Съдебната реформа е сред приоритетите на правителството до края на юни

OFFNews 03 февруари 2016 в 13:34 3568 1

Снимка БГНЕС

Правителството прие законодателната си програма за първите шест месеца на 2016 г. В нея са включени 73 проекта, като сред тях са предложения за промени в приоритетни за правителството области като правосъдието, сигурността, отбраната, образованието, земеделието, здравеопазването и др.

Със законопроектите, които ще предложи Министерството на правосъдието, ще продължи реформата в съдебната система. Ведомството разработва и ще представи в МС промени в Закона за съдебната власт, в Гражданския процесуален кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс.

Провалянето на "историческия компромис" при гласуването на промените в Конституцията като част от съдебната реформа стана причина министърът на правосъдието да подаде оставка, лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че снема подкрепата си от правителството и излиза в опозиция, а стотици излязоха на протест срещу провалената реформа. 

С промени в Търговския закон Министерството на правосъдието ще се фокусира върху предотвратяването на злоупотреби чрез въвеждането на две последователни нотариални удостоверения – на подписа и съдържанието на документи, с които се прехвърля предприятието като съвкупност от права, задължения и фактически отношения на документи, с които се прехвърлят дружествени дялове и се вземат решения от Общите събрания на сътрудниците в ООД.

Вицепремиерът по координацията на европейските политики и институционалните въпроси трябва да представи законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Ключово е създаването на единен независим антикорупционен орган, който да обединява функциите на съществуващи звена с основна роля да извършва реални проверки на декларациите за имущество и интереси и да осъществява производства за установяване на конфликт на интереси.

Продължаване на административната реформа във вътрешното министерство ще гарантира законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР. С промените ще се прецизира действащата уредба и ще се създаде Държавно предприятие – Център за предоставяне на услуги. Предвидено е и извеждане на Дирекция „Специална куриерска служба“ и преминаването й в Държавна комисия за сигурност на информацията.

Военното министерство работи по промени в законите за отбраната и въоръжените сили на Република България, за военната полиция и този за резерва и въоръжените сили.

Разгледаните на днешното правителствено заседание предложения за изменения в Закона за публичните финанси е сред проектите на Министерството на финансите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков