Сглобката оцеля, разбраха се за бюджета, руския петрол и газа

Асен Василев отстъпи пред ГЕРБ и ДПС за приходите от ''Газпром'' в бюджета, а те - за дерогацията

Ружа Райчева 17 ноември 2023 в 15:04 5746 4

Снимка БГНЕС

Финансовият министър отстъпи пред исканията на ГЕРБ и ДПС по Закона за държавния бюджет през 2024 г. и се съгласи да намали приходите с 2,4 млрд. лева - колкото бе заложената вноска от новата такса от "Газпром" за транзит на руски газ през България. 

ГЕРБ и ДПС са поставили няколко условия на "Продължаваме промяната - Демократична България", за да влязат в пленарната зала при гласуването на вота на недоверие следващата сряда.

На извънреден брифинг в парламента лидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че е било постигнато съгласие с финансовия министър Асен Василев ПП-ДБ да не гласуват повече заедно с "Възраждане", БСП или "Има такъв народ" (ИТН). 

Атанасова съобщи, че ГЕРБ и ДПС са съгласни дерогацията за внос на руски петрол да отпадне от 1 март 2024 г., с условието преди това - от 1 януари - да са спрени квотите за износ. Тя изтъкна, че ГЕРБ са се съгласили на това, за да няма финансови сътресения на пазара. 

По думите ѝ ГЕРБ и ДПС са имали интензивни разговори с финансовия министър Асен Василев. Те са получили гаранции от него, че занапред няма да има случаи, в които ПП-ДБ ще гласува заедно, в различно мнозинство, заедно с БСП, Възраждане и ИТН", каза Атанасова.

"ГЕРБ и ДПС поставихме няколко условия за това, че в сряда двете парламентарни групи ще участват в кворума на НС и ще покажем, че евроатлантическото мнозинство го има. Първата тема е дерогацията за "Лукойл", втората тема е законът за държавния бюджет", съобщи тя. 

Атанасова каза, че е била намерена възможност всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите в Закона за държавния бюджет да бъдат удовлетворени. 

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че приходите ще бъдат намалени с 2,4 млрд. лв., колкото е планираната вноска от таксата за руски газ

Второто условие на ГЕРБ е било да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти. В този списък ще бъде включена АМ "Хемус", АМ "Струма". ДПС са поставили условие да има приоритетен списък с инвестиции по общините.

Списъците ще се уточнят между първо и второ четене на закона за бюджета. Капиталовата програма става от 12 на 10 млрд. лв. - според ГЕРБ и ДПС предостатъчно, за да помогне на България да не влезе в рецесия. Прецизиран е таванът за поемането на дълг с 1,2 млрд. лв. Това е постигнатото съгласие за рамката на капиталовия бюджет, уточни Йордан Цонев. 

Следващата седмица Асен Василев ще внесе бюджета в Народното събрание. Финансовият министър благодари на Йордан Цонев и Теменужка Петков (ГЕРБ) за конструктивните експертни разговори по темата за бюджета. 

"Има една основна промяна в бюджета - отпада вноската от "Газпром", защото не е сигурно, че ще бъде реализирана. Сумата отпада от капиталовите разходи, а останалата част от бюджетната рамка остава непроменена", уточни Василев. 

Така от приходната част на бюджета се изваждат планираните 2,4 млрд. лв. от допълнителната такса за транзита на руски газ по тръбата "Турски поток". Едновременно с това планираните 12 млрд. лв. капиталови инвестиции ще бъдат намалени с 2 млрд. лв.

По отношение на обещанието си за гласуването в парламента Асен Василев каза, че е имал "откровен разговор" с ГЕРБ и ДПС:

"Нито една от силите в управлението не е добре да формираме други мнозинства в парламента, защото води до нездравословни процеси и загуба на доверие."

Докъде сме с бюджета

Вчера след седмица блокаж и две провалени заседания на финансовата комисия данъчните закони на проектобюджет 2024 бяха отхвърлени с гласовете ГЕРБ, ДПС и БСП. В данъчния пакет има шест законопроекта, като основните предложения са т.нар. "данък бакшиш", "донос-бонус", вдигането на акцизи за нагреваеми изделия, по-високи данъци за сгради и смет и т.н.

За "данък бакшиш" Асен Василев е въвел следната дефиниция в проектобюджета: "всички предварително неопределени допълнителни парични плащания". Друго предложение е за приравняване на гражданския договор с трудов, наред с повишение на осигуровките.

Министерството на финансите (МФ) предлага и вдигане на данък сграда и такса смет, което срещна сериозен отпор от некоалиционните партньори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира, като напомни, че ГЕРБ се обещали да не вдигат данъците. 

Според спорната идея "донос-бонус" на Асен Василев всеки, който предостави данни за данъчни злоупотреби, ще получи 10% бонус от сумата.

Проектобюджет 2024 е със заложен по-висок акциз за нагреваеми изделия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

4

Владè

17.11 2023 в 22:15

Farя е прав, ама ни могъ да разбиря дьисислава атанасува лиш'ни управя? Нали зъ васку гнихми по окопите и тюрмите. Другари...Ако ...малиииииииийййййй

22548

3

dolivo

17.11 2023 в 18:06

Браво! За да няма резидент.

Инак, кат си лягаш със свиня... си омазан с гюбре

135

2

Far Rider

17.11 2023 в 18:03

Нищо ново! ПП-Дб гласуват с БКП (БСП), "Израждане" и Слънчоглед-Славчовата партия! Нали са си стари дружки и си бъркат по дупките.

4038

1

Moirae

17.11 2023 в 16:03

Пеевски няма ли да позира за снимката? Борисов?

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика