Напрежение в коалицията - депутат от ПП заговори за мафия в Министерството на земеделието

Според източници на OFFNews премиерът не подкрепя Александър Дунчев в борбата му с ръководството на министерството

Ружа Райчева 10 март 2022 в 13:54 7923 2

Ново напрежение в управляващата коалиция назрява заради назначения в горските стопанства.

Депутатът от "Продължаваме промяната" и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев обяви, че "мафията дърпа конците" в Министерството на земеделието, оглавено от Иван Иванов от БСП. 

Преди дни Дунчев заговори за скандални схеми на назначения в горските стопанства и заяви, че зад това стоят дългогодишният зам.-министър на земеделието Атанас Добрев и БСП. 

"Никой не знае кои са имената на директорите на управителните съвети на горските предприятия и на горските ловни стопанства, които са сменени през последната една година. Това да криеш имената на всички кадрови промени за година назад е отказ за публичност и прозрачност - основен принцип в коалицията", заяви днес той в кулоарите на Народното събрание. 

Дунчев публикува във Фейсбук свой текст, в който обвини ръководството на Министерството на земеделието, че облагодетелства дадени фирми чрез партийни назначения. "Мафията се прегрупира и превзема отново гората", написа тогава той. 

Според източник на OFFNews освен в самата коалиция, вътре в "Продължаваме промяната" има сериозно напрежение, защото премиерът Кирил Петков не подкрепя Дунчев по този въпрос и балансира с БСП, чийто министър е Иванов. Днес депутатът заяви, че не атакува коалицията, а я заздравява, и че колегите му от "Демократична България" и собствената му парламентарна група го подкрепят по този въпрос.

Дунчев каза, че действително е говорил с министър-председателя, но проблемите "видимо са толкова високи, че не могат дори да се решат на политическо ниво".

"Искаме да разберем защо се крият кадровите промени в горите. От медиите имаме информация, че тези назначения са предимно партийни - един куп хора, които не разбират от гори. Назначенията не са само партийни - много от тях са кадри, които се ползват от всяка партия, удобни и послушни, за сметка на неподкупни професионалисти. Имаме конкретни данни, които ще публикуваме скоро, където се вижда как се облагодетелстват фирми с помощта на директор", обяви той. 

Според него коалиционното споразумение не се спазва. "Още на 10 декември беше готов законопроектът за преместването на Изпълнителната агенция по горите от министерството на земеделието, още нищо не се е случило. Едната стъпка е да се извадят горите от МЗ, където лобито на министерството мачкаше управлението на горите години наред. Втората стъпка е да направим така, че не министърът на земеделието, а Министерски съвет да решава кои са шефовете на тази агенция, така че горите да не се управляват по партийно зависим начин", смята Дунчев. 

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви, че напрежение в коалицията категорично няма. Той отказа да коментира дали Иван Иванов трябва да си подаде оставката като министър на земеделието. 

Според лидера на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова коалицията демонстрира от месец, че не е стабилна. Тя очаква прокуратурата да самосезира по обявеното от Дунчев. 

Публикацията на Александър Дунчев преди три дни:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

2

2021

10.03 2022 в 16:41

Правилното, адекватно решение на този въпрос, ще е показателно за цялостното "лице" на коалицията и дали има бъдеще.

5827

1

pisnamiotmutri

10.03 2022 в 15:03

Как може земеделието да го дадете на партия зависима от ДПС? Ми много ясно, че ще има мафия. Земеделие, енергетика, туризъм, .. всичко което ИТН и БСП получиха е превзето от ДПС.