5 часа браниха Гешев в правната комисия. Механизъм за разследване на главния прокурор ще има, ако Бог е решил

Истинският тест за третия мандат окончателно се провали

Йорданка Веселинова 11 януари 2023 в 21:45 9122 4

Правна комисия

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Заседанието на парламентарната правна комисия

Истинският тест за третия мандат се провали. Парламентарната правна комисия проведе почти 6-часов дебат, който в голямата си част бе в защита на главния прокурор Иван Гешев.

В края на заседанието, минути преди 21 ч., т.нар. "коалиция Рашидов" между ГЕРБ, ДПС, БСП, БВ, към която днес се причисли и "Възраждане", бламира механизма за разследване на главния прокурор.

Днес депутатите трябваше да приемат промените в Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Имаше три проекта - на Министерски съвет, на Надежда Йорданова от ДБ и на "Възраждане". До гласуване обаче така и не се стигна.

Причината бе предложението на председателя на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) утре да се формира работна група по текстовете и те да влязат в зала следващата седмица, когато да се изслуша и главният прокурор Иван Гешев. Чолаков изтъкна, че Гешев е имал желание да говори пред депутатите. 

"Ако Бог е решил това НС да има мандат, ще направим добри промени в ЗСВ и НПК", обобщи депутатът от ГЕРБ.

Чолаков добави, че в хода на дебата са направени много предложения и те следва да бъдат обсъдени. На предложението остро възразиха от ПП и ДБ. Милен Матеев заяви, че според Правилника на НС работни групи се формират след като законите са приети на първо четене. Надежда Йорданова пък изтъкна, че становището на прокуратурата се е чуло многократно и не е нужно физическото присъствие на Гешев. Тя е на мнение, че ако се проведе изслушване и след това дебати, то заседанието отново ще е дълго.

"Един път нали правихме 18 часа заседание, знаете, че го можем, но не знам дали има смисъл", отговори Чолаков, визирайки приемането на ИК на второ четене в комисия през ноември 2022 г.

Мирослав Иванов пък отбеляза, че днес се е чуло само едно предложение - главният прокурор да се разследва от ВКП, като от Министерството на правосъдието вече обясниха защо това предложение не е добро. Иванов припомни, че Изборният кодекс се приемаше до сутринта и тогава това не беше проблем. 

Петър Петров от "Възраждане" пък защити предложението на Чолаков и заяви, че иска да се запознае със становищата. В крайна сметка с 16 гласа "за" и 6 "против" заседанието бе прекратено, а реформата - бламирана.

"Не Ви е срам, поне мъжеството да имахте", обърна се към Чолаков правосъдният министър Крум Зарков. Адв. Велислав Величков от инициатива "Правосъдие за всеки" пък заключи, че "цялата държава е заложник на Гешев".

Въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор е първата крачка от съдебната реформа, която бе основно обещание в предизборните кампании, поставена като условие за подкрепа за третия мандат, но и част от Плана за възстановяване и устойчовост.

22 закона за над 724 млн. евро: Какво трябва да свърши НС, за да получим парите по Плана

Заседанието на правната комисия започна тържествено - то бе открито от преседателя на Народното събрание Вежди Рашидов, който призова промените да се правят бавно и внимателно, за да се върне доверието на българите в правосъдието. След него председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС призова за ограничаване на политическия дебат и отговорно отношение.

Гешев ще сезира Конституционния съд, ако депутатите гласуват механизма за разследването му

Зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов каза пред журналисти, че предлаганите промени са противоконституционни и ако те бъдат приети в този си вид, КС ще бъде сезиран.

"Не съм против да има механизъм за разследване на главния прокурор, желая да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, но механизмите трябва да бъдат коректни и законосъобразни, не могат да бъдат саморазправа", добави той.

По думите му обаче и сега главният прокурор не е безотчетен и има механизъм за търсене на отговорност. Сарафов добави, че негови колеги твърдят, че със законопроекта се прави опит за овладяване на съдебната система. 

Съгласно Конституцията КС може да бъде сезиран от главния прокурор Иван Гешев след обнародването на закона с мотивирана писмена жалба.

"Да пресечем един порочен кръг": Как Гешев ще може да бъде разследван

С тези думи служебният правосъден министър Крум Зарков коментира законопроекта, който - както твърди той - е "много повече от ПВУ, много повече от главния прокурор".

Той изтъкна, че законопроектът разрешава проблемите, свързани с ефективността на наказателните производства и увеличава защитата на правата на пострадалите от престъпления. 

"Проектът не цели нищо да овладява и нарушава, нищо да разваля, а напротив" - с тези думи той задочно отговори и на Сарафов.

Зарков добави още, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа. 

Министърът изтъкна обаче, че най-важната промяна е механизмът за разследване на главния прокурор.

Кой ще разследва главния прокурор: Според законопроекта наказателен съдия от ВКС, от апелативен или окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, може да води разследването срещу главния прокурор или негов заместник, когато има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Съдията ще бъде временно назначаван на длъжността и ще има правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници. Предлага се да има предварително изготвен списък със съдии от наказателното отделение на Върховния касационен съд (ВКС) или от окръжни съдилища с ранг на съдия от ВКС, които са с минимум 12 години стаж, като се въвежда допълнително изискване те да са работили в последните 7 години като наказателен съдия. От този списък на случаен принцип ще се избира съдията, който ще води разследването. Той ще бъде назначаван от прокурорската колегия на ВСС, която няма възможност да откаже да го назначи.

Разследващи органи: Съгласно текстовете разследващите органи ще са разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи, или разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите.

Контрол: В текстовете е заложена и допълнителна възможност за контрол - назначаването на втори разследващ прокурор. Той ще се избира след края на разследването, когато първият е преценил, че има достатъчно данни за повдигане на обвинение.

Къде отиват делата: Делата ще са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд, а отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

ВСС по-лесно ще отстранява главния прокурор: Предвижда се главният прокурор да се избира и освобождава от длъжност с 13, а не със 17 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет. Същото мнозинство ще е необходимо и за временното му отстраняване от длъжност, когато е проверяван за извършването на умишлено престъпление.

Проектозаконът - от писан на коляно до чакан с години

"Замислихме го добре, но стана както винаги" - това заяви в хода на дебата зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Според него законопроектът, който се подготвя още от предходния правосъден министър Надежда Йорданова, бил писан на коляно.

"Някои от нашите гости са дошли, за да защитават своя началник (Иван Гешев - б.а.)", отговори бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

Думите му се отнасяха до представителите нa прокуратурата и ВСС - те имаха негативни становища, които защитаваха пространно повече от пет часа.

Заради днешното бламиране на законопроекта обаче е все по-сигурно, че промени изобщо няма да има, освен ако не се случи чудо, както се изрази съпредседателят на ПП Асен Василев, и се излъчи кабинет с третия мандат. В противен случай законопроектът може да стигне най-много до първо четене в зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

12.01 2023 в 12:57

Мафия.

10298

3

AntiZ

12.01 2023 в 12:10

Того, кочината затова е кочина, защото е пълна с прасета. Оядени, алчни и миризливи. Как така ще допуснат да бъде разследван този, който покрива далаверита на прасетата, че и на свинарите в парламента. Те партии са си направили точно затова, да бъде всичко "облечено със закони". Шенген, ама друг път!

4738

2

Того

12.01 2023 в 05:57

Гешев е стожера на кочината, падне ли той, кочината се срива.

1000

1

aknaydenov

11.01 2023 в 23:09

И ти ли бе, Копейка? Браво! Начело с останалите разбойници! Долни продажници, ще ви избесим всичките, заедно с Гешев вашите господари, бивши ченгета, ДС, комунисти и номенклатурните ви внуци из държавните институции.