Реформата в КПКОНПИ мина първа цедка. ПП искат НС да избира членовете на комисията, Зарков е против

Безплатен градски транспорт за разследващите в антикорупционната комисия, предлагат от "Продължаваме промяната"

Ружа Райчева 07 декември 2022 в 16:18 2947 5

Кирил Петков и част от парламентарната група на ПП в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Кирил Петков и част от парламентарната група на ПП в пленарната зала

След близо четиричасов дебат парламентът прие на първо четене два законопроекта за реформа на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество(КПКОНПИ) - единия на "Продължаваме промяната" (ПП), другия - на Министерски съвет.

183 депутати гласуваха по законопроекта на ПП - "за" бяха 138, "против" - 31, а 14 гласуваха "въздържал се". За законопроекта на МС гласуваха общо 211 народни представители. От тях "за" бяха 113, "против" - 3, а 95 се въздържаха.

Ако законовите промени се приемат на второ четене, КПКОНПИ ще се раздели на две и ще се създаде нов разследващ орган, който ще може да обжалва решенията на прокуратурата. Случаите на конфликт на интереси ще останат правомощие на другата част от сегашната комисия. И двата законопроекта предлагат КПКОНПИ да се състои от петима членове с петгодишен мандат, без възможност за втори, председателството да е ротационно и всеки от членовете на комисията да може да бъде избиран за период от една година. 

Прекратяването на мандата ще е възможно единствено при обективна невъзможност за изпълнение на функциите. Разследващите инспектори в КПКОНПИ ще се назначават с общо решение на членовете на органа.

Законопроектите на МС и ПП се различават най-вече в това, че ПП искат Народното събрание да избира всички членове на антикорупционната комисия, докато правосъдният министър Крум Зарков е на мнение, че това създава опасна предпоставка тя да зависи от парламентарното мнозинство. Затова той предлага двама от членовете на комисията ще се избират от парламента, президентът ще избира един. Върховният касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС) също ще могат да избират по един член. 

Крум Зарков представи законопроекта на МС и обяви, че той е внесен за гаранции за по-голяма ефективност на КПКОНПИ. 

"Трябва да излезем от спирала, в която тези органи биват обвинявани или за бухалка, или за чадър. За да се случи това, трябват вътрешни механизми, включително чрез вътрешната номинация от тези хора. Ако те се избират изцяло от парламента, значи, че ще зависят от мнозинството", е категоричен правосъдният министър. 

Той обясни, че затова МС предлага не само парламентът да избира членовете на КПКОНПИ. Въпреки това според него двата законопроекта изхождат от обща философия и може да бъдат приети заедно на първо четене и след това при нормална дискусия да се приемат промени между първо и второ. По думите му законопроектът ще бъде голям пробив в изкореняването на корупцията по високите етажи на властта.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков представи законопроекта на ПП. За да получим втория транш евро средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), реформата в КПКОНПИ трябва да се случи до края на тази година. Тезата на ПП е, че именно проблемите с корупцията са "ни спрели" по пътя към Шенген.

"Разглеждаме един от най-важните законопроекти, централен във възстановяването на доверието към България по пътя ни към Шенген и към получаването на втория транш от ПВУ. Той предвижда разделянето на комисията на две, с цел реално разследване на корупционните престъпления", каза Петков. 

По думите му законопроектът не трябва да се подкрепя само защото е нужен за влизането ни в Шенген, а и защото реално адресира най-големия проблем на България - корупцията. 

"Корупцията може да се види, когато хора с животински прякори получават кредити за милиони, а нямаме една детска болница построена. Когато бивш казино бос е трябвало да посещава Министерството на финансите и да им носи пури и милиони в евро. Когато 800 000 наши съграждани напускат България през Терминал 2", заяви Кирил Петков. 

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Рая Назарян определи предложените законови промени като намеса и компрометиране на утвърдения начин на назначаването на кадри в съдебната система. Според ГЕРБ предложените промени не са минали нужния обоснован анализ.

"Липсва житейска логика в подобно нормативно решение. В мотивите на законопроекта не става ясно кое налага въвеждането на допълнителен разследващ орган с толкова ограничена компетентност. Липсва обосновка на нуждата от разследващи инспектори”, каза тя.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев изтъкна, че движението е подкрепило двата законопроекта в правната комисия и че ще направи същото и в пленарната зала. Той предупреди ПП, че много пъти е участвала в антикорупционни реформи и че е опасно, когато "един закон намирисва на създаване на бухалка в определени ръце и намирисва на начин за заобикаляне" на други органи като прокуратурата. 

"Борбата с корупцията не изисква само органи, които разследват и репресират други органи. Изисква превенция, превенция в законодателството", обяви Цонев. 

Цвета Рангелова от "Възраждане" каза, че партията няма да подкрепи нито един от двата законопроекта, защото са писани като поръчка "набързо, на коляно" и механично са пренесли глави от действащия закон.

"Не е ясно за нас кое наложи разделянето на един работещ закон. Чух от един от вносителите, че било очевидно, че КПКОНПИ не работело добре.(...) ДБ водят кампания срещу главния прокурор. Смущаваща е закрилата, която се дава в проекта на ПП на лицата, подали сигнали", аргументира се тя. 

Депутатът от "Възраждане" Петър Петров заяви, че е сравнил текста на законопроекта на ПП със стария действащ закон на ГЕРБ и е установил, че 76,8% от текстовете съвпадат. Той обърна внимание, че в законопроекта на ПП е записано, че разследващите инспектори ще ползват безплатно градския транспорт. "Дайте да им дадем едни месечни карти за фитнес и да го запишем в закона!", иронизира Петров. 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че според ГЕРБ и двата законопроекта имат много слабости и противоречия и трябват много усилия за отстраняването им. 

"В момента комисията работи на едни доста високи обороти. Все пак да припомня, че, от една страна, тя се занимава с превенция на корупцията, но, от друга страна, обработва личните данни на тези длъжности. Ако използваме тези органи като бухалка, доверието в българските институции никога няма да го има", предупреди тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

5

Дедо МразИ

07.12 2022 в 18:57

Да смачкаме шарлатанията и Подмяната -!!!

-795

4

Дедо МразИ

07.12 2022 в 18:55

Оливце - къде и как ти влЯзЪт бъркащите неща туй твое удовлетворение, не знам.

За шарлатаните като Лъжеца (Корил Петков) и Крадеца ((Асена Василев) пътя е само към централния Софийски

22548

3

dolivo

07.12 2022 в 17:50

айде стига ученически обиди и опорки

в гъза ви бръкна за 7 месеца ПП, затова туретствате толкоз

-795

1

Дедо МразИ

07.12 2022 в 16:20

Ще падне всичката шарлатания на Лъжеца и Крадеца
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки