Служителите на МВР излизат на протест днес

OFFNews 04 юли 2023 в 08:00 737 1

Полицейски протест през 2020 г.

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

Полицейски протест през 2020 г.

Символични протести на служителите в МВР в цялата страна започват от днес. Протестите се организират от синдикалната федерация и ще бъдат в извънработно време. 

Служителите в министерството искат минимум 10% увеличение на заплатите в новия бюджет, като засега недоволството им ще бъде само като предупреждение към правителството.

Според тях сегашните параметри на Бюджет 2023 не отчитат нуждите на сектор "Сигурност", не мотивират служителите във вътрешното министерство и не отчитат тяхното натоварване.

Ако исканията им не бъдат чути, от Синдикалната федерация на служителите в МВР имат намерение да направят и национален протест между двете четения за Закона за държавния бюджет.

Министърът на финансите Асен Василев вече заяви, че исканото увеличение няма как да бъде изпълнено.

Председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви пред БНТ, че 10% по-високи възнаграждения биха стрували на бюджета 100 млн. лева. По думите му липсва отношение към служителите от страна на държавата.

Попов допълни, че служителите нямат претенции към вътрешния министър, а по-скоро адресат към момента е министърът на финансите, доколкото изготвянето на държавния бюджет е негова отговорност.

"Ако исканията на полицаите не бъдат разгледани, може да се стигне до национален протест", заяви още Валентин Попов.

Зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов обясни, че увеличението на заплатите на полицаите с 30% през 2022 г. е било наваксано "от 2020 година, което ни се дължеше".

"Очевидно сега ни се предлага още от същото – да наваксваме. Твърдим, че това е силно демотивиращо за служителите в системата на МВР", посочи в понеделник пред Нова ТВ той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

1

user4eto

04.07 2023 в 09:00

Мама му стара!
Идете да пазите хората от битовата престъпност. Идете да пазите възрастните дето биват убивани или бити по селата от мургавите индивиди. Не заставайте само на страната на силните на деня. Всички виждаме на каква дискриминация сте го обърнали. А вие излизате и ревете на площада, че искате още пари. Пари които да излязат от нашите изтормозени джобове.
 
X

Да помогнем на украинските деца!