Станишев: Презибирането ми за лидер на ПЕС е успех за България

OFFNews 15 юни 2015 в 17:08 2923 8

Преизбирането на Сергей Станишев за лидер на Партия на европейските социалисти (ПЕС) е успех и за България, смята самият той.

”Тази победа не е само личен успех. Това е успех и за моята партия – БСП, и за България”, категоричен бе Станишев на пресконференция в централата на БСП.

Той определи като "положително" това, че е имал съперник като Енрике Барон Креспо. Това е "много мотивиращо, защото когато има състезание, има демокрация”, посочи Станишев.

Той каза още, че основното постижение на ПЕС, откакто той е начело на партията е, че преди имало само трима леви премиери, докато сега са 11, а в още 6 държави социалисити участват в управлението. Като друг успех той определи идеята всеки европейски гражданин да избира директно президент на ЕК.

Станишев припомни и кампанията на ПЕС за младежката безработица, в резултат на която Комисията одобри 6 млрд. евро за младежката гаранция. Той призна, че има какво още да се направи за нейното ефективно прилагане, защото в едни страни върви добре, а в други има много бюрокрация и слабо се реализира.

„На левите Европа дължи и европейския инвестиционен план за 315 млрд. евро, което беше нашето условие да подкрепим Комисията Юнкер”, изтъкна Станишев.

„За мен е важно, че ПЕС дава добавена стойност на всяка една от партиите. Няма партия, която да е поискала и да не е получила подкрепа. Моята политическа цел е партията да стане първа политическа сила на евроизборите през 2019 г. и следващият президент на ЕК да е от лявото политическо семейство. Само така ще можем да променим Европа", каза още Станишев, според който имало нужда от промяна, защото "има несправедливости, разочарование и дори гняв".

Той каза още, че БСП трябва да запазва, развива и надгражда своята европейска легитимност:

„Ние сме партията, която реализира пълноправното членство на България в ЕС през 2007 г. БСП извървя много дълъг път и си спомням преди години колко много усилия трябваха, за да получим тази европейска легитимност. Дори не съм си и мечтал, че българин, и в частност аз, ще бъда начело на това семейство”.

Преизбраният лидер на социалистите каза още, че няма предрешена кампания и спечелени предварително избори. Така той се опита да окуражи червените кандидати за кметове, ръководството на БСП, както и симпатизантите на партията.

"Със силна кауза – и национална, и местна, и с добри кандидатури можем да постигнем силен резултат, който е необходим не толкова за БСП, колкото за хората в България. Убеден съм, че България има нужда от силна социална лява алтернатива и това е голямата мисия на БСП”, заяви Станишев. 

По повод евентуалното членство на АБВ в ПЕС от екипа на Станишев обясниха, че въпросът ще бъде обсъден, когато "те заявят такова намерение“.

В ПЕС в момента има две партии от България. Това са БСП - като пълноправен член, и партия „Български социалдемократи“, която е част от коалиция БСП Лява България - като асоцииран член, обясни Кристиан Вигенин - член на президиума на ПЕС от България.

„Така или иначе този процес отнема време, минава през доказване в националната политика, през едно засилващо се взаимодействие с партиите, които вече са част от ПЕС, а ми се струва, че този процес тепърва стартира“, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови