Съдии подкрепиха протеста на полицаите

OFFNews 05 ноември 2015 в 17:12 11705 7

Част от съдийската гилдия подкрепи протеста на полицаите и отправи критики към правителството за това, че настройва професионалните гилдии една срещу друга.

В отворено писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) се посочва, че не подкрепят орязването на социалните придобивки на полицаите, което е прокарано на тъмно и без диалог:

През последните дни българското общество става свидетел на поредните опити за противопоставяне и настройване на едни професионални групи срещу други - на полицаи срещу съдии. И това се провокира не от друг, а от правителството.

Ние като съдии не можем да одобрим нарушаването на обществения ред и създаването на трудности за гражданите от страна на хора, които имат професионалното задължение да опазват този ред и да защитават гражданите.

От друга страна обаче, напълно споделяме възмущението на полицаите от скрития и лишен от какъвто и да било диалог начин, по който се посяга на техните права чрез преходни и заключителни разпоредби в Закона за държавния бюджет.

Тревожно е, че от страна на министерството на финансите се внасят законодателни предложения, които сочат пълна липса на стратегическо мислене и държавническа отговорност точно относно тези сектори, за които правителството декларира намерение за провеждане на реформи – МВР и съдебната власт.

Поведението на изпълнителната власт води до изостряне на противопоставянето в обществото и рискува да компрометира реформата на съдебната система и защитата на обществения ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!