Quantcast

Цачева: Не сме наясно колко надежден партньор е Реформаторският блок

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2014 в 19:55 9258 48

Снимка Николай Варадинов / Булфото

По време на консултациите не получихме най-важния отговор – как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок.

Това заяви Цецка Цачева от ГЕРБ след края на консултациите с Реформаторския блок.

Двете формации не са успели да постигнат съгласие за участие в едно бъдещо управление. 

В последният час от диалога стана ясна сложната юридическа конструкция на този съюз, допълни Цачева.

Вместо да се занимават с въпроси, които са извън същностите и важните, можеше да сложат ред в собствената си организация, коментира Цачева, като допълни, че в Блока няма яснота по въпроса за това колко подписа ще бъдат поставени под едно коалиционно споразумение.

Бяхме уведомени, че днес разговаряме с представители на РБ като съюз, но в същото време като представители на отделните партии. Получиха се уточнения, които приемаме за коректни. Търсейки възможности за бъдещи действия на РБ да няма подписа на всяка от тях, каза Цачева.

Цачева посочи, че представителите на ГЕРБ остават с горчивина от начина, по който Реформаторите са се отнесли към консултациите.

Бяхме особено неприятно изненадани от един документ - платформата на Реформаторския блок, която разбрахме, че е представена пред медиите. Ние го приемаме като извиване на пръсти и категорично не го приемаме, заяви Цачева.

От Реформаторския блок пък заявиха, че при постигане на споразумение по важните въпроси, конкретният въпрос за това колко подписа ще бъдат поставени, ще се реши много бързо.

Петър Москов от Реформаторите подчерта, че в рамките на една седмица този въпрос ще бъде окончателно решен и че са готови да подновят разговорите с ГЕРБ още утре, на което от ГЕРБ отговориха, че не възнамеряват да подновяват консултациите в Блока. 

По повод това дали от Блока са приели условието на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде премиер, по което имаше сериозно различие в позициите, Москов заяви: "Никога не сме поставяли под съмнение правото на най-голямата партия да посочи кой да бъде премиер и кои да са министрите".

По думите му обаче този въпрос не е коментиран по време на консултациите.

От наша гледна точка има всички възможности на постигане на добри резултати и формиране на мнозинство с участието на блока. По конкретните зададени от ГЕРБ теми, които са общи за всички политически сили, постигнахме консенсус по над 90% от темите. Това, което към момента изглежда като проблем, е, че според нас едно бъдещо мнозинство има нужда от политическа рамка. За нас едно мнозинство, в което участва блока, трябва да бъде обратно на предишното, подчерта Москов.

Считаме, че е важно, едно такова мнозинство с участието на блока, да може да даде ясна оценка на модела на срастване на икономическа, политическа и медийна власт. Търсим общо разбиране за това, че носителите на този модел са политическите формации, които имаха мнозинство в предишния парламент, каза той. 

В платформата на Реформаторския блок се изключва възможността за коалиция с други партии, участвали в 42-то Народно събрание. Преговорите остават до края на мандата, включват и още партии – АБВ и „Патриотичния фронт”, но едновременно с това има резерви към някои политики на патриотите от една от партиите в Блока. Задачата, която ни се поставя, е с много трудности, коментира консултациите Менда Стоянова от ГЕРБ.

Близо седем часа ГЕРБ и Реформаторският блок обсъждаха приоритетите пред новия парламент и правителство в зала „Запад” на Народното събрание.

Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова от ГЕРБ преговаряха с Трайчо Трайков, Корман Исмаилов, Димитър Танев и Петър Москов от Реформаторския блок.

Преди началото на консултациите Реформаторите представиха платформа, с която се предлага в спешен порядък формиране на секторни работни групи за уточняване на конкретните параметри и календар на програмата за управление в сферите: правосъдие и сигурност, администрация и управление, икономика и земеделие, здравеопазване, образование и социални политики, интеграция и права на малцинствата.

РБ са изготвили платформа за формиране на отговорно, управленско мнозинство в 43-то Народно събрание, в която основен приоритет е „демонтиране на модела на срастване на политическата, икономическата, съдебната и медийната власт, известен като модела „КОЙ?”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2014 в 16:10

е какво и е на името , в пълен унисон е както с интелекта и така и с визията и ! ЦЕЦЕ кой ти оши тоя костюм дет ти стои кат гюрук на черна волга !

16.10 2014 в 12:19

Браво, ние сме наясно как червени бабички работа не вършат и че за нищо не стават, наясно сме, че и всички партии и коалиции "избрани" да участват в НС са обикновени червени боклуци, слугинаж на БКП - ДС мафията.

16.10 2014 в 11:00

ДС-Паричният фронт, особенно ДС-МВРо, ВСИЧКИТЕ са пропагандно-манипулационни медийни и улични клоуни, които нямат НИКАКВА квалификация и са с ниско образование (псевдо-университетите за платени дипломи в Търново и Благоевград, вкл. Каракачанов, който е учил в търновския, но като номенклатурен наследник и млад ДС-агент е получил съмнителна диплома от СУ)! И пенсионирани милиционери и фатмаци, от които ГЕРБ си имат на талази! А съставянето на кабинет от неквалифицирани лявопопулистки ДС-агенти и фатмаци на московско-белградска копанка ще е най-малкото международен скандал, поставящ под съмнение дясната ориентация на бившата БКП и ДС мутра Боко! Отделно данъкопладците ще трябва да плащат солено за далаверите и "обучението" с министерска заплата на тия червени некадърници и тунеядци!

16.10 2014 в 09:49

Ето исканията на РБ. Ясни и точни! 1. Другаря Костов отново да е министър-председател и да се възстанови кръга "Олимп". Пак да подпише договора с "Газпром" и да загубим над 200 000 000 долара. Да върне Майкъл Чорни. Да продължи с приватизацията под масата. Фондацията на другарката партиен секретар Елена Костова да стане още по-богата. 2. По искането на Корман Исмаилов България да стане двуезична държава! 3. Другарката Пръмова да закрие каквото още е останало, а накрая и самата България срещу тлъста комисионна и да продължи да стои на топло местенце в някоя чужда банка!

16.10 2014 в 08:47

Цецка е като герой от "ЗОВ ЗА ЗАВРЪЩАНЕ"...Сестра му на Кохейгън ли преговаря за правителството бе братче?Другите две тетки на БАЦЕ бойко са под всякаква!Как увъртат и изопачават..Явен е червеният тренинг..,но за прост народ-толко!

16.10 2014 в 00:38

панаирът наистина е пълен !
на някои са им казали да се правят на толерантни, независимо че всичко е предрешено. за народа трябва параван на преговорите.
на другите - не им е ясно що е то управление и с какво ще се сблъскат още в първите работни дни на Министерския съвет. или пък може и да не им стиска, та затова да се правят на ощипани моми.
третите пък са напълно наясно, че ако няма правителство - няма и парламент, т.е. отива се на избори като касичките им за купуване на гласове са вече сухи. и като гледам коя партия колко е похарчила (декларирала, че е похарчила), нищо чудно на някои да са тръгнали отсега към вариант "Б" и просто да си разцъкват чисто фасадно, за пред Европа.
не е лошо като вариант, дано зимата да не е толкова студена и хората на Близнашки да не се огънат!

16.10 2014 в 00:35

Половината от тея "преговарящи" са там некъде из към плевенските села.

16.10 2014 в 00:19

Ха-ха-ха-ха, пълен ташак, очаквам циркът да продължи...

15.10 2014 в 23:56

Опа, опа. Кой смърди ?
39 във форума лети.
Цуни-гуни, бай Иван
по гъзъ, ръждив насран.

15.10 2014 в 23:30

Антоне,много си тъп,като посредствена извадка от ошашавения електорат.