Волен Сидеров стана говорител на Бареков пред президента и КСНС

Юлиан Христов 20 ноември 2013 в 14:20 7251 27

Протест пред президентството. Снимка: OFFNews
Протест пред президентството. Снимка: OFFNews

 

При безпрецедентни мерки за сигурност и обсада на сградата на президентството започна днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Симпатизанти на движението "България без цензура", оглавявано от Николай Бареков, се събраха, за да спрат част от членовете на съвета и да им попречат да влязат в президентството. Полицията обаче предварително беше отцепила голям периметър, така че протестиращите да нямат никакъв досег с политиците. 

На заседанието, освен президента, който оглавява съвета, присъстват премиерът Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ДАНС Владимир Писанчев, както и представители на парламентарно представените партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". 

Заради претърпяна операция на крака, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да присъства. От името на партията в КСНС днес е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.  

За първи път до залата, в която се провежда съветът не бяха допуснати журналисти, за да чуят уводните думи на президента. Вероятно мерките са взети, така че медиите да не станат свидетели на ситуация като тази от последното заседание на съвета. Тогава лидерът на "Атака" Волен Сидеров осуети началото на заседанието, прекъсвайки президента, като му задаваше въпроси, свързани с бизнеса му, преди да влезе в политиката.  

Преди началото на заседанието Волен Сидеров се срещна с Николай Бареков. "Определяме сега г-н Сидеров за наш говорител", каза Николай Бареков, цитиран от "Фокус". От своя страна Волен Сидеров заяви, че ще предложи да бъдат допуснати представители на граждански организации на заседанието на КСНС, както предвижда законът за КСНС.

Сидеров ще предложи на членовете на съвета да поканят Бареков. Според закона политически лица могат да бъдат канени на заседанието, след решение на КСНС. 

„Аз уважавам всички протестиращи, които имат ясни виждания и идеи, защото означава, че те знаят какво искат. Ако само думкаш на тъпани, и свиркаш на свирки, не съм сигурен, че знаеш какво искаш. Докато тук виждам ясни идеи, които ще внеса вътре, ще ги изчета, и ще настоявам да има представител. Това президентът може да го реши, може да допуснем представител на гражданска организация. Аз съм за това, и ще го предложа, дали той ще се съгласи... Операция „Чисти ръце” може да бъде извършена", каза Сидеров. 

На въпрос дали допуска бъдеща коалиция с „България без цензура”, Сидеров отговори: „В момента не говорим за това, а за промяна, която да доведе до радикално ново управление на България, нов модел, и в икономически и социален план. Бъдещи политически сътрудничества, е въпрос на след избори. 

От своя страна Николай Бареков каза: „Ние сме проевропейско движение, което отива в центъра, опитът на колеги журналисти да ни лепят етикети, е неуспешен. Искаме да делим политическия елит на корумпиран и на некорумпиран. Не сме участвали в управлението на държавата и искаме операция „Чисти ръце”. В този раздел има партии като „Атака”, ВМРО, които не са участвали в управлението. Има и такива като СДС, които се очистиха от крадливите си политици, други като ГЕРБ, БСП, ДПС няма как да участват в такава коалиция. Категорично няма как да правим коалиция, нито предизборна, или следизборна с „Атака”, но уважаваме, че те имат виждания за лустрация на политическия елит”. 

Темата на днешното заседание на КСНС е бюджетът на службите и актуалната обстановка в страната, с оглед бежанския поток. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!