Речено-сторено: Първата част от данъчния пакет мина скоростно

Йорданка Веселинова 07 декември 2023 в 20:44 2891 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев (ДПС)

Първата част от данъчния пакет на Асен Василев мина скоростно в пленарната зала. Първите четири закона вече са факт и бяха приети без никакъв съществен дебат. 

След бойкота в последните дни от страна на ДПС и ГЕРБ-СДС, които последователно бламираха първо ресорната бюджетна комисия, а след това и проектозаконите вчера, се проведе извънредна лидерска среща. След нея финансовият министър Асен Василев обяви, че бюджетната процедура и данъчният пакет ще се задвижат - ангажимент, поет от некоалиционните му партньори. В замяна съпредседателят на ПП-ДБ заговори за оставката на здравния министър Христо Хинков. Речено-сторено и днес данъчните закони влязоха в зала и скоростно се гласуваха. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС пък насрочи извънредно заседание за приемането на останалата част от данъчния пакет в комисията утре. А в понеделник и вторник ще има извънредни заседания на НС, на които ще се гласуват както бюджетът, така и останалите данъчни закони.

До 20 хил. лв. глоба за фалшиво счетоводство 

Депутатите окончателно приеха промените в Закона за счетоводството, с които се въвеждат десетократно по-високи глоби за фалшиво счетоводство.

Според разпоредбите ръководители ще бъдат глобявани с 5000 до 15 000 лв., ако допуснат да се водят извънсчетоводни книги и регистри, отчитане на фиктивни сделки и несъществуващи разходи, както и прикрити подкупи. За фирмата санкциите са от 10 000 до 20 000 лв. При повторно нарушение санкциите ще са в двоен размер. 

Мерките за изсветляване на ресторантьорския бранш паднаха

Всички мерки за изсветляване на ресторантьорския бранш бяха окончателно отхвърлени в пленарната зала. Именно те бяха поставени от финансовия министър Асен Василев като условие, за да остане 9% ДДС за бранша, а не да се вдига на 20%. Такъв ангажимент бе поет и от некоалиционните му партньори от ДПС и ГЕРБ-СДС.

Да, ама не. Идеята на МФ и бакшишите да се облагат с данъци - т.нар. "данък бакшиш" падна. Същото се случи и с идеята заплатите да се плащат само по банков път за ресторантите с две, три и четири звезди, които имат над 100 служители.

Падна и идеята на МФ в ресторантите с две, три, четири и пет звезди задължително да има възможност за плащане с ПОС терминал. Във връзка с неизпълнението на тази разпоредба Асен Василев предвиждаше санкция за физически лица в размер от 100 до 500 лв., или имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лв.

"Донос-бонус" окончателно остана в миналото

С приетия на второ четене Данъчно-осигурителния процесуален кодекс депутатите окончателно отхвърлиха "донос-бонус". Асен Василев предлагаше всеки, който предостави данни за данъчни злоупотреби, да получи 10% бонус - долният праг за сигнали е случаите да засягат измами за поне 100 000 лв. 

Прагът за плащане в брой няма да пада

НС окончателно реши да не намалява прага за кешови плащания. От МФ искаха той да се понижи от 10 000 на 5000 лв. В комисия всички депутати, без представителите на ПП-ДБ, гласуваха за запазване на прага за плащане в брой на 10 000 лева. Този сценарий се повтори и тази вечер в пленарната зала.

В хода на дебата от ИТН поискаха прагът не да се намалява, а да се увеличи на 15 хил. лв. От "Възраждане" също се включиха в наддаването и поискаха в брой да може да се плащат суми до 20 000 лв. Без изненада тези предложения не събраха подкрепа.

Гражданските договори няма да се приравняват на трудовите

Депутатите не приеха и текстовете, с които се приравняваха гражданските и трудовите договори.

Предложението на БСП за необлагаем минимум за хората до 26 години също бе отхвърлено.

По предложение на Мартин Димитров бе въведен таван за дневните на служителите от 1000 лв. на годишна база.

Мина предложението към ЗДФЛ на Десислава Танева, с което се въвеждат данъчни облекчения за земеделските стопани. Тези, които са получили субсидия или друга финансова помощ от Европейския фонд за земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони, могат да ползват облекчение от годишните данъчни основи с размера на получената субсидия, но не повече от 100 000 лв. Така на практика субсидиите до 100 хил. лв. стават необлагаеми.

Акциз за нагреваеми цигари и без данък за домашната бира

НС окончателно прие предложението на МФ в законопроекта за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предвиждащо въвеждането на акциз за нагреваеми изделия. Мярката важи за нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, което е на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин. Предвидената ставка е както следва:

331 лв. за килограм от 1 януари 2024 г.;
380 лв. за килограм от 1 януари 2025 г.;
400 лв. за килограм от 1 януари 2026 г;

Минаха и текстовете на съпредседателката на "Зелено движение" Даниела Божинова, с които се искаше домашната бира да не се облага с акциз. В текстове е посочено, че бира, произведена от физически лица за лично потребление или употреба в рамките на семейството или домакинството, се освобождава от акциз, ако не се извършва с търговска цел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!