Втори опит: Регионалната комисия гледа проекторешението и контрапредложението за АПИ

Йорданка Веселинова 19 април 2022 в 06:30 839 0

Снимка Архив - БТА

Вносителят на на едното проекторешение и председател на регионалната комисия Настимир Ананиев (ПП)

На извънредно заседание днес комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще направи втори опит по казуса с Агенция "Пътна инфраструктура".

След седмица бойкот на текстовете, които се превърнаха в "заложник" на избора на нов гуверньор на БНБ, в НС се появиха четири версии на проекторешението - на вносител, на регионална комисия, на правна и на бюджетна. Последната от тях, предвиждаше пълен блокаж на ремонтите по пътищата заради предложението НС да одобрява плащането за поставянето на всеки знак и мантинела. Тази версия бе отхвърлена и от вносител след две поредни заседания на бюджетната комисия. На среднощното пленарно заседание в четвъртък депутатите отхвърлиха и трите останали версии и така НС се провали с казуса с АПИ. От ИТН, които бойкотираха собственото си предложение, заявиха че правителството ще решава как и колко да плати на пътните фирми. Няколко часа по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че проекторешението ще бъде повторно внесено в НС. На следващия ден, освен версията на правната комисия, която бе повторно внесена от ПП, ДБ и БСП, се появи и контрапредложението на ИТН. Вчера премиерът заяви, че очаква до края на седмицата НС да приеме проекторешението.

Въпросът обаче отново е същият - ще стигнат ли до консенсус партиите, или ще се повтори сценарият от миналата седмица.

Очаква се отговорът да стане ясен след 13 часа днес, когато членовете на регионалната комисия ще направят втори опит по казуса с парите за пътните фирми. Днес и двете предложения за АПИ трябва да бъдат гласувани в комисия, а след това да влязат в зала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови