Случаите на морбили у нас са вече 463, сформираха съвет за контрол на болестта

OFFNews Последна промяна на 22 април 2019 в 21:18 1684 0

Случаите на морбили у нас са вече 463. Заради увеличаване на заразените е сформиран Национален координационен съвет за контрол на болестта, съобщи от здравното министерство.

Съветът е сформиран със заповед на здравния министър. Съветът ще подпомага осъществяването на дейностите по ограничаване на разпространението на заболяването. Също така ще изпълнява дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки, уточниха от ведомството. 

На територията на София-област има 165 случая на морбили; Благоевград - 136; София-град - 134; Пазарджик и Перник - по 6; Бургас - 5; Велико Търново и Кюстендил - по 4; Ловеч, Монтана и Пловдив - по един. През последната - 16-та седмица на 2019 г. най-много случаи са били съобщени от София-град - 30, от София-област - 16 случая и от Благоевград - 12.

Заразените с морбили под 1-годишна възраст са 81, във възрастовата група 1-4 г. са 153; във възрастовата група 5-9 г. са 110; във възрастовата група 10-14 г. са 17; във възрастовата група 15-19 г. са 17, допълниха още от пресслужбата. Петнайсет са болните от морбили във възрастовата група 20-24 г., 22 са във възрастовата група 25-29 г.; 7 са във възрастовата група 30-34 г.; 20 са във възрастовата група 35-39 г. и 21 са над 40 г-годишна възраст, посочиха от министерството.

Деветдесет и едно от заразените деца са под 13-месечна възраст, при които не е била извършена имунизация заради недостигната ваксинална възраст, съгласно Имунизационния календар.

Регистрирани са случаи на заболял персонал в лечебни заведения за болнична помощ поради осъществен контакт с болни от морбили при изпълнение на професионалните си задължения.

От МЗ са дадени указания до регионалните здравни инспекции медицинският персонал в болниците, обслужващ заболели от морбили, да е с данни за протективен имунитет срещу заболяването. Тези от тях, които са неимунни към вируса на морбили, да се имунизират с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Дадени са указания и за стриктно прилагане и спазване на противоепидемичните мерки за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили.

За засилване на контрола е разпоредено на общопрактикуващите лекари да извършат преглед на пациентските листи за неимунизирани деца и за приоритетно обхващане на всички подлежащи през годината и на необхванати деца.

По отношение на имунизационния статус на деца от най-засегнатите райони на страната е разпоредено провеждането на серопревалентно проучване за наличието на защитен имунитет срещу морбили, паротит и рубеола, като резултатите от него ще покажат дали децата са реално имунизирани.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

От МЗ призовават всички родителите да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови