Quantcast

"Има ли негласно споразумение за запазване на интересите на корпорация "КОЙ?"

ОFFNews Последна промяна на 15 октомври 2014 в 12:38 12439 25

Антоанета Цонева
Антоанета Цонева

"Има конкретна политическа сила, която пряко се асоциира с корпорацията "КОЙ". Това, което изглежда по-различно след 1 г. протести е, че с тази политическа сила никой в момента не иска да прави управление, защото това би било смъртоносна целувка. Големият въпрос е дали няма да има неофициално, негласно, неясно, на тъмно споразумение, което да запази интересите на корпорацията "КОЙ"." Това заяви Антоанета Цонева от "Протестна мрежа" в интервю за Нова тв тази сутрин след въпрос за ДПС от водещата Ани Цолова.

След консултациите с третата политическа сила ДПС от изборите на 5 октомври преговарящите от ГЕРБ обявиха, че не приемат предложената подкрепа от партията на Ахмед Доган и Лютви Местан за сформиране на правителство на малцинството на ГЕРБ.

"Моделът "КОЙ" не е демонтиран. Той е вкопан дълбоко в съдебната система, в изпълнителната власт, в законодателната власт. Илюзия е да смятаме, че всичко това е приключило. Толкова дълбоко и толкова навътре са проникнали тези мрежи от зависимости - икономически, политически, медийни, че ако някой смята, че те ще бъдат разкъсани с едни избори, това няма да се случи", заяви още Антоанета Цонева.

Според нея за да се преодолее порочният модел на задкулисно управление на страната, трябва да бъдат има ясни правила и механизми за граждански контрол. 10 предложения за такива вече бяха отправени от "Протестна мрежа". Сред тях са например всеки договор за публични средства - европейски или от бюджета - се обявява на специален сайт. Друго предложение е всички, които трябва да декларират имуществото си, да декларират не само размера на своите депозити и кредити, а и условията, при които са сключили договорите си с банките. От "Протестна мрежа" искат още да бъде проведен референдумът за изборна реформа, да бъдат спрени механизмите на Държавна сигурност.

Съмнението, че може да има задкулисни договорки между ГЕРБ и ДПС дойде от вчерашните неубедителни отговори на преговарящите от ГЕРБ Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова на въпросите за ДПС и за Делян Пеевски. Именно избирането на медийния магнат Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) взриви масови и продължителни протести в страната.

Цонева коментира и липсата на желание за съдебна реформа у лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с думите, че "Ако съдебната система, която е арбитър, е пробита от зависимости, как ще бъде демонтиран моделът "КОЙ". Тя даде за пример факта, че сигналът им до прокуратурата срещу Делян Пеевски е "потънал".

"Опасенията ни са, че дневният ред ще се подмени след изборите. Те дойдоха вследствие на силни протести, хората искаха да се смени управлението и сега като че ли започва полека лека тази тема да се измества от общественото внимание", коментира пък Константин Павлов - Комитата също в студиото на Нова тв.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2014 в 23:46

sdg,

"И как така тогава медиите на най големите протести каниха вас в студията си и си давахте мнението за протеста срещу кога е,след като не се разпознавате от протестиращите от площада.А се оказва че сте били нещо отделно от тях?!"

Кого канят медиите, колко често и в какви предавания - това си е техен избор. Докато Протестна Мрежа генерира смислени и значими инициативи, медиите ще ни канят. И това е нормално.

И не, не сме били никога нещо отделно от протеста. Не обръщай логиката на думите ми по такъв нелеп начин.

"Но на вас ви е много удобно,да причислявате и тях с ДПС,макар че ГЕРБ никога не са били в връзка с тях,спрямо всички други партии,които са ни управлявали."

Извинявай, ама това са пълни глупости, които просто не отговарят на истината. ГЕРБ са в толкова очевидна топла връзка с ДПС, че да се отрича това е просто нелепо. Да си повторя въпросите:

- защо Борисов сключи тайна сделка с Пеевски за медиен комфорт срещу бизнес протекции? Кой досега е опровергал казаното от Вежди Рашидов? Това достойна сделка за европейски политик ли е?

- защо по времето на Борисов КТБ (където в тандем действаха Цветан Василев и Пеевски) стана още по-силна? Нима на Борисов не му е било ясно, че това е банката на олигархията? Как така на нас, обикновените граждани ни беше още тогава ясно, а не него - не?

- защо Борисов, причини на Доган едно-единствено нещо - събори му барбекюто в двора? Това ли е целият му принос в борбата с олигархията? Защото аз друг не знам.


"И последно,след като е ваше 50%,40% РБ,10% ГЕРБ от правителството,ще е добре да зададете въпроса ,КОЙ изпраща Метин Казак за дипломат в Катар."

Това си е чист виц. Иначе - "КОЙ изпрати Казак за дипломат в Катар?" е един прекрасен въпрос. И вече сме го задали.

16.10 2014 в 12:04

За нищо :)

16.10 2014 в 11:12

"До Лъчезар Косев,аз имам един въпрос:
Кой ви назначи за наши представители(на народа)?"

sdg,

Никога, ама никога ПМ не е претендирала че представлява НАРОДА. Нито някой от нас в медийните си изяви е говорил от името на народа, или дори от името на протеста, нито където и да е в писмените си декларации, сигнали и т.н. сме си позволявали такова нещо.

Като неформална гражданска група, състояща се от отделни ЕВРОПЕЙСКИ граждани, ние имаме пълното право да изразяваме нашите общи и лични позиции. С тях не ангажираме абсолютно никого извън ПМ.

Подаваните от нас сигнали към институции и медии са били винаги подписвани ЛИЧНО и НЕАНОНИМНО.

Нямаме нужда да говорим от името на народа. Това не е социализъм. Всеки гражданин на България не само има правото, ами е длъжен да държи сметка на институции, политици и държавници за това дали защитават неговите лични и на обществото интереси. Това е истинската демокрация - да ги накараме да имат страх от нас, обикновените хора, защото сме будни, следим внимателно какво правят, и реагираме като европейци, а не като стадо.

16.10 2014 в 08:22

До Лъчезар Косев,аз имам един въпрос:
Кой ви назначи за наши представители(на народа)?Колко ви е голяма организацията и какъв процент заемате в българското пространство,за да се водите като представители на НАС?
И КОЙ ви назначи за представители на народа?!
Ей такива мисли ме терзаят за вашата същност!!!

16.10 2014 в 00:43

"Алоу, ПМ- що не сте на паветата бе?"

Ако следващата власт, която и да е тя, продължи да обслужва олигархията както предишната (дори да е по-задкулисно), ние ще сме едни от най-големите и противници. Засега обаче все още нито има нова власт, нито може предварително да бъде съдена преди да е направила каквото и да е.

"Мене ми се струва че ПМ,се опитва да набеди ГЕРБ предварително в "тайни сделки" с ДПС."

Протестна мрежа не може да обвини предварително ГЕРБ за нещо, което е факт в близкото минало. За справка - Вежди Рашидов за сделката между Борисов и Пеевски за медиен комфорт срещу бизнес-протекции на Пеевски и обръчите на ДПС. Това изявление на Рашидов никой от ГЕРБ и до днес не го е отричал.
И до днес се вижда, че ГЕРБ съзнателно бягат от всеки въпрос за Пеевски, и не искат да вземат явна позиция. По тяхно време Цветан Василев също само засили позициите си.
Изобщо, не се вижда по отношение на олигархията ГЕРБ нито в миналото да са имали ясна и твърда позиция, нито в момента, нито занапред показват признаци за реформаторска воля да се отдели мафията от държавата.
Това не е проблем на Протестна Мрежа, а е въпрос, който сериозно трябва да притесни всички гербери, особено онези, с които заедно протестирахме именно срещу Пеевски и това, което той олицетворява.

16.10 2014 в 00:32

Ето ме, Иван Бърдаров...

Аз съм един от хората основали Протестна Мрежа. И останалите сме били винаги с лицата и с имената си.

Излизали сме по всякакви медии, давали сме не едно или две интервюта. Винаги сме били публични.
Подслушвани от службите, омърсявани със всякакви измислици.

Подписвали сме сигнали, декларации ВИНАГИ ЛИЧНО и никога не сме се крили зад каквото и да е.

Какво искаш да знаеш за ПМ?

16.10 2014 в 00:24

„Протестна мрежа“, кви сте вие бе?
За кво се борите? Искате прозрачност, „чисти ръце“ и т.н. високопарни фрази! Ами покажете се!
Кои са хората създали „Протестна мрежа“?
„... администраторите и членовете на някои от водещите групи в социалните мрежи, които активно съдействат на обществото да изрази недоволството си срещу властта на олигархията и конкретно срещу правителството „Орешарски”“
„Ние сме протестиращи от ДАНСwithme. Повечето от нас са администратори и координатори на някои от основните групи на ДАНСwithme.“
С други думи ние сме там едни хора. Размита, неясна работа. Далеч от всякаква прозрачност!
Раздел „Твоят глас“ е безобразно неактуален:
http://www.protestnamreja.bg/category/voice/
Стоят нечии гласове в текстов формат от януари, февруари 2014?!
Цитирам:
„Протестна мрежа е среда и инструмент за самоорганизация на граждани със собствена позиция, без значение от пол, раса и политически пристрастия, протестиращи срещу която и да е неправда. ПМ е създадена с цел да бъде коректив на всяко управление.“
Как точно ми помагате да се самоорганизирам, с объркания ви сайт?
Как се финансирате бе? Стои там едно плахо DONATE, ама за какво точно да ви дам пари? И къде Ви е списъкът с дарителите бе?