Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Съдии подкрепиха протеста на полицаите

OFFNews Последна промяна на 05 ноември 2015 в 17:12 10851 7

Част от съдийската гилдия подкрепи протеста на полицаите и отправи критики към правителството за това, че настройва професионалните гилдии една срещу друга.

В отворено писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) се посочва, че не подкрепят орязването на социалните придобивки на полицаите, което е прокарано на тъмно и без диалог:

През последните дни българското общество става свидетел на поредните опити за противопоставяне и настройване на едни професионални групи срещу други - на полицаи срещу съдии. И това се провокира не от друг, а от правителството.

Ние като съдии не можем да одобрим нарушаването на обществения ред и създаването на трудности за гражданите от страна на хора, които имат професионалното задължение да опазват този ред и да защитават гражданите.

От друга страна обаче, напълно споделяме възмущението на полицаите от скрития и лишен от какъвто и да било диалог начин, по който се посяга на техните права чрез преходни и заключителни разпоредби в Закона за държавния бюджет.

Тревожно е, че от страна на министерството на финансите се внасят законодателни предложения, които сочат пълна липса на стратегическо мислене и държавническа отговорност точно относно тези сектори, за които правителството декларира намерение за провеждане на реформи – МВР и съдебната власт.

Поведението на изпълнителната власт води до изостряне на противопоставянето в обществото и рискува да компрометира реформата на съдебната система и защитата на обществения ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 01:54

Власт имащите отново опитаха тактиката "Разделяй и владей!" В момент, в който орязаха компенсациите (НЕ ПРИВИЛЕГИИТЕ!) на полицаите, дадоха пари на съда. Да, ама не се получи! От хората извън МВР, именно съдиите и прокурорите са най-добре запознати с проблемите както на системата, така и на полицаите. И здравомислещите сред тях реагират адекватно. Поздравления за което. Няма да забравим!
И!
Един магистрат написа, че който се е заял със съдебната власт, добро не е видял. Е, сега ще видим какво добро ще видят някои, решили да се подиграват с полицаите.
Защото целият този фарс е груба подигравка. С български граждани. Каквито и да сме - ние сме български граждани!
Иначе - прекалено на тъмно бяха нещата десетки години, прекалено малко знаят хората какво става вътре в МВР, прекалено се доверява българинът на стъкмистиката, и, реакциите на омраза не закъсняха. За последното, през последната година, здраво допринесоха и медиите - така че подготовката на общественото мнение за "реформата" в МВР мина успешно! Но, има някои, които не се подвеждат и на които не са им промили мозъците - какви боклуци и айляци, видиш ли, са всички в МВР.

05.11 2015 в 20:00

Големи циркове играят всички.С писане на коментар или с трамбоване по асфалта като на измислен парад,няма решение на системата.Един взрив на парламента,рязане на глави и ръце на управляващи,депутати,министри,бизнесмени,тогава ще си направят извод колко да крадат за себе си и колко да работят за хората в страната.Действия трябва,не писане зад комп.Превърнаха държавата в пустош,обикновените хора в просяци,а трябва да стане обратното ми се струва.

05.11 2015 в 18:22

Това че в Румъния народа е срещу корупцията, а в България корупцията е срещу народа е толкова тъпо...че трябва да си дебилнотъп, за да му повярваш.Не всяка красиво-тъпа мисъл е вярна.Кой е народа - правителството ли?Полицаи, военни, пожарникари, съдии не са тръгнали срещу народа, а срещу Правителството.На ТрафоПоста някой да му пусне тока, за да си светна лампата и да помисли!Отделно че ТОЧНО в Румъния има най-много политици в затвора - КОРУМПИРАНИ!Там братко не е като тук...да ги съдят, а ония в Парламента да стоят и все невинни!Понта е най-харесвания политик, човек с достойнство...подаде си оставката.

05.11 2015 в 17:53

Двете институции с най-нисък рейтинг. Двете институции, за които се знае, че са част от организираната престъпност. Двете институции, които от 25 години не са позволили никакво реформиране. Много показателно е тази подкрепа. Някой беше постнал в друг форум: В Румъния народът протестира срещу корупцията. В България корупцията протестира срещу народа.

05.11 2015 в 17:27

А така.Да се знае,хората на корупцията се подкрепяме.

05.11 2015 в 17:23

Сериозно? Не може да е истина!

05.11 2015 в 17:22

В смисъл няма да се съдим за незаконните действия на милицията?