Станишев избра екипа си в ПЕС

OFFNews 13 юни 2015 в 19:18 4289 5

В последния ден от тридневния конгрес на Партията на европейските социалисти в Будапеща беше избрано ново ръководство на партията.

На поста генерален секретар на партията очаквано остава Аким Пост.

Марая Лафебер, Джакомо Филибек и Янек Поле бяха преизбрани за зам.-главни секретари.

За вицепрезиденти на партията бяха избрани Катрин Йемтин – Швеция, Джен Роял – Великобритания; Катерина Неведалова – Словакия; Жан Кристоф Камбаделис – Франция.

За член на президиума от България бе избран Кристиан Вигенин. 

Сергей Станишев беше преизбран за лидер на ПЕС по време на конгреса в Букурещ в петък. Неговият конкурент - испанецът Енрике Барон Креспо, се отказа от надпреварата, а по време на гласуването за Станишев гласуваха 283 души - 69%.

„През последните три дни показахме, че социалдемократите сме по-силни, отколкото бяхме преди 3 години. Наясно сме, че има още много трудности и разочарования, но имаме волята, куража и амбицията да работим за всички хора в Европа“, заяви Сергей Станишев при закриването на конгреса на ПЕС в Будапеща.

„В основата на това да си социалист е именно грижата за хората. Ние сме обединени за разкриването на нови работни места, за демокрация и за мир“, допълни той.

Европейските социалисти приеха четири резолюции, с които начертаха плана за развитието на партията до 2019 г. 

ПЕС прие резолюция „За толерантна, приобщаваща и демократична Европа“, в която настояха да се въведе Индекс на демокрацията в ЕС, функциониращ като система за ранно предупреждение, с който да се следи дали държавите членки съблюдават общите ценности на ЕС и дали се зачитат основните права.

Левите са категорични, че основните евроценности са атакувани от екстремистките движения, които насърчават нетолерантност и поляризират обществата. Освен това ефектът от кризата е засилил недоверието на европейците в политическите институции.

Втората резолюция е озаглавена „Пътна карта на ПЕС за прогресивна Европа“. В нея членовете на партията констатират, че икономическата криза, която се отрази на благосъстоянието на гражданите, може да доведе до дълбоко обществено разделение и да подкопае бъдещето на европейския проект.

Според тях има опасност и от разделение между различните части на Европа. За да не се стига до това, ПЕС предлага засилване на икономическия растеж. Само Инвестиционният план обаче няма да спомогне. Социалистите са категорични, че трябва да бъдат финансирани иновативни и амбициозни проекти в сектори с потенциал за растеж и развитие. Според тях икономическите неравенства и концентрация на богатство се отразяват отрицателно на икономиката като цяло.

Социалистите се обединиха и върху извода, че за постъпването на повече приходи в националните бюджети е нужно да се предотврати укриването на данъци. В европейски план те отчитат, че е нужно да се укрепи Икономическият и паричен съюз.

Сред основните акценти в резолюцията е и изводът, че цифровизирането на промишлените сектори и на услугите ще даде възможност на европейския бизнес да печели и да запази конкурентното си предимство.

На Конгреса на ПЕС в Будапеща социалистите приеха резолюция, свързана с външната политика на Европейския съюз
В нея те констатират, че конфликтът в Украйна е създал атмосфера на невиждана след Студената война конфронтация. В резолюцията си ПЕС заявяват, че тези събития са показали необходимостта да се видят в нова светлина отношенията на Съюза с източните съседи и Русия.

Според членовете на ПЕС трябва да започне задълбочен процес на помирение в рамките на Украйна при пълно спазване на върховенството на закона и с активната подкрепа на международната общност.

Освен това те настояват ЕС да има глобална стратегия, за да отговори на миграционната криза в Средиземно море и да се бори с трафика на хора. Социалистите настояват още за спазване на Декларацията за човешките права и премахване на смъртното наказание.

От ПЕС поискаха и достойни работни места и изравняване на заплащането между мъжете и жените. 

Партията е изготвила подробен анализ за резултатите от евровота, според който избирателната активност в Съюза през 2014 г. е 42,6%, подобна на тази от 2009 г., когато до урните отидоха 43% от европейските граждани.

Евролевите са категорични, че за да спечелят изборите през 2019 г., да имат най-голям брой депутати и да излъчат следващия председател на ЕК, трябва да продължат да помагат на националните партии. Те отчитат, че активистите на ПЕС са изиграли особено важна роля в кампанията за общ кандидат за председател на ЕК, както и успешността на кампанията „От врата на врата“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови