Холандският посланик подкрепи протеста на съдиите

OFFNews 18 декември 2015 в 15:59 2639 1

Холандският посланик Томас ван Оорхост подкрепи позицията на Съюза на съдиите в България, чийто членове излязоха на протест и поискаха оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС). В открито писмо той подкрепи усилията им за утвърждаването на върховенството на закона в страната.

"Позволете ми да изразя най-сърдечната си подкрепа за вашите усилия за утвърждаване на фундаменталната ценност на върховенството на закона", се казва в открито писмо на посланика.

"Независимият, безпристрастен и морално осъзнат съд е абсолютно необходим за всяка функционираща демокрация. Независимият, безпристрастен и морално осъзнат съд е една от същностните характеристики на системите на управление в ЕС. Той е фундаментален стълб за всяка демократична държава, за благосъстоянието на гражданите й и за икономическото благоденствие и развитие. Благодаря ви, че ни напомнихте това! Възхищавам се на вашата професионална и гражданска ангажираност, на вашата смелост и посветеност!", завършва писмото на холандския посланик.

Оорхост беше един от двамата посланици, които изразиха съжаление за оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Още тогава той изрази мнение, че се надява реформите в съдебната система да продължат и с новия министър. Писмото му беше оповестено след избора на Екатерина Захариева за наследник на Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови