Спасиха Иван Гешев с процедурна хватка

Липса на кворум провали механизма за разследване на главния прокурор

Йорданка Веселинова 26 януари 2023 в 19:19 5925 7

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Йордан Цонев

Въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор няма да има. Причината е липса на кворум. При проверката се регистрираха 76 депутати - при минимален кворум от 121.

В зала имаше повече от 76 депутати, които обаче не се регистрираха и с това съдебната реформа бе бламирана, а Гешев  - спасен. От ГЕРБ-СДС се регистрираха двама, ПП - 25, ДПС - 1, "Възраждане" - 21, БСП - 12, "Демократична България" - 11, "Български възход" - 3, както и независимият Явор Божанков.

Това се случи по средата на дебатите по проектозаконите за промени в Наказаттелно-процесуалния кодекс. Зам.-председателят на НС Йордан Цонев заяви, че комисии не могат да се провеждат по време на заседания. По-рано течеше заседание на комисията по електронно управление, което бе прекратено, но дебатите продължиха. По-късно Цонев проведе проверка на кворума. Вместо да се продължи с дебатите, каквато възможност по правилник има, той прекрати заседанието.

Рано тази сутрин проектозаконите за НПК от първа точка бяха пренаредени на трета с две предложения - на ДПС и "Възраждане".

Преди няколко часа депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт, предложени от "Възраждане". Формацията на Костадин Костадинов предлага главният прокурор да се разследва от ръководителя на Националната следствена служба.

Разследване на главния прокурор по ''възрожденски''

Бламирането на механизма за разледване на главния прокурор обаче не започва днес. Преди две седмици, когато НПК влезе за първо четене в комисия, заседанието приключи в 20 ч., но без политически дебат и гласуване. Промените бяха отложени с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход".

5 часа браниха Гешев в правната комисия. Механизъм за разследване на главния прокурор ще има, ако Бог е решил

Следващата седмица промените бяха приети, но седемте дни забавяне явно ще се окажат фатални за превръщането на текстовете в закон, както прогнозира правосъдният министър Крум Зарков. А и ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и "Български възход" не допуснаха текстовете да влязат в дневния ред на Народното събрание. 

Съдебна реформа, ама друг път: ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и БВ спасиха Гешев

В края на миналата седмица БСП обяви, че връща мандата и няма никакво намерение да забави процеса до приемането на ключовите законопроекти по ПВУ и за съдебната реформа. По-късно служебният правосъден министър Крум Зарков призова партиите да приемат промените в НПК и заяви, че президентът би забавил разпускането на парламента, но ако види политическа воля за започването на съдебната реформа. Такава обаче нямаше - във вторник депутатите проведоха извънредно заседание, но единственото извънредно в него бе изслушването на председателката на ЦИК Камелия Нейкова за готовността за провеждане на избори на 2 април. Това бе знакът, който чакаше Радев, и няколко часа по-късно той обяви, че ще разпусне 48-ото НС на 3 февруари

Защо законопроектът е толкова важен?

Въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор е една от ключовите реформи за задействане на Плана за възстановяване и устойчивост и в концепцията за съдебна реформа. Всички реформи, заложени в Плана, трябваше да станат факт до края на 2022 г. В този смисъл 724 млн. лв. от ЕС за България остават под въпрос до приемането на всички законопроекти, част от които са ключови промени от съдебната реформа. Щом следващите избори са през април, то при добра воля промените биха станали факт чак през юни, а милионите евросредства ще се забавят с поне още няколко месеца.

22 закона за над 724 млн. евро: Какво трябва да свърши НС, за да получим парите по Плана

По-важното е обаче, че именно промените в НПК се оказват от ключово значение за влизането на България в Шенген. Служебният министър на външните работи Николай Милков, а и президентът Румен Радев прогнозираха, че страната може да се присъедини към зоната без граничен контрол още на 1 октомври 2023 г. Разменната монета обаче остава въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

7

ob1

27.01 2023 в 21:44

Орангутанът ще прави компания на тиквата, красимирчо. И изобщо не става дума за късмет...

-1555

6

ob1

27.01 2023 в 11:49

ГРОБ - 2 от 67...
баси нивото имате герберопитеците... няма дъно!
А, да, и пак няма да го опазите Гешефт

8053

4

DARTH VADER

27.01 2023 в 02:18

ВЯРВАМ,ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА МОЛИТВАТА,ПРЕДИ ЗАКУСКАТА,БЛАГОСЛОВИЯТА НА СВ.ДУХ ЩЕ СЕ ИЗЛЕЕ ВЪРХУ ГЕШЕВ...

БАС ДЪРЖА,ЧЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ОТ ЩАТИТЕ НАПЪЛНО ПРОМЕНЕН ЧОВЕК,АМИН ;)))

ТЕ,МОЛИТВИТЕ НА ВЯРВАЩИТЕ КОНГРЕСМЕНИ,СА ПРОМЕНИЛИ НЕ ЕДИН И ДВАМА СЕЛСКИ ТАРИКАТИ





-1555

2

ob1

26.01 2023 в 20:59

От нищо не е спасен орангутана на републиката, само е отложен :)

302

1

br.bravo

26.01 2023 в 19:42

Бля, бля Гешев, бля, бля Гешеф, бля, бля, бля Гешеф....