Станишев преизбран за лидер на ПЕС с 69% от гласовете

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2015 в 20:20 4680 12

Настоящият лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев остава на поста, след като неговият конкурент - испанецът Енрике Барон Креспо, се отказа от надпреварата. 

След оттеглянето на Креспо делегатите все пак гласуваха, за да узаконят избора на лидер на ПЕС. 

905 делегати взеха участие в конгреса на европейските леви в Будапеща, като 419 от тях имат право на глас.

За лидер на ПЕС са гласували 404 души, като 283 от тях - 69%, са гласували за Станишев. Против него пък са гласували 67 души - 16%. Останалите 15% са гласували "въздържал се". 

При неофициалното гласуване Станишев получи 2/3 от всички гласове. Той е подкрепен от Скандинавските държави, Германия, България, половината от делегатите на Португалия, Белгия.

"Сега ние сме много по-силни като политическо семейство, отколкото преди три години. Но това не означава, че бива да ни удовлетворява. Има известна сентенция, че в момента, в който спреш, тръгваш назад. Не можем да живеем в миналото. Политиката е разговор за бъдещето. Но нека бъдем честни – бъдещето на прекрасната европейска идея е застрашено. Как изглежда Европа днес? Разделена и по-малко сплотена. Липсва й посока, сраведливост и солидарност. В много страни има висока безработица, растящо неравнопрание, подтискане на демокрацията и толератността", заяви Станишев в речта си пред делегатите.

Лидерството на ПЕС е повече от предизвикателство. Пътят няма да е лек. Ще има много битки, в които ще влезем. Но въоръжени с нашите ценности и идеи: за демокрация, солидарност и равноправие, сигурен съм ще спечелим заедно.
Съдбата беше благосклонна към мен – на 35 г. бях избран за лидер на партията си и я водих цели 13 години. На 39 г. станах най-младият премиер в Европейския съвет. Присъединих страната си към ЕС и моето правителство докара рекордни инвестиции и икономически растеж за България, и увеличи значително доходите на хората. На 45 години станах първият източноевропеец, който застана начело на европейското ляво семейство. Лично аз израстнах като политик през тези години, допълни той. 

Нуждаем се от нови идеи, от енергия и самочувствие, от нови отговори за бъдещето на европейската социалдемокрация. За да сме убедителни пред хората и да спечелим тяхното доверие, посочи Станишев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!