Ръководството на сините уволни Янко Станев от лидерския пост на СДС - Варна

Ива Оприкова 16 февруари 2015 в 12:21 8687 13

Централното ръководство на СДС отмени избора на Янко Станев за председател на СДС-Варна и ще насрочи нова конференция на местната структура до два месеца. Решението е на оперативното ръководство на сините, взето на заседание във Велико Търново през почивните дни.

Срещу избора на новия лидер се обявиха местни седесари, както и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Бившият кмет на Варна Христо Кирчев обяви пред OFFNews.bg новоизбрания лидер за "синия Делян Пеевски" и заплаши, че ще прекрати членството си в СДС.

Лидерът на тъмносините Радан Кънев обяви избора за "преврат" и предупреди, че подобен вот може да разруши Реформаторския блок.

Кандидатурата на общинския съветник за лидер на градската организация се приема критично заради безпринципното му политическо поведение. Янко Станев беше избран по предложение на Антон Чанев на конференция на СДС на 8 февруари.

От местната структура на сините във Варна са притеснени, че до насрочването и провеждането на нова конференция новоизбраният лидер е все още на власт, тъй като изборът не е касиран.

Янко Станев бе един от основателите на СДС - Варна. За финансови злоупотреби е изключен от редиците на сините през 2005 година с решение на Контролния съвет. По-късно преминава в редиците на ДПС.

През 2012 година е изключен и от партията на Доган, защото отказва да изпълни решението на Централния съвет и да подкрепи кандидатурата на БСП Борислав Гуцанов за кмет на Варна и работи в полза на ГЕРБ. Сега е общински съветник.

На 11 май 2011г. в града бе проведена т.нар. акция "Медузите 2", в която според официалната информация на МВР бе проверявана документация за финансирането през общинския бюджет "на фондация, работещата по проблемите на ромската общност в града".

Досъдебното производство, започнало след това, бе тихомълком прекратено през юни 2013 г., а според източници от прокуратурата в неговите рамки е било проверявана именно свързаната със Станев фондация "Владиславово".

На 6 юни 2013г. в деня за размисъл преди частичните избори за кмет на Варна Янко Станев бе арестуван по сигнал за купуване на гласове в ромските махали на града. След освобождаването си от ареста той заяви, че задържането му е било политически мотивирано. Информация за резултата от последвалото разследване няма и до този момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки