Танева: Земеделието беше ликвидирано през 1990 г.

OFFNews 27 март 2015 в 20:05 8433 24

Когато през 1990 г. се ликвидира земеделието чрез така наречените ликвидационни съвети, мисля, че тогава трябваше да си зададем този въпрос: какво ще стане с едно добре развито животновъдство, когато се върнат по 2-3 крави на собственик, който отдавна вече не се е занимавал с отглеждане на крави?

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред бТВ.

Какво можем да направим? Единствено политики на подпомагане на съответните сектори, които биха мотивирали хората да се занимават с тези дейности, защото могат да генерират доход. Второ – тези, които генерират доходи от други дейности, примерно зърнопроизводството, което е един конкурентен отрасъл в България, един конкурентен на европейско и световно ниво. И ние трябва да бъдем, разбира се, удовлетворени от това, че имаме конкурентоспособен отрасъл, но това е и отрасъл, който има инвестиционни възможности да инвестират точно в тези отрасли – в животни, в трайни насаждения, каза Танева.

В момента тече кампанията за директни плащания за първи път в пълен обхват по новата общостопанска политика, където има много повече схеми и където политиката е ясно фокусирана в тези сектори. Мотивираме предприемачите, които имат тази възможност да инвестират в тези производства и после има политическа приемственост на това МЗХ, независимо от политически конфигурации. Посоката е една и съща. Безспорно във време, в което е необходимо, това не може да стане за година-две, ние ще отчетем ръст и ще достигнем стойности, които сме имали до 1990 г., заяви тя.

Според нея "новият Закон за храните е нужен. Той трябва да даде на българските производители всички възможни дерогации, които има по европейски регламенти, така че да се чувстват защитени на местния българския пазар".

Oт понеделник Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на традиционните продукти и стоки за Великден, каза още министърът на земеделието и храните.

Танева подчерта, че властите няма да допуснат негодни за ядене продукти да достигнат до домовете на хората.

„Надяваме се, че мерките, които сме взели, ще доведат до гарантирано използване на качествени храни, за да няма проблем по празниците", каза още тя.

Министърът обяви, че на 4 април на пазара „Иван Вазов” в София ще бъде открит фермерски пазар за български производители. Там хората ще могат да си купят българско агнешко.

Танева твърди още, че земеделските стопани са подкрепени с 1,2 млрд. лв от началото на годината.

Тя уточни, че от тази сума 1 млрд. лв. са били за така наречените директни плащания, които вече са изплатени през януари. 

До Великден ще бъде разплатено и преразпределителното плащане, което остана, обеща Десислава Танева.

Тя каза още, че са разпределени доплащанията за тютюнопроизводителите след 10-часов маратон. В крайна сметка "едрите производители са проявили разбиране и дребните са получили повече средства".

Министърът обаче припомни, че след 2021 г. - независимо кое е правителството и коя е политическата власт - няма вече да има никакво подпомагане и плащане за тютюнопроизводители.

Пред нас има две предизвикателства – тези, които искат да продължат да се занимават с произвеждането на тютюн, трябва да се самоиздържат. Второто е да се намерят алтернативни земеделски производства, допълни Танева.

Тя обясни, че именно хората, които искат да преминат към отглеждане на други култури, ще имат предимство в програмите за подпомагане на земеделски производители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!