Само 12 партии с отчет за местния вот в Сметната палата

OFFNews 23 ноември 2015 в 10:38 1783 0

Само 12 от участвалите на местния вот формации са подали отчети в Сметната палата. Крайният срок изтича утре.

Лицата, които представляват партиите, инициативните комитети или коалициите – участници в изборите за общински съветници и кметове, трябва да представят пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания. За участниците, за които изборите приключиха на втория тур, този срок изтича на 1 декември, припомнят от Сметната палата. 

Нито една коалиция от трите регистрирани в ЦИК не е подала отчет. Само 81 местни коалиции са подали отчети от общо над 420 местни коалиции, участвали в изборите. От инициативните комитети, участници в изборите, отчети са подали само 91, а около 530 са участвали в изборите. 

Сметната палата обръща внимание, че отчети са длъжни да подадат представляващите на всички участници в изборите, дори когато тези отчети са „нулеви“, т. е. няма приходи и разходи за отчитане от предизборната кампания. В противен случай, съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

Сметната палата е публикувала указания за изготвяне на отчетите на интернет страницата си, 15 дни след изтичане на срока отчетите ще бъдат публикувани. След това Сметната палата ще извърши одит за съответствие на участниците в изборите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания са над 1000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!