Quantcast

Ръководството на сините уволни Янко Станев от лидерския пост на СДС - Варна

Ива Оприкова Последна промяна на 16 февруари 2015 в 12:21 7480 13

Централното ръководство на СДС отмени избора на Янко Станев за председател на СДС-Варна и ще насрочи нова конференция на местната структура до два месеца. Решението е на оперативното ръководство на сините, взето на заседание във Велико Търново през почивните дни.

Срещу избора на новия лидер се обявиха местни седесари, както и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Бившият кмет на Варна Христо Кирчев обяви пред OFFNews.bg новоизбрания лидер за "синия Делян Пеевски" и заплаши, че ще прекрати членството си в СДС.

Лидерът на тъмносините Радан Кънев обяви избора за "преврат" и предупреди, че подобен вот може да разруши Реформаторския блок.

Кандидатурата на общинския съветник за лидер на градската организация се приема критично заради безпринципното му политическо поведение. Янко Станев беше избран по предложение на Антон Чанев на конференция на СДС на 8 февруари.

От местната структура на сините във Варна са притеснени, че до насрочването и провеждането на нова конференция новоизбраният лидер е все още на власт, тъй като изборът не е касиран.

Янко Станев бе един от основателите на СДС - Варна. За финансови злоупотреби е изключен от редиците на сините през 2005 година с решение на Контролния съвет. По-късно преминава в редиците на ДПС.

През 2012 година е изключен и от партията на Доган, защото отказва да изпълни решението на Централния съвет и да подкрепи кандидатурата на БСП Борислав Гуцанов за кмет на Варна и работи в полза на ГЕРБ. Сега е общински съветник.

На 11 май 2011г. в града бе проведена т.нар. акция "Медузите 2", в която според официалната информация на МВР бе проверявана документация за финансирането през общинския бюджет "на фондация, работещата по проблемите на ромската общност в града".

Досъдебното производство, започнало след това, бе тихомълком прекратено през юни 2013 г., а според източници от прокуратурата в неговите рамки е било проверявана именно свързаната със Станев фондация "Владиславово".

На 6 юни 2013г. в деня за размисъл преди частичните избори за кмет на Варна Янко Станев бе арестуван по сигнал за купуване на гласове в ромските махали на града. След освобождаването си от ареста той заяви, че задържането му е било политически мотивирано. Информация за резултата от последвалото разследване няма и до този момент.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 13:15

Янко играе на сигурно. Липса на хоризонт, къс пас, парата в ръката днес, не обещания утре, по малко от всчко да капе и прочие. Затова подозирам, че герП ще го приюти. Както винаги е правил с ДС-кадрите. 3хил. гласа, са си 3хил. гласа! За банкянският жокей и цвръклето му няма никакво значение какъв и кой ще е кмета! Издънката с Киро Йорданов е прекрасно доказателство. Това, че хората са отвратени от купените и все по-явно манипулирани избори, не е никакъв проблем за герП, дори напротив - започва да става тяхна запазена марка!

17.02 2015 в 12:43

ЖАЛКО, че заядливите Биляна и Арменеца не можаха да се концентрират върху повода - икономиката на Северозапада у нас.Но пък дадоха хляб на коментаторите по форумите,които се разорачоваха от оценката на Реформаторите и от провала на пророкуванията им за фиаско на юриста-министър на икономиката.

17.02 2015 в 12:34

"умните" ДСБ-барчета не разбаха, че в СДС НЯМА Команидир, има Демокрация. Има и устав.Лидерът по устав трябва да следи за спазването му.Има и Национален съвет, който като КОЛЕКТИВЕН Орган реши кауза. НЯМА команди, заповеди, подчинение на Командира!

17.02 2015 в 12:17

Той беше изключен от СДС през 2004 г. Формалната причина за това станаха съмнения във финансови нередности по времето, когато той оглавяваше партията във Варна.
Като кандидат за кмет на Варна през лятото на 2003 г. централното ръководство на СДС наложи неизбираемата кандидатура на Ванухи Аракелян. Станев, който по това време беше председател на СДС - Варна, не възрази и размени мълчанието си срещу правото сам да подреди листата на кандидатите за общински съветници в града.
Пораженията от тази договорка бяха тежки – след първия си мандат Кирил Йорданов спечели втори, след него трети и дори започна четвърти.
СДС се разцепи, а след изключването на Янко Станев от партията през декември 2005 г. той набързо прехвърли "активите" си в ДПС и оглави градската организация на партията. Но не си тръгна сам! Последваха го седем от общо 10 общински съветници на СДС и така дясната опозиция в съвета беше ликвидирана. В друг трансфер заедно със Станев "от СДС си тръгнаха" и трите цигански гета във Варна с около 3 хил. избиратели. С тяхна помощ още на следващите общински избори през 2007г. ДПС успя без усилия да удвои броя на съветниците си във Варна.
Повратна точка в политическата биография на Янко Станев беше пролетта на 2010 г. Тогава, на 31 март, в акция "Медузите" във Варна бяха арестувани тогавашният председател на ОбС и лидер на местните социалисти Борислав Гуцанов и бизнесменът Даниел Славов–Дънката.
По време на гласуването за отнемане на правомощията на арестувания Гуцанов тримата съветници от ДПС, предвождани от Станев, гласуваха два пъти "за". С тези гласове той бе свален от поста му, а след това на негово място беше избран кандидатът на ГЕРБ Николай Апостолов.
На 21 септември 2011 г., в разгара на предизборната кампания за провелите се тогава общински избори във Варна, пристигна Йордан Цонев. Като зам.-председател на парламентарната група на ДПС той съобщи за важно решение на движението: ДПС трябваше да подкрепи кандидата за кмет на БСП... Борислав Гуцанов. Но Станев не го чу.
Кирил Йорданов спечели четвърти мандат, този път като кандидат на ГЕРБ. Анализът на подадените гласове показа, че в 10 изборни секции във Варна, където гласуват основно или само роми, Йорданов е спечелил 92.6% от подадените гласове. Почти никой във въпросните секции не бе гласувал за кандидата на БСП Борислав Гуцанов.

Затова казвам, по-вярно е да се попита ОТ КОИ НЕ Е БИЛ Янко Станев!

При проявен интерес повече на:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/02/16/2473509_mashinata_za_izbori_ianko_stanev/

17.02 2015 в 11:39

Всъщност, проверих на страницата на Варненския общ.съвет - от ДПС е общ.съветник... А да го защитават червенушки, дето още не са умрели, си е направо обвинение, драги ми red or deEd. Жалка седерастка история, бих казала аз, заради такива "седесари" читавите хора напуснаха СДС и създадоха ДСБ...

17.02 2015 в 11:30

Радан е костовче,а Станев е избиран мажоритарно от варненци за кмет ,а и 4 мандата е избиран за общ.съветник и зам председател на Общ.съвет на Варна.Много ги е страх от Станев костовчетата защото той не цепеше басма на Командира.

17.02 2015 в 11:12

Роси, по-правилно е да попиташ така:
Всъщност към днешна дата Янко Станев от името на коя политическа сила НЕ Е бил общински съветник?

17.02 2015 в 11:08

Първо, Радан изобщо не се бута в структурните проблеми на другите партии, а е загрижен за Реформаторския блок. Пък и е депутат от Варна. Второ, всъщност от коя политическа сила е общински съветник муцуната Станев, все опитвам да прочета, пък никой не пише...

16.02 2015 в 19:23

Радан да не се бута в структурните проблеми на други партии.
Всяка партия да си решава сама кой къде и какво.

16.02 2015 в 12:59

Абе направо слагайте Ивка ПИЛОНА да “изстреля“ сдсуто у Космоса на рейтингите, той ся Лукчо кат опрай икономиката, шъ видите вий...кон боб яде ли......ми къв е този Янко, това е партизанското име на...Бай Тошо.....ние НЯМАМЕ нищо общо с комунистите.....ние сме дошли.........“свише“:))))))))