Сидеров ще проверява и Плевнелиев. Може да поиска импийчмънт

OFFNews 28 ноември 2013 в 13:09 4135 25

Волен Сидеров. Снимка: Булфото
Волен Сидеров. Снимка: Булфото

 

Лидерът на "Атака" и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Волен Сидеров получи днес в кабинета си в парламента сигнал за злоупотреба на президента Росен Плевнелиев, докато е бил министър на регионалното развитие в кабинета "Борисов".

Сигналът беше подаден от лидера на "Екогласност" Емил Георгиев, който се появи в Народното събрание, за да го връчи. Преди две седмици в парламента влезе и бившият телевизионен водещ и лидер на движение "България без цензура" Николай Бареков, за да връчи сигнал за конфликт на интереси срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Георгиев представи документи, според които са извършени финансови злоупотреби при проектирането и строителството на пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица - Лот 1 Стара Загора и Лот 2 Димитровград по програма ИСПА.

Поръчката за този проект печели консорциум от германска и турска фирма, а за подизпълнител е наета старозагорска фирма. 

Българската компания от Стара Загора съвестно си свършила работата, но плащанията от страна на турската компания "Интер Итшаат ве Префабрик" първоначално се бавят, а после спират, когато остава да платят 802 хил. лв. Натрупва се и неустойка 195 145 лв.

Старозагорската фирма завежда поредица от дела. В крайна сметка Върховният касационен съд (ВКС) се произнася да се спрат плащанията към консорциума, спечелил поръчката. Разплащането се извършва през Министерството на регионалното развитие, но Плевнелиев отказва да изпълни решението на ВКС и продължава да плаща на германо-турския консорциум.

Нещо подобно се случва и по времето, когато министър на регионалното развитие е Лиляна Павлова. Тогава старозагорската фирма вече има да взима 1,5 млн. лв.

"Президентът за пореден път доказа, че няма държавническо и политическо мислене, а корпоративно и не само заради мрежата от офшорки с любимеца на "Екогласност" Иво Прокопиев, а и защото с действията си като министър на регионалното развитие доказа, че има корпоративно мислене", коментира Емил Георгиев.

Той щял да внесе сигнала и в Европейската служба за борба с финансовите измами  ОЛАФ, а вече го е предал и на прокуратурата.

На свой ред Сидеров, който на днешното заседание на комисията за конфликт на интереси е поканил бившия премиер Бойко Борисов по сигналите от Бареков, обеща още днес да обсъдят и сигнала срещу президента Росен Плевнелиев.

На въпрос възможно ли е да инициират подписка за импийчмънт на президента, Сидеров обяви, че не изключва този вариант.

За импийчмънт няма да стигнат гласовете на "Атака", ДПС и БСП, защото за свалянето на президента са нужни 160 гласа, а трите партии заедно имат 143 депутати.

"Всичко това, което виждаме, че се случва, е по-скоро политическа атака срещу президента и срещу мен и опит за отклоняване на вниманието", коментира в кулоарите на парламента Лиляна Павлова.

"Води се дело. Претенцията, която е предявила старозагорската фирма, е за 50 000 лв., а не за 1,5 млн. лв., както се твърди. Претенцията е към МРРБ независимо от това, че фирмата няма договор с министерството. Периодът, за който фирмата си търси парите, е от 2008. Впоследствие и при г-н Плевнелиев – тогава министър, сега президент, становището на министерството е било, че министерството трябва да се разплаща по договора с основния изпълнител и това е направено”, обясни Павлова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews