Театър: Правната комисия се събра в ранни зори, за да демонстрира воля за съдебна реформа

Йорданка Веселинова 31 януари 2023 в 10:04 3752 5

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Радомир Чолаков, председател на парламентарната правна комисия

Парламентарната правна комисия се събра на извънредно заседание в ранни зори тази сутрин, за да продължи съдебната реформа. Време обаче няма - изтича последната седмица на 48-ото Народно събрание, а сбирката е поредната демонстрация на политическа воля.

Членовете на комисията приеха общите законопроекти за Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Според Правилника за организацията и дейността на НС сроковете между двете четения не могат да започнат, ако са приети на първо четене законопроекти за промени в един и същи закон. Такъв е казусът с опитите за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор. Опитите са два - през Закона за съдебната власт (на "Възраждане") и през Наказателно-процесуалния кодекс (на Министерския съвет). И по двата закона обаче са приети промени на различни вносители и трябва да се обединят в общ законопроект. След това залата ще реши какъв да е срокът между двете четения. Очаква се това да се случи днес.

Прах в очите: Символично въведоха механизъм за разследване на главния прокурор

Дори срокът да бъде максимално съкратен - на три дни, отново няма да има време за старт на съдебната реформа. Срокът ще изтече в петък, когато се очаква 48-ото НС вече да е в историята. (При нормални обстоятелства, след изтичането на срока, текстовете се връщат за второ четене в комисия, а след това - за окончателно приемане в зала - б.а.).

Правосъдният министър Крум Зарков призова правната комисия да се събере още вчера, за да има време НС да въведе механизъм за разследване на главния прокурор. Днес председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС му отговори задочно:

"Това е груб натиск върху Народното събрание. Не разбирам защо той (Крум Зарков - б.а.) очаква НС да е негов гумен печат".

Зам.-председателят на комисията Милен Матеев от "Продължаваме промяната" пък заяви, че с цел приемане на законопроектите, за които има политическа воля, се погазват всички срокове и правила. Той визира Изборния кодекс, който т. нар. "хартиена коалиция" в парламента прие на три четения (с преодоляване на ветото - б.а.) за отрицателно време. Матеев е на мнение, че няма никакъв шанс промените в НПК да станат факт.

Единствената възможност е президентът Румен Радев да забави разпускането на 48-ото НС с няколко дни. Той обаче няма такова желание и побърза да разкритикува партиите, заявявайки, че "НС няма да свърши за три дни това, което не свърши за три месеца".

И така, въпреки явната демонстрация на политическа воля за съдебна реформа, гласуването на текстовете показва липсата на такава - текстовете нееднократно бяха бламирани от парламентарни групи, които обявяват съдебната реформа като свой основен приоритет.

Кой и как се погрижи да няма механизъм за разследване на главния прокурор

Двата законопроекта за промени в НПК - на Надежда Йорданова от "Демократична България" и на Министерския съвет - влязоха в комисия на първо четене на 11 януари. Този на Йорданова е внесен още в първия ден на 48-ото НС, а този на МС - на 30 декември 2022 г. Тук се появиха първите обвинения за бламирането на съдебната реформа - представители на ГЕРБ-СДС в поредица от телевизионни участия заявиха, че Зарков е внесъл законопроекта твърде късно и не е оставил достатъчно време за приемането на текстовете. Паралелно председателят на правната комисия Радомир Чолаков не включи в програмата предложението на ДБ почти три месеца.

Когато текстовете най-сетне влязоха в комисия, заседанието приключи в 20 ч., но без политически дебат и гласуване. Промените бяха отложени с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход". Причината - членовете на комисията се умориха. Това са същите депутати, които със завиден устрем 18 часа прекрояваха Изборния кодекс.

5 часа браниха Гешев в правната комисия. Механизъм за разследване на главния прокурор ще има, ако Бог е решил

На следващото редовно заседание на комисията промените бяха приети, но седемте дни забавяне се оказаха фатални за превръщането на текстовете в закон, както прогнозира правосъдният министър Крум Зарков. А и ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" не допуснаха текстовете да влязат в дневния ред на Народното събрание.

Съдебна реформа, ама друг път: ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и БВ спасиха Гешев

Миналата седмица, след като стана ясно, че текат последните дни живот на 48-ото НС, текстовете най-сетне влязоха на първо четене в зала. Партиите декларираха подкрепа за тях, но малко след 18 ч. в четвъртък ГЕРБ-СДС и ДПС провалиха кворума и бламираха реформата. Критиките обаче отидоха при "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - половината депутати от двете групи отсъстваха от зала и не успяха да се върнат за регистрацията. (Проверка на кворума се прави преди гласуване, каквото не предстоеше. Въпреки това Йордан Цонев провери кворума, регистрираха се 76 депутати - 2 от ГЕРБ и 1 от ДПС, след което той набързо прекрати заседанието - б.а.).

Спасиха Иван Гешев с процедурна хватка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

5

БотоксПутю

31.01 2023 в 21:15

Този от снимката - Чолаков си свърши отлично работата, за която Герб го внедри в Парламента.

-1395

4

AlexT

31.01 2023 в 13:08

Тези дни ръководствата на МАФИЯТА у нас /БОКО, ДОГАН-ПЕЕВСКИ, НИНОВА / ще ви убеждават : Гешев е “независим”, почтен симеоновец и спазва ЗАКОНА/ни/..Нашия , а НЕ Вашия …

Тези дни боко,нинова,доган НЯМА да гласуват за промени в НПК ! Гешев е супер ! Май…. им на докладите от ЕК .

Тези дни МАФИЯТА ви показва:Гешев е по- ценен/ за нас/ от ПАРИТЕ- милиарди,които НЯМА да получим, за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ!
Българската прокуратура е кошница, в която са събрани вмирисани продукти на герб, дпс–пеевски и нинова . Какво очаквате ?

Мафията ви казва днес: КОНТРОЛ над главен прокурор сега и за в бъдеще, ще ОСЪЩЕСТВЯВАМЕ само НИЕ !

Ако не сте разбрали.МАФИЯТА ви казва:Докато внуците ни остареят, КОНТРОЛ над главен прокурор ,ще оказваме САМО НИЕ !

17439

3

мнение от IP

31.01 2023 в 12:26

Обидно тъпи манипулации дори за "собствените" избиратели на партиите, които не искат да има съдебна реформа. Кого си мислят, че могат да заблудят?

1930

2

Муню

31.01 2023 в 11:25

Поправка, не е новото БКП!
Съвсем старо си е - БКП/ДС
Пак искат да подхлъзнат народа.

75

1

230 млрд баксов

31.01 2023 в 10:43

Новото БКП (ГЕРБ-ДПС.БСП) пази гешеФ като очите си.
А наглостта на комунистите от ГЕРБ-ДПС е безкрайна, дори не са внесли законопроект, но обвиняват Зарков, че е внесъл неговия твърде късно.
Поздравявам OFFNews за ретроспективното представяне на темата.