Случаите на морбили по света са се утроили за година

OFFNews Последна промяна на 16 април 2019 в 18:05 1440 1

Случаите на морбили по света са се утроили в рамките на една година, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Би Би Си.

Според организацията регистрираните случаи през първите три месеца на годината са три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Най-голям е ръстът в Африка - до 700%.

СЗО уточнява, че цифрите може да са и още по-тревожни, тъй като се регистрира са един на всеки десет случая на морбили в световен мащаб.

Епидемии от морбили бяха обявени в Бразилия, Пакистан и Йемен, а само в Мадагаскар от болестта починаха най-малко 800 души. 

Според данните на СЗО морбили убива 100 000 души всяка година, основно деца.

Увеличаване на случаите на морбили бяха отчетени и в страни като САЩ и Тайланд, където има висок процент на имунизационен обхват. 

Покритието на първичната имунизация срещу морбили в света е 85% при необходими 95%, за да се избегнат епидемии. 

Една от причините за увеличаване на болните е дезинформацията за ваксините. От СЗО обясняват, че чрез ваксинация срещу морбили само от 2000 г. са спасени над 20 млн. живота. 

Заради увеличаване на броя на болните в много държави имунизациите станаха задължителни. Италия забрани деца под шест години да посещават детска градина, ако не са ваксинирани.

На отделни места пък се проведоха и извънредни ваксинации за намаляване на разпространението на болестта. 

Голямо увеличаване на случаите на морбили има и в България. От началото на годината в страната са регистрирани 389 случая при 4 за същия период на миналата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови