Quantcast

Утре Манолова поема поста на омбудсман, посреща я протест

OFFNews Последна промяна на 19 октомври 2015 в 16:05 3296 8

Константин Пенчев и Мая Манолова

Новият омбудсман на републиката Мая Манолова, която доскоро беше депутат от БСП, утре официално ще поеме поста от досегашния обществен защитник проф. Константин Пенчев. 

Това ще се случи в 10:00 часа утре в конферентната зала на омбудсманската институция, която се намира на ул. „Джордж Вашингтон” №22 в столицата. На кратка церемония в присъствието на медии и служители от администрацията на институцията, Константин Пенчев ще предаде на Мая Манолова поста омбудсман на България.

Час по-рано се очаква да започне протест срещу избирането на Манолова за обществен защитник на републиката и встъпването ѝ в длъжност. Целта на демонстрацията е да попречи на бившата червена депутатка да влезе на новото си работно място. Почти 1000 души са заявили, че ще присъстват на протеста.

"На 20-ти октомври Мая Манолова встъпва в длъжност омбудсман. Точно тогава ние встъпваме в длъжност мирно блокиращи улицата точно там. Да видим колко ще издържи без да ходи на работа", пишат организаторите на събитието, което беше създадено преди повече от два месеца във Facebook.

В началото на месеца Манолова положи клетва като омбудсман пред бившите си колеги в Народното събрание

Тя беше избрана за обществен защитник на републиката на 30 юли с тайно гласуване от депутатите в парламента. Неин единствен конкурент за поста беше проф. Пенчев, който бе издигнат за втория мандат от Реформаторския блок. За първия му мандат той беше кандидатура на ГЕРБ.

Фактът, че управляващата партия не издигна Пенчев за втори мандат като омбудсман, но малко след това, го предложи и избра за член на КС, предизвика остри реакции и съмнения за договореност между БСП и ГЕРБ.

Манолова пък беше предложена за омбудсман от собствената си парламентарна група. Номинацията беше направена лично от председателя на БСП Михаил Миков. Тя беше подкрепена и от неправителствени организации, като Института за модерна политика, Гражданско движение ДНЕС, Центъра за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Избирането на Манолова предизвика остри реакции, тъй като според някои депутати и част от гражданите тя няма как да бъде равноотдалечена от всички партии.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2015 в 00:48

Интерес представлява генезисът на проблема с чл. 417 и сл. от ГПК, и по-специално – на начина, по който българските народни представители бяха мотивирани да причинят това на българските граждани. Този текст позволява на банките да осъждат гражданите, без дори да ги призовават на съд и без да им дават каквато и да било възможност да се защитят. Особен принос към това има лично Мая Манолова (тогава народен представител от БСП), която – видно от стенограмата от 266-то заседание на XL Народно събрание, проведено на 27.06.2007 г., мотивира колегите си да гласуват „За“ Глава XXXVII „Заповедно производство“ от проекта за нов ГПК чрез многобройни откровени, лобистки и античовешки лъжи. Позицията й от това заседание по никакъв начин не съответства на изказванията й от 30.07.2015 г. по повод нейното избиране за омбудсман на България (отново с гласовете на почти всички парламентарно представени политически сили): „Ще ми липсва страстта на парламентарната битка, но ми предстои не по-малко важна битка за правата на българските граждани“. Прокараният благодарение манипулациите на бъдещия борец за граждански права закон, принуждаващ българските граждани да плащат безропотно всичко, което банките изискат от тях с едностранно променяните или директно нарушавани договори за банкови кредити, добавя по изчисления на експерти допълнителни приходи за банките от порядъка на 400'000'000 лв. годишно, изстръгнати от българските граждани и бизнес без основание. Може би не е за учудване в тази връзка защо при проведеното на 30.07.2015 г. тайно гласуване Манолова беше избрана със 129 гласа (при получени за опонента й и досегашен омбудсман Константин Пенчев 82 гласа и подадени 12 невалидни бюлетини). Манолова беше открито подкрепена от БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт, като по неофициални данни е получила до 25 гласа и от ГЕРБ. Огромното мнозинство, с което беше избрана и което е достатъчно за формирането на правителство, налага извода за предварителна договорка сред парламентарно представени политически сили. Едва ли в тази връзка защитата на правата на гражданите е била водещ мотив при вземането на решенията.

Още по темата в нашата статия „Наказателна процедура срещу България зарази произвола по чл. 417 и сл. от ГПК“ от 03.08.2015 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=6#150803

19.10 2015 в 21:14

Много бях притеснен за Манолова да ли ще е новият ни омбудсман, вече съм напълно спокоен че Костинбродската далавераджийка ще е.........ох.......спокойствие.....аааа

19.10 2015 в 17:30

Абе, нало комунягите подписаха, че няма да ползват тролове.

Какво е това чудо в коментарите?

19.10 2015 в 17:01

Забравих: Цветан Василев - управител на БНБ - да е пълно щастието...

19.10 2015 в 16:58

Манолова - омбудсман, Сидеров-президент, Чукалов - вицепрезидент, Пеевски - шеф на ДАНС, Станишев - премиер, Миков - директор на БТА, Бареков - представител на България в ООН, Календерска-кмет на София. Ей за такава държава си мечтая! Като ще е да е!!

19.10 2015 в 16:26

Загрижен съм, че Цветозалчо и Асан бояджията били "възпрепятствани" и нямало да дойдат. Сал еди нлайнол глистев остана да носи знамето...

19.10 2015 в 16:24

Нали са взели пари от Америка и сега може пак да протестират. А ако ги питаш защо ?? не знаят точно ,защото повечето са тъпи безмозъчни продажници.

19.10 2015 в 16:18

Еха, протест. Бях се притеснил за ранобудните студенти. Реших, че са изчезнали из разни западни университети.
Тъкмо ще си припомним физиономиите на тия дето ни докараха нови 16 млрд заеми, още по-тъпи управляващи, още по-продажна администрация и още по-голямо затъване на икономиката. Имам чувството, че единствените чужди инвестиции в момента влизат от "Америка за България"