Земеделският министър прати Александър Дунчев на ''лекар, за да се успокои''

Рени Петрова 10 март 2022 в 20:25 6423 1

Снимка БТА/Владимир Шоков - Архив

Г-н Дунчев (депутатът от "Продължаваме промяната" и бивш директор на "Агенцията по горите" Александър Дунчев - бел. ред.) може би трябва да посети лекар, за да се успокои.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Иван Иванов пред БНТ в отговор на твърденията на Дунчев, че има скандални схеми за назначения в горските стопанства и че "мафията дърпа конците" в МЗХГ

Според бившия директор на Агенцията по горите зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев е образът на задкулисието и той е човекът, който спуска списъците с хора, които трябва да се сменят.

Обвиненията са твърде вероятно подтикнати от личните му амбиции за развитие в този сектор, твърди обаче министърът от БСП. 

По думите му всички служители в горската система отговарят на определени изисквания и са професионалисти в системата. Земеделският министър допълни, че е неподходящ моментът, в който Дунчев "занимава с личните си проблеми, като по този начин подлага динена кора на коалицията".

"Мисля, че днес беше ясно казано от вицепремиера Корнелия Нинова в разговор с Кирил Петков, че това не е позицията на коалиция "Продължаваме промяната", а личното виждане на г-н Дунчев, така че аз ще се въздържа от коментари по тази тема", допълни Иванов.

Според него промените в горския сектор, които се правят в момента, целят да бъде изгонена горската мафия: "Допускам, че тези атаки са от фирми, на които са накърнени интересите. Фирми, които спекулираха на пазара и вземаха прекалено висока цена от гражданите". 

Иванов добави, че за твърденията си Дунчев трябва да представи доказателства. 

60 000 проверки 

Откакто съм министър, в Държавните горски предприятия са направени 68 000 проверки и са съставени 2265 акта за нарушения. От Изпълнителната агенция по горите са направени 60 000 проверки, съставени са 995 констативни протокола и над 1600 акта за нарушения. Има и преписки в прокуратурата, каза още земеделският министър. 

По думите му от МЗХГ не крият кадровите промени, а данните, които изисква Дунчев, съдържат прекалено много лични данни, защитени по закон: "При желание от негова страна, той би могъл да дойде в министерството и да се запознае с всеки един от хората, които са назначени". 

Министърът твърди и че голяма част от хората, които Дунчев защитава, са активисти на ГЕРБ и можел да го докаже със снимков материал. 

"В Министерство на земеделието екипът е смесен, в неговия състав влиза зам.-министър от "Продължаваме промяната", който отговаря именно за Изпълнителна агенция по горите и проверките, които извършва тя", допълни министърът. По думите му в горския сектор е сменен директорът само на едно горско предприятие - това в Сливен, уточни земеделският министър.

Според коалиционното споразумение Агенцията по горите трябва да бъде извадена от Министерство на земеделието и да мине на подчинение на Министерския съвет. Законопроектът е подготвен и е депозиран в МС, коментира Иван Иванов. Той не изключва възможността амбициите на Александър Дунчев да са насочени към длъжността изпълнителен директор на Агенцията по горите, когато тя премине към Министерския съвет.

"Някаква корупция"

Иванов каза, че е възложил вътрешен одит в Агенция по горите за периода на служебните правителства и в държавните горски предприятия заради всички тези твърдения на Дунчев: "Те не са подкрепи с факти, а са голи изявления, че има някаква корупция".

По темата за изкупуването на зърното, министър Иванов подчерта, че се цели продоволствената обезпеченост на българското население.

"Вчера МС взе едно изключително важно решение - да се отпуснат милиард и 100 млн. лева за изкупуването на различни зърнени култури - пшеница, царевица, слънчоглед, с което да гарантираме за една година напред наличието на такива храни в държавата, предвид случващото се в Украйна и хвърчащите цени на тези суровини", обясни той.

Ще се изкупува продукция на български производители на пазарен принцип през Софийска стокова борса, за да няма спекулации, каза още той.

По думите му българският потребител не трябва да се притеснява от недостиг на жизненоважни продукти. Според него високите цени на олиото, краставиците и на някои други продукти се дължи на спекула и се работи тези цени да бъдат успокоени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

1

Дунчев ми е направил впечатление като много интелигентен човек. Момчето се е прибрало от чужбина и се е отказал от огромна заплата само и само да помогне. Уви в теаи министерства всички са на хранилката и сам явно няма да се справи.
 
X

Да помогнем на украинските деца!