластмасови бутилки полетяха по прозорците на телевизията.

21:37 ч. - Още полицаи застанаха пред входа на националната телевизия. Протестиращите скандират: „Еничари“. В първите редове сред недоволните е и архимандрит Дионисий. 

21:20 ч.: Шествието стигна до БНТ. 

21:02 ч. - Шествието се отправя към БНТ. 

20:56 ч. - Демонстрантите са пред "Свети Александър Невски"

Снимка: Стефан Йончев / OFFNews

20:35 ч. - Шествието се отправя към храм-паметника "Свети Александър Невски"

20: 30 ч. - Видеовръзката с ирландския евродепутат Клеър Дейли отпада заради лошото време, но тя ще се включи в утрешния протест. 

20:00 ч. - Множеството остава на площа въпреки проливния дъжд.

19:45 ч. - На Румъния й трябваха две години и нещо - ние устояхме и успяхме. На евроизборите при нас хората гласуваха за промяна. Трябва да гласувате! И да защитавате вашите свободни медии. Само така ще имате демократична държава. Не подкрепяйте тези, които лъжат и крадат. Ако ви трябват нови партии, направете ги, ако ви трябват нови лидери, създайте ги от площада - призова в жива онлайн връзка румънският евродепутат от групата "Обнови Европа" Рамона Стругариу.

19:35 ч. - За мен е чест да бъда между вас. Очите на Холандия са върху вас. Възхищаваме се на вашия кураж. Една земя, отровена от корупция, не може да просперира. Пречат ви и определени медии, които изопачават истината. Ако са на вашия път, ако ви пречат, да се махат! Европарламентът прие резолюция, която оказва пълна подкрепа на българския народ. В Европарламента ще се борим еврофондовете да не отиват в ръцете на корумпирани управляващи. Борете се за свобода, демокрация и справедливост! - каза от трибуната евродепутатът Пол Танг от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите / Холандската партия на труда.

19:20 ч. - Стотици телефони осветиха протеста.

19:13 ч. - Пред множеството Пепи Писарски от "Атлас" изпълнява песните "Играта свърши" и "Есенни цветя"

18:45 ч. - За мен е гордост и чест да бъда тук. Мой дълг като евродепутат е да съм тук в Сoфия! Искам да се възползвам от положителната енергия и да си направя снимка с вас. Ще я занеса в Хърватия, за да инспирирам вдъхновение у хърватите за борба с корупцията. Тук съм, за да ви кажа, че Европа не е сляпа. Вие трябва да се справите сами, защото това е вашата държава, но Европа ще ви подкрепи, защото сме едно. Днес искам да ви кажа, че корупцията не е само български, не е само хърватски проблем. Тя трябва да спре навсякъде. Не спирайте, трябва да сте силни! Който издържи до края, ще победи! - обърна се към множеството хърватският евродепутат Иван Синчич.

18:32 ч. - Най-после полицията пусна студентите, които носят оргомен транспарант с надпис "Оставка". Студентите, заедно с останалите демонстранти, се отправят към "Триъгълника на властта". 

18:26 ч. - Демонстрантите потеглят на шествие към Софийския университет, за да посрещнат студентите, които полицаите не пускат на протеста

18:20 ч. - От трибуната обявиха, че МВР не пуска студенти край Софийския университет да дойдат към протеста заради огромен транспарант с надпис "Оставка"

17:35 ч. - Бул. "Дондуков" е отцепен

17:30 ч. - Протестиращите преминават през проверка на изградени от полицията КПП- та - на "Мария Луиза", на "Цар Освободител", над подлеза до Шератон, на изхода откъм ЦУМ.

17:10 ч. - Демонстранти от цяла България продължават да се събират в "Триъгълника на властта". Движението по бул. "Цар Освободител" е блокирано. Част от протестиращите са дошли с автобуси. Полицаите, охраняващи протеста, са от цяла България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови