Сидеров бесен на Симеонов за горивата: Аз те направих политик

След поредна среща "Патриотите" не се разбраха за закона за горивата

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2018 в 15:15 4520 1

Разногласията между партиите в "Обединените патриоти" (ОП) по промените в Закона за горивата не са изчистени. Това се разбра днес, когато в пленарната зала започна окончателното гледане на промените, които предизвикаха протести на дребните търговци на горива.

След като в началото на седмицата вицепремиерът Валери Симеонов се застъпи за дребните търговци и, също като тях, определи текстовете за лобистки, а Атака и ВМРО защитиха проекта, днес депутатите от ОП се събраха в стаята си с намерението да изчистят разногласията. Поредният опит на Атака, НФСБ и ВМРО за постигане на единна позиция се оказа неуспешен.

Вчера трите партии от ОП също се срещнаха, за да изгладят разногласията. След нея Сидеров обяви, че това е факт. „Имаме съгласие, че законът не е нещо страшно, поправки в закона са направени и няма повод за стълкновения и разколи”, коментира Сидеров. Снощи обаче от НФСБ го опровергаха в позиция, според която нищо не са се разбрали и няма да подкрепят промените. Така се стигна до днешната среща, след която от НФСБ обявиха, че в законопроекта не са изчистени текстовете, които притесняват протестиращите.

Днес Сидеров да поиска извинение от Симеонов и признание, че двамата не са си говорили след снощи. "Какво да говоря след декларация, която ме изобличава в неистина, в лъжа на практика? Това е удар по честта и достойнството ми", обяви лидерът на парламентарната група на ОП.

"Аз държа на името и честта си. Аз съм направил Валери Симеонов политик и няма да позволя някой да ми обяснява как да искам съгласието му. Това не е казарма. Моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели. Тук не е плаца, така че по-добре да се вслушват в това, което казвам, ако искат да бъдат политици", каза още Сидеров.

От НФСБ обаче продължават да имат критики за вчерашното изявление, че е постигнато съгласие по закона. Изявлението на Волен Сидеров и Искрен Веселинов беше неочаквано и изненадващо - започнаха да говорят от името на трите партии. Това е безпринципно.Вчера говорихме дълго време, но ние от НФСБ не сме съгласни с част от текстовете. Колегите тръгнаха преди да приключат разговорите, откъдето се получи разминаването", коментира зам-председателят от партията на Валери Симеонов Валентин Касабов. 

Не само, че лидерът на Атака не получи извинение, но Валери Симеонов обяви, че партията му ще сезира ЕК, защото "в случая има нарушаване на европейски директиви и на конкурентни права". "Смятаме, че ще получим подкрепа там, ако не в парламента", коментира пред журналисти в Министерския съвет вицепремиера. Според Симеонов няма нищо за изчистване в отношенията между партньорите в ОП. "Няма какво да изчистваме. Ние сме три различни партии, както виждате по някои въпроси имаме различни позиции и никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме. Имало е и други случаи – вероятно и ще има", каза той и отново повтори тезата си, че този закон създава големи рискове за унищожаване на стотици търговци на горива. 

Въпреки напрежението, от НФСБ твърдят, че ситуацията няма да доведе до разпадането на "Обединените патриоти".

Междувременно в пленарната зала окончателно бяха приети част от спорните текстове, но с малки поправки. Промените предвиждат всеки търговец на горива да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи задължения по някой от законите, регулиращи дейността им. Размерът на обезпеченията беше намален от първоначално предвидения.

Обезпеченията за търговия на едро с нефт и продукти от нефтен произход ще са в размер 500 000 лв. Същият размер обезпечения ще има и за съхранение на горива извън данъчни складове. За търговия на дребно обезпечението е 20 000 лв. за всеки обект, както и за пълнене на бутилки с втечнен газ. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лв. Обезпечението може да е чрез депозит в пари в брой в Министерството на финансите или с банкова гаранция.

Уставният капитал на фирма, искаща да търгува с горива на едро, трябва да е 1 млн. лв. и 20 000 за фирма, която ще търгува на дребно. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

1

SC

12.07 2018 в 10:38

Болния вкарал бесния в политиката? А ако онзи не му беше дал поле за изява в „Скат“, дали сега някой изобщо щеше да помни кой е Сидеров?