Съдебна реформа, ама друг път: ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и БВ спасиха Гешев

Йорданка Веселинова 18 януари 2023 в 09:45 5534 5

Архив

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Иван Гешев

Съдебната реформа ще остане само в предизборните обещания на партиите. ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, Възраждане и "Български възход" бойкотираха промените в Наказателно-процесуалния кодекс, предвиждащи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

При определянето на програмата за работата на парламента, вероятно една от последните седмици на 48-ото НС, "Продължаваме промяната" предложи включването на Законопроекта за промени в НПК, внесен от Надежда Йорданова, като първа точка в петък. Предложението очаквано не мина - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" гласуваха "против", депутатите на "Български възход" бяха "против" или се въздържаха, а групата на БСП изобщо не участва в гласуването.

Така пет от седемте партии в парламента решиха да спасят Иван Гешев. Междувременно народните представители решиха да се занимават с политически дъвки и предизборни кампании (днес, в последните дни на това НС, ще се създават временни комисии - б.а.), вместо най-сетне да стартират съдебната реформа.

Бойкотът ѝ обаче не започва сега. В края на декември ГЕРБ, БСП, ДПС, Възраждане и БВ провалиха реформата в КПКОНПИ. След като законопроектът бе приет на първо четене, петте партии удължиха срока за предложения между двете четения максимално най-дълго - 21 дни, като в това време не влизат ваканциите. Срокът изтича на 20 януари - вероятно един от последните дни на парламента.

5 партии бойкотираха реформата в КПКОНПИ

Миналата седмица пък правната комисия разгледа на първо четене промените в НПК. Същите пет партии обаче решиха да прекратят дебатите и да отложат гласуването за тази седмица, тъй като заседанието продължи шест часа. Правната комисия обаче нямаше проблем с дългото 18 ч. заседание за прекрояването на Изборния кодекс.

5 часа браниха Гешев в правната комисия. Механизъм за разследване на главния прокурор ще има, ако Бог е решил

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

18.01 2023 в 12:47

На протестите 20-та година имаше и много граждани с леви убеждения.Те също искаха оставката на Гешев, но слаНинова явно не мисли така...

Явно е, че хартиената коалиция иска да управлява и краде!

1042

3

danvan

18.01 2023 в 11:43

Нексо е просто поредното активно мероприятие с което гешефтатурата се опитва да ни накара да забравим за пачките и златото. Да ама не, очаквам с нетърпение обединените ДБ и ПП да сиртат няколко мутренски - русофилски задника на изборите.

-1555

1

ob1

18.01 2023 в 10:16

Никой не го очакваше това...
Б@хти шиб@ните малоумници!