Данъчните закони на Асен Василев се спънаха в некоалиционни игри

Йорданка Веселинова 16 ноември 2023 в 18:16 2075 1

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Асен Василев, министър на финансите

След седмица блокаж и две провалени заседания данъчните закони на финансовия министър Асен Василев най-сетне влязоха за разглеждане по същество в комисия. Те обаче се спънаха в некоалиционните игри и в крайна сметка бяха отхвърлени с гласовете ГЕРБ, ДПС и БСП, които се въздържаха, и "Възраждане", които бяха "против".

В данъчния пакет са шест законопроекта, в които основните предложения са т.нар. "данък бакшиш", "донос-бонус", вдигането на акцици за нагреваеми изделия, по-високи данъци за сгради и смет и т.н.

Ще успее ли МФ да закърпи бюджета? Депутатите решават за данъчните закони

Миналата седмица бюджетната комисия така и не се събра, а вчера заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика бе отменено. Така пълният пакет от данъчни закони влезе за гласуване една днес, броени минути след неуспешния вот на недоверие срещу правителството и на фона на изострените отношения между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Трите групи днес влязоха в остър сблъсък заради така и неотменената дерогация за руски петрол и петролни продукти.

Кое е общото между торта Гараш и ултиматумите?

Броени часове след втория тур на местните избори се проведе извънредно заседание на Министерски съвет, по време на което данъчните закони бяха гласувани от правителството. Веднага след това те бяха внесени в деловодството на парламента. И започнаха яростни критики към текстовете, като кулминацията дойде от бившия финансов министър в кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков. В свое интервю в началото на седмицата той заяви, че бюджетът на Асен Василев е неизпълним и го определи като "торта Гараш за закуска", а след това глад. По думите му има много разходи в началото на годината, т.е. преди ротацията, а след това в държавната хазна ще се отвори дупка. Подобна теза в неделя лансира и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя се усъмни, че това се прави умишлено, за да няма средства, когато се очаква ГЕРБ да застане начело в Министерски съвет с Мария Габриел за премиер.

Междувременно редица депутати от ГЕРБ, а след това и лидерът им Бойко Борисов поставиха ултиматум на партньорите си от ПП-ДБ и призоваха Асен Василев да изтегли бюджета, да се откаже от данъчния пакет и спорните мерки в него, защото в противен случай щяло да се стигне до прецедент и бюджетът изобщо да не мине в зала. 

Опозиция в управление

Този оксиморон може би най-ясно описва нагласите в парламента. Депутатите от ГЕРБ, с чиито гласове бе избрано това правителсто, съобщиха, че не подкрепят данъчния пакет, предхождащ Бюджет 2024. Бюджетът пък е законът, в който влиза цялата политика на управляващите.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС заяви, че групата му няма да подкрепи на първо четене пакета от данъчни закони. Той даде заявка, че ако в зала текстовете все пак минат, то ще внесат редица поправки между четенията, с които ще премахнат повечето от заложените от Асен Василев предложения. 

Без изненади Венко Сабрутев от ПП-ДБ декларира, че групата ще подкрепи текстовете, но между двете четения ще направят редакции. 

Председателят на комисията Йордан Цонев бе единственият от парламентарната си група, който си позволи да вземе думата. Той бе лаконичен и обяви, че ДПС ще се въздръжи на първо четене. 

И така всички от законите в данъчния пакет бяха отхвърлени от бюджетната комисия с 6 гласа "за" (ПП-ДБ), 2 "против" (Възраждане) и 7 "въздържали се" (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

16.11 2023 в 20:59

Очите досега с данъците стрига и скуба, а вече реши направо да дере.
Не му се получи (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика