Танева: Земеделието беше ликвидирано през 1990 г.

OFFNews Последна промяна на 27 март 2015 в 20:05 7949 24

Когато през 1990 г. се ликвидира земеделието чрез така наречените ликвидационни съвети, мисля, че тогава трябваше да си зададем този въпрос: какво ще стане с едно добре развито животновъдство, когато се върнат по 2-3 крави на собственик, който отдавна вече не се е занимавал с отглеждане на крави?

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред бТВ.

Какво можем да направим? Единствено политики на подпомагане на съответните сектори, които биха мотивирали хората да се занимават с тези дейности, защото могат да генерират доход. Второ – тези, които генерират доходи от други дейности, примерно зърнопроизводството, което е един конкурентен отрасъл в България, един конкурентен на европейско и световно ниво. И ние трябва да бъдем, разбира се, удовлетворени от това, че имаме конкурентоспособен отрасъл, но това е и отрасъл, който има инвестиционни възможности да инвестират точно в тези отрасли – в животни, в трайни насаждения, каза Танева.

В момента тече кампанията за директни плащания за първи път в пълен обхват по новата общостопанска политика, където има много повече схеми и където политиката е ясно фокусирана в тези сектори. Мотивираме предприемачите, които имат тази възможност да инвестират в тези производства и после има политическа приемственост на това МЗХ, независимо от политически конфигурации. Посоката е една и съща. Безспорно във време, в което е необходимо, това не може да стане за година-две, ние ще отчетем ръст и ще достигнем стойности, които сме имали до 1990 г., заяви тя.

Според нея "новият Закон за храните е нужен. Той трябва да даде на българските производители всички възможни дерогации, които има по европейски регламенти, така че да се чувстват защитени на местния българския пазар".

Oт понеделник Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на традиционните продукти и стоки за Великден, каза още министърът на земеделието и храните.

Танева подчерта, че властите няма да допуснат негодни за ядене продукти да достигнат до домовете на хората.

„Надяваме се, че мерките, които сме взели, ще доведат до гарантирано използване на качествени храни, за да няма проблем по празниците", каза още тя.

Министърът обяви, че на 4 април на пазара „Иван Вазов” в София ще бъде открит фермерски пазар за български производители. Там хората ще могат да си купят българско агнешко.

Танева твърди още, че земеделските стопани са подкрепени с 1,2 млрд. лв от началото на годината.

Тя уточни, че от тази сума 1 млрд. лв. са били за така наречените директни плащания, които вече са изплатени през януари. 

До Великден ще бъде разплатено и преразпределителното плащане, което остана, обеща Десислава Танева.

Тя каза още, че са разпределени доплащанията за тютюнопроизводителите след 10-часов маратон. В крайна сметка "едрите производители са проявили разбиране и дребните са получили повече средства".

Министърът обаче припомни, че след 2021 г. - независимо кое е правителството и коя е политическата власт - няма вече да има никакво подпомагане и плащане за тютюнопроизводители.

Пред нас има две предизвикателства – тези, които искат да продължат да се занимават с произвеждането на тютюн, трябва да се самоиздържат. Второто е да се намерят алтернативни земеделски производства, допълни Танева.

Тя обясни, че именно хората, които искат да преминат към отглеждане на други култури, ще имат предимство в програмите за подпомагане на земеделски производители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2015 в 19:55

В нормалните страни, хората не ги е срам да вършат градинска или животновъдна работа. Там не ги е срам да се придвижват на велосипед до местоработата си. Там студентите не ги е срам докато учат и да работят като животновъди или градинарство. Но понеже ние сме голяма работа и много велики днес се храним с некачествена храна. Ето на това ни научи скапания социализъм!

28.03 2015 в 10:03

Коментар 22 започва добре в обвиненията към комунистите, но после изведнъж се оказва че дававането на граждански права на етнически малцинства, и "примамване" на селски жители в градовете, също са част от "престъпленията на режима".
Не, драги ми наци. Това именно са нормални белези на едно общество, независимо дали на изток или запад, преминаващо от аграрно към градско съществува. Нарича се "урбанизация". А даването на права на "мръсните цигани" е престъпление само ако си пипкаш зърната навлякъл латексова СС униформа на фона на полета на валкириите.
Лек ден.

28.03 2015 в 10:00

Ето още един на който някой друг все му е виновен. Комунизмът нанесе страшни поражения , но не толкова с колективизацията (това е термина, а не конфискация), а страшното поражение е в главите ни. Той уби в много хора инициативността, масово ни направи мързеливи мрънкачи вечно чакащи някой друг нещо да направи.
Комунизма ни направи едни дребни терикати.
Урбанизацията си беше дивотия, но масово селата се обезлюдиха през 90-те години.

Естествено има и хора, които работят и правят нещо, но те не са по форумите да реват как някой им е пречил, не мислят само за конспиративни теории и безполезни исторически анализи. Ами върнете се да анализирате българското село по време на турското робство. То и турците са виновни, че си съсипахме земята,

28.03 2015 в 09:17

Първо скапаните комунисти откраднаха земята от собствениците. Както и в другите сфери, не само в земеделието. Те, вярвайки в скапаната си идеология, брутално отнемат нещо, което принадлежи на хората и без да ги обезщетят обединиха земята в ТКЗС. От този момент нататък хората вече работеха за чуждото благо-общото. Тогава Тодор Живков даде гражданство на циганите и права. От тогава те започнаха да се множат...По едно време скапаната комунистическа партия започна поредната масова простотия. Урбанизацията, като започна да се строят панелните блокове, което подмами селяните и хората от малките градове да живеят в големите градове. Така селата започнаха да се обезлюдяват, да нараства броя на малцинствата и се увеличиха и битовите кражби. Всичко това беше до преди 1990 г. След промените земята и всичко останало трябваше да се върне на хората,ощетени от идиотския социализъм. Но вече беше твърде късно, защото народа вече беше тотално откъснат от земята. Днес вече е твърде късно да се прави земеделие при тези условия. Обезлюдена провинция, малцинства,които не са по природа годни на труд и народ тотално откъснат от този ресурс. Да се благодарим отново на Комунистите и тяхния „ценен“ идеал!

28.03 2015 в 09:03

Грешка! Земеделието беше ликвидирано през периода 1945-50г. Всичко друго е популизьм! Г-жата да си подава оставката.

28.03 2015 в 06:24

До Теодор
Никоя агентура не можеше да ни причини това, което сами си направихме от простотия, алчност, егоизъм и недалновидност. И от това да се мислим винаги за жертви и винаги някой друг да ни е виновен.

28.03 2015 в 03:26

Олигарха в пола Деси Танева:
И как да се борим срещу ОЛИГАРХИЯТА, когато тя е в министерстките кресла?

28.03 2015 в 02:18

мръсната кремълска агентура прееба българия!

28.03 2015 в 02:00

Бате Влади, чета бе човек, чета и си спомням. И пак да повторя - прилагаше се един модел на различни места. Сигурно там ти където си бил е било така както пишеш, но в моя край беше друго.
Земята се категоризира, мисля в три категории. И като ти върнат няколко парчета трета категория в каква кооперация ще влезнеш? Разликата между нива втора и трета категория понякога беше една бразда. Изпокараха се и се съдиха братя и сестри понякога за ниви от по 2 - 3 ара защото едната може да се напоява а друга не.
Като раздадоха нивите в реални граници един реши да сее жито. До него съседът му щеше да сади царевица. На пролет като влезна трактора да оре нивата за царевица съсипа една трета от засятата пшеница. След няколко месеца като влезна първия с комбайна да жъне пшеницата унищожи половината царевица. Какви кооперации какви пет лева. Разпарчетосаха въпросната овощна градина в реални граници. Един реши, че иска да си прави вила там и изсече дърветата, друг реши, че ще отглежда боб и изкорени дървета в силата си. Като раздадоха кравите от кравефермата един реши, че иска да прави дърводелски цех там където бяха силозите с фураж. Друг пък защото нямаше къде да гледа животни изкла млекодайни крави да си направи луканки. Това е ставало пред очите ми и не знам в какви документи е било разписано и как е било предвидено да се прави.
Но резултатът е видим.

28.03 2015 в 01:09

Новак, аз пиша, ама май няма кой да чете... Земите се връщаха наистина в реални граници, в каквито са били отнети. Е, поне на хартия, де - имаше много нарушения, ама това е друга бира. Собствениците бяха заинтересовани земите да останат в сформираните на мястото на бившите ТКЗС/АПК кооперации. По причини, които съм изброил вече. На практика от техническа гледна точка нищо не се променя - нивата/гората/лозето/краварникът си остават на същото място, на което са били и се обработват от същите хора, които са ги обработвали и преди. Само дето собствеността е разпределена на кооперативен принцип. Лошото е, че тия земи вече просто нямаше кой да ги обработва. За кой път да го повтарям? Вземи прочети малко за тая поземлена реформа и ще ти се изяснят много неща. Хората получиха на практика един труп, който се поддържаше изкуствено жив с ангария и държавно финансиране, на което още му плащаме борчовете.