След физическата разправа в парламента Борисов успокои: Коалицията е стабилна

Партньорите изповядали грешките си и загърбили междуличностните отношения

OFFNews 26 юли 2018 в 13:35 8877 5

След боя в парламента Борисов успокои: Коалицията е стабилна

Мога да успокоя колегите от опозицията, че коалицията е достатъчно стабилна и осъзната.

Това каза в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов след среща на управляващата коалиция. Изявлението му дойде около два часа след инцидента в парламента, при който депутати от групата на Обединените патриоти размениха остри реплики и дори се стигна до физическа разправа. Стигна се и до намеса на групата на "Воля", чиито депутати окупираха стаята на патриотите, за да предпазят лидера на парламентарната им група Волен Сидеров.

На брифинг в сградата на Министерския съвет присъстваха вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и съпредседателят на патриотите Волен Сидеров.

По думите на Борисов "междуличностните отношения нямат значение": 

Благодаря на колегите, че загърбиха своето его. Всички признахме за това, което сме сгрешили или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори, и в голямата и в по-малката коалиция. Те сега са изгладени.

Според Борисов в коалицията няма спорна тема, която да не може да бъде решена с компромис и в интерес на обществото.

„Имаше някои неразбрания между парламентарните групи, главно по законопроекти. Мога да кажа, че по начина, по който се разбирахме да функционира коалицията, това ще бъде избегнато“, заяви той и допълни, че има изготвен график за среща на парламентарните групи с правителството.

„Изяснихме мотивите за спорните законопроекти. Оттук нататък мисля, че няма да се налага да влизаме в такъв обяснителен режим“, каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Той отчете добрите "параметри, по които държавата работи в момента" и отсече, че: „Не заради властта, постовете и мястото в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос“.

„Безработицата е рекордно ниска, инвестициите са в индустрията. Всички програми и еврофондове работят. Имахме изключително успешно европредседателство. От срещата 16+1 произлязоха доста европейски инициативи“, каза още премиерът.

Красимир Каракачанов също отправи успокоителни думи към опозицията от БСП за стабилността на коалицията.

„Искам да успокоя колегите от БСП, които се притесняваха, че ако се наложи да пада правителството, ще трябва да работят през август. Пожелавам им приятна почивка“, каза Красимир Каракачанов.

Сидеров пък обясни, че поради председателството досега партньорите не са имали възможност да се срещат.

"Сега в тези 2 дни изяснихме доста въпроси, които преди това бяха разрешавани по неправилен начин", заключи Сидеров, според когото разменените между патриотите реплики през медиите не трябва да се приемат "като нещо разрушително".

„Трябва да изкараме пълен мандат, за да направим нещата, които са полезни за страната. Те да имат своя резултат“, обяви той. По думите му, ако сега се отиде "на разтурване, към избори това означава хаос". "Знаете от социологията, че повечето българи не искат избори“, посочи лидерът на "Атака".

„Действията на патриотичната коалиция оттук нататък не бива да предизвикват съмнение, че искаме прекратяване на мандата“, заяви той. „Днес говорихме за разрешаване на различията с консенсус и разбирането, че трябва да изчистваме тезите и темите, по които работим, особено ако са законодателна дейност. Така че да не пораждат размяна на удари и прехвърчане на искри“, каза още Волен Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

5

SC

27.07 2018 в 00:28

Да му е за урок на Сидеров. Друг път да не си забравя пластмасовата масичка. Вече се е доказала като ефективен щит.

12130

3

borisboris

26.07 2018 в 16:14

Не е сериозно така. Трябва сопи да има, ятагани, пукнати глави, отрязани крайници - хем зрелища за народа и матриал за медиите, хем некой и друг тъпунгер по-малко.

17156

2

aviatora

26.07 2018 в 15:16

Мутрата, мафиот го каза!!!

20696

1

Новак

26.07 2018 в 15:06

Питам и отговор не искам - това парламент ли е или сборище на малоумни идиоти?
Това управление ли е или трагикомичен опит за налагане на някаква еднолична диктатура на тъпотата?