"Въпрос на национална гордост е да направим съдебна реформа"

Владислава Тричкова 15 юли 2015 в 16:47 8603 3

"Имаме предложения, които ни дават възможност България да изглежда по-добре. Мисля, че е въпрос на национална гордост да направим тази стъпка. За страната ще бъде важно."

Това заяви правосъдният министър Христо Иванов по време на правната парламентарна комисия. Той подчерта, че е от изключително значение законопроектът за изменения в Конституцията да бъде приет при гласуването в пленарна зала, за което са необходими поне 160 гласа "за".

По думите на Иванов няма сериозни възражения срещу съдебната реформата. Министърът обаче определи като "безспорен" факта, че ще имаме нужда и от други реформи. 

Правосъдният министър коментира и изказването си, че Висшия съдебен съвет (ВСС) е "централната трансмисия на търгуване на дела", което се превърна и в повод членовете на ВСС да заговорят за оставката на министъра. Иванов обаче е категоричен, че не е искал да засегне никого и че уважава и цени дори тези членове на органа, с които често влиза в спорове. "Не съм имал предвид конкретния състав в момента на ВСС или конкретни случки. Това, което аз се опитвам да направя, е да решим конкретен проблем (корупцията в съдебната система - бел. ред.)", коментира Иванов.

Правосъдният министър благодари на хората, които вчера излязоха и на протеста, и на контрапротеста пред Съдебната палата. "Дори тези, които искаха оставката ми, искаха и съдебна реформа и аз им вярвам, че е така." 

Явор Нотев от "Атака" пък коментира, че според него хората, искащи оставката на министъра и на главния прокурор Сотир Цацаров нямат нужния ресурс да решат толкова важни проблеми, които са трудни дори за професионалисти. Според него подобни проблеми не трябва да се решават на улицата. 

Междувременно нито Христо Иванов, нито Сотир Цацаров присъстваха на днешното редовно заседание на ВСС. Оказа се, че по същото време главният прокурор е бил на работна среща с президента Росен Плевнелиев.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!